Månadens druva

Graševina

Kärt barn har många namn och det gäller också för månadens druva som är Graševina. För oss Munskänkar är den nog mest bekant under namnet Welschriesling,

men eftersom den är Kroatiens mest odlade druvsort där den täcker nästan ¼ av vinodlingsarealen har jag valt att använda namnet Graševina. Den germanska benämningen ”Welsch” har betydelsen utlänning med andra ord utländsk Riesling trots att den inte har någon koppling till orginalet. Andra namn är Olaszriesling Riesling Italico, Ryzling Vlašský, Laški Rizling.

Det är en lättodlad druva som ger hög avkastning och oftast rätt enkla viner. De odlare som håller nere avkastningen framställer friska viner med hög fyllighet och moderat alkoholhalt (=< 12,5 %). Framträdande aromer är färska stenfrukter, vita blommor och honung.

Sätt ihop en egen provning och prova tillsammans med krabbröra, oströra och räkröra.

Graševina Kutjevo 2019 (varunr 6405, pris 79,-)

Galic G Tocka 2019 (varunr 71187, pris 119,-)

Galic Graševina 2015 (varunr 75956, pris 192,-)

Weingut Heinrich Welschriesling Freyheit 2017 (varunr 78675, pris 278,-)

 

Krabbröra med avokado och pepparrot toppad med tångrom

150 gram crabsticks

1 avokado

1 tsk pressad citron

2 msk + ½ msk olivolja

1 msk + 1 ½ msk riven färsk pepparrot

1 stänk tabasco

2 krm salt

1 krm nymald vitpeppar

2-4 msk röd tångrom


Gör så här

  1. Finhacka crabsticksen. Halvera avokadon och gröp ur fruktköttet. Mosa fruktköttet tillsammans med citronsaften med en gaffel.
  2. Blanda crabsticks och avokado med 2 msk olja och krydda med 1 msk pepparrot, tabasco, salt och peppar. Lägg upp röran i skedar eller på baguettskivor Garnera med tångrom, ½ msk pepparrot och olivolja.

Oströra

Rör ihop 100 gram riven lagrad hårdost (exempelvis Västerbotten, Präst, Svecia eller liknande) med 0,5 dl Smetana, smaksätt med salt och vitpeppar. Servera på smörstekt baguetteskiva och toppa med svart tångrom.

Erik Grödahl