Nyhetsbrev Augusti 2022

Introduktion till hösten

I vårt förra nyhetsbrev skissade vi på höstens aktiviteter och vi vill passa på att ge er en uppdatering. För nu är det dags för nya smakupplevelser. I år har vi lyckats planera hela hösten i god tid och det finns faktiskt ett mönster i hur det är upplagt:

  • Tisdagar och onsdagar: viks för kurser och det finns ett digert program som vi summerade i det förra nyhetsbrevet
  • 1a torsdagen/lördagen i månaden: specialprovning 
  • 2a torsdagen i månaden: medlemsprovning 
  • 3e fredagen i månaden: ordinarie provning med mat
  • 4e torsdagen i månaden: blindprovning 

Hela programmet ligger redan ute i kalendern på Munskänkarnas hemsida, men alla detaljer är inte satta för de provningar som ligger längre fram. Därför är beskrivningarna inte lika fullständiga för dessa och det kan komma att röra sig lite avseende pris och i undantagsfall kan även innehåll, provningsledare och datum förändras något. Anmälan till alla provningar kan göras 1 månad innan från 08.00. En nyhet för hösten är att för provningar där vi bara har tillgång till 1 eller 2 flaskor öppnar anmälan för medlemmar i andra sektioner 2 dagar senare så att medlemmar i vår sektion ska ha möjlighet att anmäla sig först. Om en provning är fullbokad, ställ er på kö, vi försöker lösa det så att alla kommer med om det bara är möjligt.

Provningstyper

Låt oss repetera fokus och innehåll för de olika provningarna:

  • Specialprovning: En provning med en inbjuden föreläsare som berättar om ett visst tema, hålls oftast på Träffpunkt Sköldenborg för 30 deltagare
  • Medlemsprovning: Detta kan vara vad som helst som NI som medlemmar vill prova. Viner ni har i källaren eller köper in specifikt för provningen. Mindre krav på själva provningsledaren och vi utforskar området tillsammans. Hur mycket som berättas om vinerna och temat varierar utifrån den som håller i provningen. 15-30 deltagare.
  • Ordinarie provning: Vår månadsprovning med mat på Parapeten (men andra lokaler kan dyka upp), 50-75 deltagare (men gärna fler 😊)
  • Blindprovning: En provning som leds av Mats Lindeberg som tar avstamp i det praktiska provet för 2-betyg både till form och innehåll. En stor portion lärande, tips och diskussion. Inte alls så skrämmande som man kan tro. Vi har utökat från 15 till 30 deltagare efter vårens succé.

Facebook och nyhetsbrev

Vi har ökat aktiviteten på Facebook i gruppen ”Munskänkarna i Helsingborg” och försöker ha en post i veckan som initialt belyser vad som händer framåt och upplyser om när det går att anmäla sig till kommande provningar, etc. När väl provningarna har kommit i gång ska vi försöka att referera. Nyhetsbrev kommer vi att skicka ut regelbundet.

Provningar i närtid som redan är öppna för anmälan med platser kvar

  • Blindprovning tisdagen den 30/8
  • Specialprovning Friulien lördagen den 3/9
  • Medlemsprovning ”down under” den 8/9

Kommande provningar som inte har öppnat för anmälan under september - oktober

  • Ordinare provning alvarinho: det perfekta skaldjursvinet, fredagen den 23/9
  • Blindprovning: torsdagen den 29/9
  • Vinets vagga: en arkeolog lotsar oss genom vinets historia och antika dryckeslekar, torsdagen den 6/10
  • Medlemsprovning: Guigal – Ohlalala, torsdagen den 13/10
  • Ordinarie provning, fredagen den 21/10
  • Blindprovning, torsdagen den 27/10

Vill du hålla i en medlemsprovning?

Under våren botaniserade vi i amerikansk pinot noir, grenache från hela världen och gjorde en djupdykning i Sydafrika. Under hösten åker vi till Australien och ser om de har något annat än fruktbomber 😉 och gör ett besök i Côte-Rôtie. Vad skulle du själv vilja utforska? Något land du bara hört talas om men aldrig provat vin ifrån? Prova alla grand-cru lägena i Chablis? Göra en vertikal provning? Utforska en producent? Utforska någon region i Grekland? Druvtyper vi inte visste fanns, eller kanske något helt annat. Tag kontakt med Johan Berglund (jberglun@its.jnj.com) för att boka in Din provning.