Munskänkarnas Vinkrogar
Munskänkarnas Vinkrogar har tillkommit för att få krogar/restauranger att visa en ökad ambition att verka för god kvalitet i sin vinhantering som utvärderas i sex kriterier.
Kriterierna är
Vinutbud - Vin glasvis - Vin priser - Vinlistan - Vinglas - Vinkunskap
Med Vinutbud avser vi ett intressant och tillräckligt omfattande utbud av kvalitetsviner. En inte oansenlig mängd av vinerna ska serveras glasvis till priser med rimliga kostnadspåslag. Vinlistan ska vara informativ, logisk och korrekt med priser för både butelj och glasvis vin. Serveringen av vinet sker i vinglas som framhäver vinets karaktär av serveringspersonal med en vinkunskap som är professionell.
Inom varje kriterium erhålls poäng som sammantaget kan bli max 22 poäng vilka fördelas på;
Vinutbud: 1-4 poäng
Vin glasvis: 1-4 poäng
Vin priser: 0-4 poäng
Vinlistan: 1-3 poäng
Vinglas: 0-2 poäng
Vinkunskap: 1-4 poäng
Beroende på erhållna poäng erhålls en årlig utmärkelse i form av ett Diplom i fyra valörer: 1, 2, 3 eller 4 klasar.
Diplom erhålls för
6 poäng --> Diplom med 1 Klase
9 poäng --> Diplom med 2 Klasar
14 poäng --> Diplom med 3 Klasar
17 poäng --> Diplom med 4 Klasar