Logga in
Logga in

Årets vinprofil & Munskänksvin 2017

Munskänkarna utser Årets Svenska Vinprofil och Årets Munskänksvin 2017

I lördags delades två utmärkelser ut på mässan Sthlm Food & Wine - Årets vinprofil och Årets Munskänksvin. Vi har den äran att gratulera Maja Berthas till Årets vinprofil och Johan Lidby till Årets Munskänksvin.

Munskänkarna utser Årets Svenska Vinprofil 2017

Sveriges, och faktiskt, världens största vinprovarförening, Munskänkarna väljer årligen vem som erhåller den prestigefyllda utmärkelsen Årets Svenska Vinprofil. Den här gången tillkännagavs priset inför stor publik på Sthlm Food & Wine i helgen. Valet föll på en av våra mest älskade och engagerade provningsledare, vinskribent och vinboksförfattare, Maja Berthas.

Maja har under många år varit en flitig besökare bland föreningens långt över 100 sektioner runtom i landet, där hon frikostigt delat med sig av sin outsinliga kunskap om framförallt Sydafrikas viner. Som svensk representant för producentföreningen WOSA-Wines of South Africa- är hon ständigt uppdaterad med vad som händer i denna spännande del av vinvärlden.

Det är med stor stolthet föreningen Munskänkarnas styrelse utsett denna entusiastiska glädjespridare på den svenska vinscenen till Årets Svenska Vinprofil.

Motivering:
"Hon är en av landets mest färgstarka vinpersonligheter. Under åren har denna energiska kvinna med stor entusiasm spridit kunskap och glädje i många av föreningens sektioner, stora som små, och alltid med ett smittande gott humör!

Som mångårig representant i Sverige för WOSA – Wines of South Africa har hon missionerat för landets utsökta, och ständigt allt bättre viner. I sin bok i ämnet skriver hon att landet är som en ”vild tonåring”, full av energi och lust att göra så mycket.

Precis sådan tycker vi att Maja Berthas är och därför är det med stor glädje vi vill tilldela dig utmärkelsen som Årets svenska Vinprofil 2017.

 

Årets Munskänksvin 2017

2016 Magic Mountain Riesling
Weingut Leitz, Rheingau, Tyskland, nr 70626, 159:-.

Motivering:
”Riesling står fram som den finaste av alla vitvinsdruvor och allra bäst tenderar den att bli i Tyskland. I klassiska Rheingau odlar Weingut Leitz sina druvor på de branta sluttningarna uppe på Rüdesheimer Berg. De olika vingårdslotterna vinifieras och buteljeras var för sig, men man gör också ett vin som representerar hela berget.
Magic Mountain Riesling är ett torrt, fint fruktigt och ”mineraligt” vin med både intensitet och nyansering, klara syror och utmärkt längd. Mycket gott redan som ungt, men det kan också sparas ett tiotal år om man föredrar mognare smaker.”

På bilden från vänster: Mikael Mölstad, Maja Berthas och Munskänkarnas ordförande Lena Ståhl. Diplomet Årets Munskänksvin togs tacksamt emot av en representant från Johan Lidby.