Provningsidébanken: Uppskattade provningar

Skrivet av: Caroline Edgren

Varför gå över ån efter vin när ni kan inspireras av andra sektioners provningar? Här kommer tips på upplägg som genomförts i olika sektioner och uppskattats av medlemmarna.

Tips från Bryssel: Rosé
”Rosé är ett annorlunda tema som vi sedan flera år kör under våren. Alldeles för sällan talar munskänkar om rosé av god kvalitet, till exempel från Bandol eller Nya Zeeland.”

Tips från Örebro: Rosévandring
”Sektionens årliga rosévandring som är en stationsprovning av roséviner i ett begränsat geografiskt område. Enskilda medlemmar ställer upp med att öppna upp sin trädgård för att skapa en station med vin samt enklare tilltugg. Två viner per station och totalt fem stationer och fem olika tilltugg. Det är enkelt att engagera medlemmar samt ett lättsamt sätt att prova vin. Genomförs årligen i början av juni som en avslutning på vårterminen.”

Tips från Härnösand: Champagne med extra allt
”Champagne med stationsprovning och sabrering, med ostron och andra utvalda tilltugg.”

Tips från Bryssel: Champagne
”Traditionellt anordnar vi en champagneprovning i början av december, inför jul- och nyårshelgerna. Det är en dyrare provning med bra champagner.”

Tips från Partille: Champagne
”Traditionell provning med fokus på att välja rätt till nyåret. Bubblor uppskattas alltid!”

Tips från Sundsvall: Tyskland med Erik Grödahl
”Erik Grödahl guidade oss genom Tyskland på ett fantastiskt engagerande och trevlig sätt. En underhållare av rang! Dessutom mycket kompetent. Vi delade på Eriks kostnader med Ljusdalssektionen, vilket innebar att medlemskostnaden inte blev för hög. Generellt är det för kostsamt att använda sig av fakturerande provningsledare.”

Tips från Simrishamn: Bordeaux med Britt Karlsson
”Bordeauxprovning med Britt Karlsson. Informativt av kunnig föredragshållare som visade att det finns många bra viner ifrån området till bra pris.”

Tips från Västerås: Rhône
”Viner från olika delar av Rhone-dalen.”

Tips från Gislaved: Medelhavets öar
”En vinresa till Medelhavets öar med fakta kring öarnas historia och vinets betydelse samt provning av viner från Kreta, Sicilien, Sardinien, Korsika och Mallorca.”

Tips från Botkyrka-Huddinge: Spanien med tapas
”Tema Spanien runt med tapas blev väldigt uppskattad då vi åkte runt bland olika delar av Spanien i alla väderstreck och även fick in båda cava och sherry (manzanilla).”

Tips från Karlskrona: Nya Spanien
”Nya Spanien med Hans Eginoa. Trevlig, initierad beskrivning av dagens Spanien och goda viner.”

Tips från Västerås: Portugal med Mats Lindelöw
”Trerättersmiddag med matchande vin från Portugal med provningsledaren Mats Lindelöw,”

Tips från Åmål/Säffle: Svenska viner
”Provning av svenska viner under ledning av Mattias Säfwenberg. En mycket duktig och väl påläst provningsledare.”

Tips från Ovansiljan: Vinvandring
”En 2–3 km vandring i naturen med stopp för blindprovning vid sex stationer.

Tips från Enköping: Trädgårdsprovning
”Vi har en återkommande provning som vi kallar trädgårdsprovning. Den går av stapeln i juni, augusti eller september. Vi delar upp anmälda i grupper om cirka tio och besöker cirka 3 trädgårdar där vi serverar vin. Man är cirka 50 minuter i varje trädgård och traskar sedan vidare till nästa ställe.”

Tips från Härnösand: Picknick i parken
”Vi har varje år en provning av 6-7 roséviner kombinerat med en picknick utomhus på den restaurang vi håller våra provningar och kallar den därför picknick i parken, det är alltid en uppskattad provning.”

Tips från Simrishamn: Gissa blint
"Anders Öhman höll en provning som han beskrev som en lite annorlunda blindprovning där jag presenterar varje vin med tre olika historier och man får gissa och tävla om vilken som är rätt.”

Tips från Lidköping: På spåret
”Dela upp gruppen i lag och gissa enligt tv-programmet På spåret. Vi i Lidköping bjöd in sektion Otterbäcken som höll sin populära provning för oss.”

Tips från Kungsbacka: After shopping
"Vi träffas på lördag eftermiddag, efter det att man handlat för helgen, i 2,5 timmar på en restaurang i centrum. Där provar vi tre olika viner. Sedan äter vi restaurangens lunch. Som provningsledare använder vi en representant från en vinimportör och köper restaurangens dagens lunch och därmed kan priserna hållas lågt, vilket leder till ökat intresse. Föreläsaren föreslår passande vin och vi köper in dem. Upplägget ska vara enkelt med betoning på social sammankomst, samtidigt som man lär sig om ett distrikt, ett vin med mera. De här provningarna har vi anordnat i minst fem år och de blir alltid fullbokade på några timmar.”

Tips från Sundsvall: Vinmakarbesök
”Far och son från Quinta da Sequeira i Portugal var på plats hos oss. Bra viner, uppskattat med långväga gäster.

Tips från Örnsköldsvik: Klagshamn
”Den bästa provningen vi haft var med Murat Sofrakis från Klagshamns vingård. Han visade även viner från andra vingårdar i Skåne. Murat är en gudabenådad vinprovare, som fängslade oss munskänkar totalt.”

Tips från Nyköping: Kända provningsledare
”Producentprovningar och kända föredragshållare är alltid populärt, till exempel Niclas Tuomela, Maja Berthas med flera.”

Tips från Oskarshamn: Medlemsprovning
”Fem medlemmar tar fram sitt bästa vin. Detta genomförs som stationsprovningen där respektive medlem berättar om sitt vin. Mycket uppskattat.”

Tips från Sandviken: Vinlandskamp
"Vinland ställs mot vinland: tre viner per land i samma vin-/prisklass tävlar emot varandra, vinnande vinland är det av de två i de tre heaten som upplevs som bäst. Tre omgångar (alltså 3 x 2 = 6 vinländer), de två bästa (högsta poängen) går till final. Uppskattat därför att bedömningen enbart baseras på egen personlig upplevelse, inget mästrande."

Tips från Bjärred: Vinets historia
”Vi hade en historiker från Lunds universitet på besök som föreläste om vinets historia. Det var mycket intressant och uppskattat.”

Tips från Lycksele: Vin och konst
”Barbro Bergfeldt har hållit några provningar med temat "Vin och konst" med olika infallsvinklar. Den senaste var Salvador Dali och vin. ”

Tips från Kalmar: Mat och vin i kombination
”Presenteras av Lisa Solberger från Nigab där vi provar sex olika viner. Förslag på varmrätter presenteras varav en serveras till vinet. Alltid fullbokat när denna provning kommer.”

Tips från Torekov: Glasprovning
”Glasprovning med champagne och pinot noir i Spiegelauglas.”