Il est arrivé!

Skrivet av: Caroline Edgren

Torsdagen den 17 november poppas primörvin på alla svenska vinbarer och -krogar med självaktning. Att det blivit en högtidsdag igen har vi Niklas Jakobson, vinimportör och nouveaufantast, att tacka för.

Vad är finessen med beaujolais nouveau?
– Det jag gillar med vin generellt är mångfalden, att det finns så många olika viner för så många olika tillfällen. Primörvin har en viktig plats inom kategorin unga viner med mycket frukt och liten strävhet. Det är ett kul sätt att testa den nya årgången. Historiskt har det tyvärr inte varit förknippat med särskilt hög kvalitet, utan snarare ett sätt för vinbönderna att snabbt få in pengar. I producenten Jean Foillards fall är kvaliteten på frukten egentligen för hög för att göra nouveau, enligt honom själv. Men han gör det ändå för att vi i Sverige och hans amerikanska importör, Kermit Lynch, ligger på. 

Hur skulle du beskriva kvalitets­nouveauns karaktär för den som ­aldrig provat? 
– Tycker man om vin, så tycker man om nouveau. Det är fruktigt och saftigt, fast torrt och med väldigt lite tanniner. Det är lätt att ta till sig och passar med många typer av mat: paté och paté en croûte, alla typer av aladåber, chark, oliver, nötter, stark mat, thaimat och vietnamesiskt. Det passar också perfekt till det småvarma på julbordet. 

Hur skiljer sig dagens nouveau mot den typ av vin som krängdes förr? 
– Under 70- och 80-talet var det vinifierad bullshit som blev synonymt med beaujolais nouveau. Det var under efterkrigstiden som man började använda tekniker och metoder för att få ut så mycket vin med så mycket färg som möjligt i området. Färg ansågs vara ett tecken på kvalitet och mognad, och för att få ut mer färg hettade man upp musten. Men gör man det så dör jästen och man behöver tillsätta odlad jäst – gärna turbojäst som gör att det jäser ut torrt snabbt. Det präglade hela karaktären. I början släpptes det nya vinet till jul, så småningom justerades det till den tredje torsdagen i november. I dag är det många producenter som gör kvalitetsnouveau, dock i väldigt liten skala. Faktum är att det även fanns de som gjorde kvalitet under 80-talet, men då släppte man det oftast efter årsskiftet och klassade det som beaujolais. 

När började du importera nouveau och vad tyckte Vinsverige om det då? 
– Första årgången av Jean Foillards nouveau tog jag hem 2011. Jag gillade det så himla mycket – och jag gillar också att provocera med sådant som alla inte är vana vid eller förstår just då. Därför försökte jag göra det till en grej i stället. De flesta tyckte nog att det var roligt, oavsett om de gillade vinet eller inte. När jag började importera vin 2007 var vinvärlden fortfarande väldigt seriös. Det här är vin som inte behöver så mycket reflektion. Det är mer kul och gott, vilket också behövs ibland. 

Hur har du gjort för att få upp tredje torsdagen i november på agendan igen?
– Jag höll på i flera år och tryckte upp t-tröjor, mössor och ordnade vinfester varje år. Från början kanske det var 10 krogar som hakade på, sedan blev det 30 och nu har det vuxit sig rätt stort. Förra året köpte Systembolaget in 10 000 flaskor av Jean Foillards nouveau. De tog väl slut på en halvtimme. I år har de köpt in 12 000. Jag hör ofta från insatta vindrickare, typ munskänkar, att de uppskattar en tydlig dag tillägnad vin, dessutom är det tacksamt att göra evenemang kring eftersom det passar med all slags mat. Tajmningen är bra, i slutet av november behövs ju firande som mest. 

Vad gör du själv den 17 november?
– En stor skillnad jämfört med tidigare år är att jag har öppnat en vinbar på Söder i Stockholm som heter Ninja. Där kommer det definitivt att bli beaujolais nouveau-fest, kanske med en aladåbbuffé. Förutom Jean Foillard som också säljs via Systembolaget kommer vi att ta in en nouveau från Domaine Château de Grand Pré i Fleurie. Det är en av de producenter som har framtiden för sig. 

Vad är din åsikt om lagring av ­primörvin? 
– Det beror mycket på årgången. Om jag ska generalisera är det alltid godare med 6–9 månader på tank eller flaska, så på våren eller sommaren efter skörd, men vissa årgångar är helt otroliga med 2–4 år på nacken. Själv försöker jag spara någon låda per år, även om jag inte tycker att man ska skämmas om man dricker upp allt direkt. Det är trots allt tredje torsdagen i november som det är en nyhet, inte några månader senare. 

Foto: Gustav Kaiser

Fakta: Niklas Jakobson

Bor: Stockholm.

Aktuell: Grundare av importfirman Wine Trade som bland annat tar in beaujolais nouveau från Jean Foillard. Driver även ölbryggeriet Stockholm Brewing samt vinbaren Bar Ninja. 

Tips på kombination: Beau­jolais nouveau och aladåb.  

Fakta: Beau­jolais nouveau

På franska betyder nouveau ny, vilket också beskriver vin­stilen väl. Det handlar nämligen om ett primörvin som släpps bara ett par månader efter skörd och är tänkt att drickas ungt.