Logga in
Logga in

SM i blindprovning 2018

SM i blindprovning

Den 22 januari genomförs en prestigefull kamp mellan Sveriges ledande vinexperter. I fjol deltog åtta lag, där Vinjournalisternas lag tog hem slutsegern på allra sista vinet. Vi räknar med minst lika många i år.

Tävlingen är en del av Munskänkarnas och Vinakademiens firande av Vinets dag. 2018 sker det på legendariska Nalen. Förutom mästerskapet kommer en presentation av Munskänkarnas vinort 2018, Épernay samt utdelning av diplom för Munskänkarnas Vinkrog att hållas. Allt detta tillsammans med provningar från ett tjugotal importörer.

Munskänkarna och Vinakademien delar som sitt främsta syfte att öka kunskapen om vin och därigenom bidra till att fler får upp ögonen för kvalitetsviner.

Som ett led i detta genomförs också ett stort antal aktiviteter runt Vinets dag, främst i Munskänkarnas många sektioner som finns över hela landet. Vi hoppas att också restaurangnäringen krokar på tåget och hittar på något roligt den dagen.

Priset är 250 kronor för medlemmar i Munskänkarna och 275 kronor för de som ännu inte är medlemmar. Anmälan till anmalan@munskankarna.se

Frågor om vinets dag och var närmsta munskänkssektion finns kan ställas till Angélique Pehrson eller till Staffan Ågren, marknadsansvarig.

Vi har en åsna att tacka för många av de bästa vinerna

I den katolska delen av vinvärlden firas St Vincent, vinets skyddshelgon. Han har också fått en egen dag den 22 januari, som vi inom Munskänkarna firar genom att anordna Vinets dag på flera ställen runt om i Sverige. Bland annat genomförs SM i blindprovning på den legendariska krogen Nalen i Stockholm.

Vem var då denne Vincent som senare helgonförklarats? Han levde huvuddelen av sitt liv i Saragossa, Spanien, under senare delen av tvåhundratalet e. Kr. Enligt sägnen så stannade han vid något tillfälle för att prata med en vinodlare. Medan de stod där, passade Vincents åsna på att smaka på vinrankorna. Året därpå gav just de rankorna bättre skörd och så skapades kunskapen om beskärning. Tro det eller ej, men i vart fall blev Vincent vinets skyddshelgon.

Fullt så länge har vi naturligtvis inte firat honom i Sverige. Eftersom vi numera har en icke föraktlig vinindustri även här, dock med färre åsnor, har Munskänkarna och Vinakademien sedan ett antal år tillbaka byggt upp ett firande kring detta.