Månadens druva

Pošip Bijeli

Pošip Bijeli i fortsättningen benämnd Pošip är en druvsort jag stiftade bekantskap med när jag besökte ön Korčula i april förra året.

Sedan dess har jag tänkt att ha den som månadens druva, men det har bara funnits en till två viner i Systembolagets sortiment, så det har inte varit aktuellt, men från och med den 1/10 finns det tre viner, så då kör vi på Pošip denna månad.

Pošip kommer ursprungligen från Korčula, ön där Marco Polo föddes 1254. Den upptäcktes i Smokovica för ungefär 200 år sedan. Pošip är en korsning mellan Zlatarica Blatska Bijeli och Bratkovina Bijela.

Pošip är en av de viktigaste druvsorterna för vita kvalitetsviner i centrala Dalmatien och kustnära Kroatien.  Pošip står för ungefär 1,5 % av den planterade arealen i Kroatien.

Pošip ger mestadels friska fylliga viner med toner av vita blommor och färska stenfrukter.

Merga Victa Pošip 2018 (varunr 72574, pris 129,-) säljstart 2019-10-01

Det här vinet kommer från Smokovica.  Vineriet ägs av det svenska investmentbolaget Zhoda, som också äger Testament Winery. Vineriet förvärvades på en auktion 2018. Det var tidigare ett jugoslaviskt kooperativ där lokala odlare producerade så mycket som 3 miljoner flaskor per år. Vinet är i den fruktigare stilen med toner av vita blommor och färska stenfrukter.

---------------
Testament Pošip 2018
(varunr 74023, pris 149,-)

Testament Winery är Kroatiens första svenskägda vingård och deras mål är att skapa Kroatiens bästa vin. Vingården ligger Šibenik, 50 km från Split.Chefsoenologen Juraj Sladic är en av de främsta i Kroatien.  Ägarna förklarar vingårdens namn utifrån ”Testament to the rich wine growing past”.

Det här vinet är lite mer slutet än Merga Victa och har tydliga mineraltoner.

Zlatan Otok Pošip 2013 (varunr 78886, pris 233,-)

Zlatan är mer än fotboll, det är också en vinproducent på ön Hvar i Dalmatien. På Hvar har de två vingårdar och på fastlandet två, en vid kusten i Šibenik och en vid berget Biokovo vid Makarska.

Det här vineriet startade redan 1986 när Kroatien var en del av Jugoslavien och de första vinerna etiketterades 1989 under namnet Vitis, 1993 bytte de namn till Zlatan Otok. Det här vinet kommer från Biokovo trots andra uppgifter på Systembolagets hemsida. Det här vinet har en större kropp än de två föregående.

Kör en dalmatisk helkväll och avsluta med fiskgrytan Brudet

Det här behövs för 3-4 portioner

2 finhackade vitlöksklyftor

10-15 gram finhackad persilja

Saft och skal från en halv citron


1 dl olivolja

1 liten finhackad gul lök

1/2 tsk salt

600 gram torskrygg skuren i bitar

1 msk olivolja

1 finhackad gul lök

1 tsk paprikapulver

1 1/2 krm cayennepeppar

1 röd finhackad chilifrukt (om du vill ha grytan riktigt het behåller du kärnorna)

400 gram krossade tomater (Mutti)

1 1/2 dl vitt torrt vin (Pošip)

5 dl fiskfond

Ev. salt

200 skalade räkor

Bladpersilja

Gör så här:

  1. Mixa vitlök, persilja, citronskal, citronsaft, olivolja, lök och salt till en slät röra.
  2. Blanda röran med fisken i en skål. Låt stå i kylen minst en timme.
  3. Hetta upp olivoljan tillsammans med paprikapulver, cayennepeppar, chili och lök i en gryta, fräs 2-3 minuter. Tillsätt krossade tomater, vin och fiskfond och sjud 15-20 minuter.
  4. Lägg i fisken och röran och sjud ytterligare 10-15 minuter på låg temperatur. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.
  5. Servera i skålar och toppa med räkor och bladpersilja.

Nybakat bröd

Erik Grödahl