Månadens druva

Månadens druva

Här kan du läsa om de druvor som Munskänkarna har presenterat i nyhetsbreven.

Druvorna har presenterats i Munskänkarnas nyhetsbrev under flera år, varför hänvisningar till viner kanske inte längre är aktuella. 

Aglianico

Det finns olika hypoteser vad det gäller druvans ursprung och namn. En är att den härstammar från Grekland och namnet Aglianico ska komma ifrån Hellanico. (Publicerad januari 2021)

Alvarinho

I Sverige är Alvarinho mest känd under Albariño. (Publicerad februari 2021)

Assyrtiko

I den gråsvarta vulkaniska jorden som finns på ön Santorini i Egeiska havet, står Assyrtiko för 70 procent av den planterade arealen. (Publicerad oktober 2017)

Barbera

En tes är att namnet Barbera kommer från den medeltida drycken Vinum Berberis. Första gången den nämndes i skrift var i slutet av 1700-talet. (Publicerad maj 2021)

Bobal

Bobal är en druvsort som främst förknippas med enkla roséviner och röda blandviner från Spaniens största vinregion La Mancha. (Publicerad december 2017)

Brachetto del Piemonte

Druvans vetenskapliga namn är Brachetto del Piemonte, men det är mer känd som Brachetto eller Brachetto d’Aqui.  (Publicerad mars 2021)

Callet

Callets tidslinje är inte 100 %-igt bekräftad, men sägs vara ett barn till Fogoneu och ett halvsyskon till Manto Negro. Översatt från mallorquinska till svenska betyder Callet svart. (Publicerad april 2018)

Chenin Blanc

Chenin Blanc är en gammal druvsort som härstammar från Anjou i Loiredalen, dess första namn var Plant d’Anjou. (Publicerad mars 2020)

Cinsault

Ärligt talat, när drack du en ren Cinsault senast? I Sydafrika pratas det mer och mer om att Cinsault skall blir deras motsvarighet till Argentinas Malbec. (Publicerad oktober 2016)

Furmint

Furmint är en druva som de flesta vinälskare förknippar med de söta vinerna från distriktet Tokaj-Hegyalja i nordöstra Ungern vid gränsområdet mot Slovakien. (Publicerad september 2017)

Gamay

Det är en mycket gammal burgundisk druvsort som officiellt omnämns redan 1395 av lord Philippe le Hardi i Dijon. (Publicerad maj 2019)

Garganega

Garganega, en druvsort som de flesta förknippar med vinet det torra vinet Soave och det söta vinet Recioto di Soave från Venetien. (Publicerad juli 2020)
(Här finns den tidigare artikeln, publicerad juni 2017)

Godello

Godello sägs härstamma från staden Godella i Valenica, men nu mera förknippas den främst med Valdeorras och Monterrei i Galicien samt Bierzo i Castilla y Léon. (Publicerad april 2021)

Graševina

Kärt barn har många namn och det gäller också för månadens druva som är Graševina. För oss Munskänkar är den nog mest bekant under namnet Welschriesling. (Publicerad november 2020)

Greco di Tufo

Vinerna blir oftast fylliga med en frisk syra och härliga toner av färska stenfrukter (persika, aprikos). (Publicerad september 2019)

Grillo

Grillo från Sicilien är en druvsort som används till att framställa viner av olika stilar. Mest känd är den som partner till Catarratto i Marsalavinerna. (Publicerad november 2019)

Malbec

Vinets mörka färg efterlämnar oftast röda ränder på glasets insida. Känner man sig fortfarande osäker, så bekräftar doften av söta blåbär och färsk tobak att det är Malbec i glaset. (Publicerad november 2016)

Malvasia

”Kärt barn har många namn” och det stämmer verkligen på Malvasia. (Publicerad december 2016)

Marsanne

Marsanne är en av många riktigt bra druvor som lever ett väldigt anonymt liv i Sverige. (Publicerad mars 2017)

Mazuelo

Majoriteten av de vindrickande svenskarna känner druvan under namnet Carignan. (Publicerad november 2018)

