Logga in
Logga in

Munskänkarnas riksfinal

Munskänkarnas riksfinal

Världsmästarna får efter helgens svenska vinprovningstävling försvara sin titel

Förra årets världsmästare i vinprovning, Torgny Almgren och Ulf Palmnäs från Trollhättan och Jerker Delsing och Richard Granberg från Piteå, har i helgen återigen blivit ett och tvåa i  Munskänkarnas nationella vintävling och får representera Sverige i VM i Languedoc i Frankrike i oktober. Därmed bildar dessa två lag ett gemensamt lag på fyra, exakt samma laguppställning som vid VM förra året i Bourgogne, då de gemensamt erövrade en världsmästartitel.

" - Alla finaler är svåra. De sex lag som kom till finalen hade slagit ut över 500 andra lag i de 99 lokala munskänktävlingarna.  Detta var vår 5:e final så vi har förstås en viss erfarenhet", säger Torgny Almgren.

Trollhättelaget vann riksfinalen på 175 poäng, Piteålaget kom tvåa på 167 poäng och laget från Stockholm kom trea på 132 poäng, därefter Värnamo fyra, Karlstad femma och Sollefteå sist.

"-  Det hade naturligtvis varit roligare att vinna Sverigefinalen än att komma tvåa men eftersom det var förra årets medtävlande Trollhättan som vann det här året så känns det helt okej. Det gör att vi får tävla tillsammans igen, vilket känns riktigt roligt", berättar Richard Granberg.

"- I år upplevde vi vinerna som distinkt olika och i vissa fall väldigt typiska, vilket nog var därför vi tog poäng på samtliga 12 viner och vann", säger Ulf Palmnäs.

Både Pite- och Trollhättelaget hyllar Munskänkarnas utbildningar och de många lokala vinprovningar som ges av föreningen som är världens största för vinamatörer.

Det var sex tvåmannalag som tävlade i lördagens riksfinal. Lagen från Piteå och Trollhättan hade, som regerande världsmästare, direktkvalificerat sig till riksfinalen. Övriga lag hade kvalificerat sig till finalen genom deltävlingar på sektions- och regionnivå var från Värnamo, Karlstad, Stockholm och Sollefteå.

Tävlingen var indelad i två entimmes omgångar. I den första omgången serveras lagen sex vita viner, som kan vara mousserande, söta, starkviner eller vanliga torra stilla viner. I den andra omgången serveras lagen sex röda viner, som även de kan vara söta, starka eller vanliga stilla rödviner. Deltagarna ska ange druvsort, ursprungsland, region, distrikt och årgång.

Deltagande lag poängsattes för sina svar. Det lag som samlat ihop flest poäng vinner. Högsta poäng för varje vin är 22, högsta poäng är totalt 264 för samtliga 12 viner i båda tävlingsomgångarna. De 22 poängen består av 10 poäng för rätt druva, 5 poäng för rätt land, 3 poäng för rätt region, 2 poäng för rätt distrikt samt 2 poäng för rätt årgång.

HAR NI NÅGON TRÄNINGSSTRATEGI INFÖR VM?

 ”- Först ska vi bara njuta, känna efter och må bra, sedan ska vi dra upp riktlinjerna tillsammans med Trollhättan, säger Jerker Delsing.

– Vi ska försöka upprepa fjolårets träningsupplägg. Det fungerade bra. I och med att vi tränat tillsammans med Trollhättan tidigare känner vi varandra. Naturligtvis satsar vi även i år på att vinna VM och därmed tillsammans försvara vår världsmästartitel från förra året, avslutar Mats Burnert, tävlingsledare och coach för det svenska laget

FÖR MER INFORMATION:

Mats Burnert, Tävlingsledare Munskänkarna

0705 45 48 09

Ulf Palmnäs Munskänkarna Trollhättesektionen, tävlande

0731-212221

Jerker Delsing, Munskänkarna Piteåsektionen, tävlande

 070 – 616 31 00

Richard Granberg Munskänkarna Piteåsektionen, tävlande

070-624 71 21