Information om provnings- och kursverksamheten under rådande Pandemi

Information om provnings- och kursverksamheten under rådande Pandemi

Tyvärr befinner vi oss fortfarande i en accelererande smittspridning och vi kan därför inte sjösätta vår planerade verksamhet under våren fullt ut.  Detta är naturligtvis en besvikelse men något vi måste förhålla oss till likväl. Styrelsen har diskuterat och övervägt hur vi bäst ska hantera situationen och vi har naturligtvis noga studerat de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten publicerar.

Vi har kommit till följande slutsatser:

  • Kursverksamhet: Vi pausar all planerad kursverksamhet under de kommande veckorna, åtminstone till början av mars. Vi har för avsikt att så fort läget ljusnar sätta igång de planerade kurserna och köra dessa under våren och försommaren. Vårens kurser har vi redogjort för i en tidigare nyhet på denna sida så vi hänvisar till den artikeln för en uppdatering.
  • Ordinarie provningar: Vi pausar alla ordinarie vinprovningar med tillhörande middagar på Parapeten åtminstone till början av mars.
  • Specialprovningar: Vi kommer att gå vidare med vissa utvalda specialprovningar, men begränsa deltagandet till 15 personer. På så sätt kommer vi att kunna träffas i begränsad omfattning och ändå följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för privata sammankomster. Inom några dagar öppnar vi upp två stycken provningar för anmälan. Den första av dessa kommer att gå av stapeln den 10 februari och det blir vår första provning i den nyligen annonserade provningsserien under rubriken ”Min egen provning” där medlemmar själva erbjuder en provning på eget valt tema. Först ut blir Kjell Ejdelnd som kommer att hålla en provning på temat: Grenache - 6 viner, 6 länder, 4 kontinenter. Därefter startar vi den 22 februari vår andra provningsserie ”Övning ger färdighet” där Mats Lindeberg kör en blindprovning enligt tvåbetygsprinciper. Mer om dessa två provningsserier kan man läsa i en nyligen publicerad artikel på denna sida.
  • Digitala provningar: Tills vidare planerar vi inga digitala provningar. Vi har fått feedback från ett flertal medlemmar som tyder på att intresset för digitala provningar inte är tillräckligt stort. Om Coronarestriktionerna drar ut på tiden kommer vi att omvärdera beslutet.

Vi återkommer med information om eventuellt ytterligare specialprovningar. Vi hoppas också att övriga planerade special och ordinarie provningar kan återupptas under våren.

Slutligen vill vi passa på att informera om ”Årets bästa vin”. Förra året lanserades denna tävling centralt ifrån Munskänkarna. Engagemanget var stort och man fick både ris och ros för upplägget. Många medlemmar deltog i nomineringsarbetet och det hölls rätt många provningar av finalvinerna runt om i landet. Debatten efteråt har, förutom tycke och smak kring de enskilda vinnarna, framförallt handlat om huruvida det egentligen gick att hitta så många bra viner som kan klassas som årets bästa vin med det maxpris som satts upp. I år kommer man att tvista konceptet lite. Årets tema kommer att vara Spanien och nomineringskategorierna tre: Sherry, vitt spanskt och rött spanskt vin. Det kommer inte att finnas ett pristak, men det nominerade vinet måste finnas i det ordinarie Systembolagssortimentet. Vi återkommer när vi får fler detaljer men man kan börja fundera redan nu!

Styrelsen