Monastrell

Det är väl mer regel än undantag i vinvärlden, kärt barn har många namn. Månadens druva Monastrell är väl för de flesta känd under namnet Mourvédre (Publicerad februari 2017)

Nebbiolo

Nebbiolo är en gammal druvsort och den omnämndes första gången 1266. (Publicerad februari 2019)

Nerello Mascalese

”Vulkanviner” från Etna och den blå druvan Nerello Mascalese har de senaste åren fått en kultstatus hos en del vinskribenter. (Publicerad april 2017)

Nero di Troia

Är den tredje mest planterade blå druvsorten i Apulien efter Negroamaro och Primitivo. (Publicerad december 2019)
(Här finns den tidigare artikeln, publicerad maj 2017)

Palomino

Palomino är neutral och ger hög avkastning, som odlas bland annat i Jerez och på Kanarieöarna. (Publicerad oktober 2018)

Petite Sirah

DNA-analyser visar att Petite Sirah eller Durif som är det vetenskapliga namnet är en naturlig korsning mellan Peloursin och Syrah. (Publicerad februari 2018)

Pinot Blanc

Pinot Blanc är färgmutation på Pinot Gris som i sin tur är en färgmutation på Pinot Noir, hänger Ni med så här långt? (Publicerad december 2018)

Pinot Meunier

Den ger fruktighet och livlighet till vinet, och frukten gör att vinet blir lite fylligare, och mycket matvänlig. (Publicerad maj 2019)

Pinotage

Pinotage är inte en publik druvsort som exempelvis Zinfandel utan där är lite på det viset att antigen tycker du om den eller så tycker du inte om den. (Publicerad april 2020)
(Pinotage var även månadens druva september 2016, här kan du läsa den arktikeln.)

Piquepoul Blanc

På samma sätt som Pinot har också Piquepoul druvor i olika färger med identiskt DNA. Förutom Blanc finns det Noir och Gris. (Publicerad juni 2019)

Plavac Mali

Tidigare sades det felaktigt att Plavac Mali och Tribidrag (Zinfandel) var identiska druvsorter.  DNA analyser visar att Plavac Mali är en korsning mellan de två gamla dalmatiska druvsorterna Tribidrag och Dobričić. (Publicerad mars 2019)

Pošip Bijeli

Pošip kommer ursprungligen från Korčula, ön där Marco Polo föddes 1254 och är en korsning mellan Zlatarica Blatska Bijeli och Bratkovina Bijela. (Publicerad oktober 2019)

Ribolla Gialla

Druvan har sitt ursprung regionen Friuli-Venezia-Giulia i nordöstra Italien Tidigare framställdes mestadels lätta friska viner med blommiga toner. (Publicerad mars 2018)

Saperavi

Den tjockskaliga Saperavidruvan härstammar från Georgien. (Publicerad juni 2018)

Sémillon

De flesta förknippar Sémillon med Bordeaux, främst de ädelsöta vinerna från bl.a. Sauternes och Barsac samt i blandningar med Sauvignon Blanc i de torra vinerna. (Publicerad oktober 2020)

Trajadura/Treixadura

Druvans vetenskapliga namn är Trajadura och forskning visar att den ursprungligen kommer från Minho i norra Portugal. (Publicerad april 2019)

Tribidrag

Nu är det högsäsong för rekommendationer av grillviner och en druva som flitigt förekommer är Tribidrag mer känt under namnen Zinfandel och Primitivo. (Publicerad juni 2020)

Touriga Nacional

Portugal har hundratals inhemska druvsorter av vilka det blir fantastiska viner oftast till ett väldigt bra pris. (Publicerad december 2020)

Viogner

Druvan har sitt ursprung i norra Rhône, förmodligen Condrieu eller Ampuis. Den omnämndes första gången i slutet av 1700-talet. (Publicerad augusti 2020)

Xarel-lo

Druvan förknippas främst med att den tillsammans med Macabeu och Parellada är en av de tre traditionella druvorna i Cavaviner, men den kan också ge fantastiskt goda stilla viner. (Publicerad juni 2017)