Logga in
Logga in

Vinets dag 22 januari 2018

Vinets dag 22 januari 2018

2018 firar vi vinets dag på Nalen.

Importörer:
Johan Lidby, Vinia Sweden AB, Intermondi, Robert Rask vinhandel, apricot, Nigab, Prime Wine Spirits, Enjoy Wine & Spirits, Handpicked Wines, Wicked Wine, Kim Wallqvist Vinhandel, Dedikerade viner, Galatea, Tirage AB, AMKA AB m fl.

Program:

17.00                  Slår vi upp portarna

Vinia bjuder på ett glas Champagne. Lombard Premier Cru Extra Brut Blanc de Noir.

17.20                  Mats Hansson, Vinakademien hälsar välkommen

Munskänkarnas världsmästare i vinprovning presenteras

Munskänkarna 60 år

Året vinort, Épernay invigs

Resultat första flighten från SM i blindprovning

18.00                  Utdelning av diplom för Munskänksviner

Prisutdelning SM i blindprovning

19.15                  Prisutdelning dofttävling

20.00                  Stänger vi

Priset är 250 kronor för medlemmar i Munskänkarna och 275 kronor för de som ännu inte är medlemmar. Anmälan till anmalan@munskankarna.se ange medlemsnummer, namn och epostadress även på gäster. Om det är en present, så räcker det att ange namn på den/de personerna. Biljett kommer att skickas ut via epost. Betalningsinstruktioner kommer efter att du anmält dig.

Frågor om vinets dag och var närmsta munskänkssektion finns kan ställas till Angélique Pehrson eller till Staffan Ågren, marknadsansvarig.

Lite bakgrundsinformation

Den 22 januari genomförs en prestigefull kamp, SM i blindprovning, mellan Sveriges ledande vinexperter. I fjol deltog åtta lag, där Vinjournalisternas lag tog hem slutsegern på allra sista vinet. Vi räknar med minst lika många i år.

Tävlingen är en del av Munskänkarnas och Vinakademiens firande av Vinets dag. 2018 sker det på legendariska Nalen i Stockholm.

2017 blev Munskänkarna vinnare i det prestigefyllda världsmästerskapet i vinprovning anordnat av La Revue du Vin de France.  Laget bestod av Torgny Almgren, Ulf Palmnäs, Jerker Delsing, Richard Granberg och Mats Burnert.

Efter 12 viner som provades helt blint där druva, land, appellation samt producent och årgång skulle identifieras stod svenska laget som mästare med 115 poäng och ett betryggande avstånd ner till tvåan England och trean Luxemburg. 

Munskänkarna utser varje år en ort i vinvärlden och 2018 föll valet på Épernay, ”huvudstaden” i Champagne.

Munskänkarna och Vinakademien delar som sitt främsta syfte att öka kunskapen om vin och därigenom bidra till att fler får upp ögonen för kvalitetsviner.

Som ett led i detta genomförs också ett stort antal aktiviteter runt Vinets dag, främst i Munskänkarnas många sektioner som finns över hela landet. Vi hoppas att också restaurangnäringen krokar på tåget och hittar på något roligt den dagen.

 

Vi har en åsna att tacka för många av de bästa vinerna

I den katolska delen av vinvärlden firas St Vincent, vinodlarnas skyddshelgon. Han har också fått en egen dag den 22 januari, som vi inom Munskänkarna firar genom att anordna Vinets dag på flera ställen runt om i Sverige. Bland annat genomförs SM i blindprovning på den legendariska krogen Nalen i Stockholm.

Vem var då denne Vincent som senare helgonförklarats? Han levde huvuddelen av sitt liv i Saragossa, Spanien, under senare delen av tvåhundratalet e. Kr. Enligt sägnen så stannade han vid något tillfälle för att prata med en vinodlare. Medan de stod där, passade Vincents åsna på att smaka på vinrankorna. Året därpå gav just de rankorna bättre skörd och så skapades kunskapen om beskärning. Tro det eller ej, men i vart fall blev Vincent vinodlarnas skyddshelgon.

Fullt så länge har vi naturligtvis inte firat honom i Sverige. Eftersom vi numera har en icke föraktlig vinindustri även här, dock med färre åsnor, har Munskänkarna och Vinakademien sedan ett antal år tillbaka byggt upp ett firande kring detta.