Stort grattis till våra nya TREBETYGARE!

Stort grattis till våra nya TREBETYGARE!

I den senaste Munskänken i slutet av 2021 kunde vi läsa den glädjande nyheten att Cecilia Bundy, Catarina Önning och Fredrik Cederquist har klarat av det avslutande praktiska provet för ”trebetyg i vinkunskap”. I ett slag fördubblades därmed antalet Munskänkare från Helsingborg som lyckats med denna imponerande bedrift. Stort GRATTIS!

Man kunde inte låta bli att glädja sig lite extra åt att Helsingborg i 2021 års prov stoltserar med tre av endast sju aspiranter som klarade provet. I toppen av listan återfinns både Cecilia och Catarina med imponerande och sällan skådade individuella resultat.

Vi är naturligtvis nyfikna och har frågat Cecilia, hur är det praktiska provet upplagt?

Man provar totalt 20 viner i fem flighter. För de första fyra vita vinerna ska man ange huvudsakligt ingående grön druva. Man kan ange två svar per vin, där rätt andrahandsalternativ ger halva poängen jämfört med rätt förstahandsval. Nästa flight är fyra vita så kallade ”distriktsviner” och här ska man ange ursprunget i termer av land, region, distrikt och appellation, ifall det går att specificera så långt, samt årgång. Även här kan man gardera sitt förstahandsalternativ med ett andrahandsval, utom för årtalet. Årtalet får avvika plus/minus ett år från det korrekta. Flighterna tre och fyra är desamma som flight ett och två, fast för röda viner. I den femte och sista flighten serveras söta och/eller starka viner. Här ska man förutom land och region bedöma ifall vinet är förstärkt eller inte. Ifall det är förstärkt ska man ange vad det är för vin. Om det inte är förstärkt ska man i stället ange framställningsmetod. Totalt kan man få fyra poäng per vin i flight ett och tre, sju poäng per vin i flight två och fyra samt fem poäng per vin i sista flighten. Totalt 108 poäng alltså.

Vilka viner provade ni?

De fyra vita i druvflighten var de här:

  • McManis Viognier, 2020, Kalifornien Nr 6290 99.-
  • Von Winning Win Win Riesling Trocken, 2020, Pfalz Nr 79394 139:-
  • Vouvray Domaine Des Lauriers, 2020 Nr 6288 145:-
  • Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner 2020, Kamptal Nr 6287 119:-

Jag kände direkt igen viognier, chenin blanc och grüner veltliner. Det andra vinet satte jag först som riesling i första hand och sauvignon blanc i andra hand men skiftade plats på de två i sista stund och bärgade därmed fjorton av sexton poäng.

Den vita distriktvinflighten bestod av:

  • Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2020, Juliusspital, Franken Nr 90358 199:-
  • Allende Blanco, 2017, Rioja Nr 93904 189:-
  • Sancerre Les Pierris 2020, Roger Champault Nr 2259 184:-
  • Pouilly-Fuissé Vers Cras 2019, Domaine Cordier, Mâconnais Nr 90613 289.-

Här prickade jag rätt på Franken-vinet, Riojan och Sancerre-vinet. Att avgöra att det fjärde var en chardonnay ger tyvärr inga poäng i distriktflighten. Här angav jag Chablis som förstahandsval och USA, Kalifornien som andrahandsval men Frankrike, Bourgogne och årtalet bör ändå ha gett mig 26 poäng av 28 möjliga i flighten.

De fyra röda i druvflighten var:

  • Saint-Amour Empreinte d’Amour, 2019, Beaujolais Cru Nr 2449 169.-
  • Rocca Guicciarda Riserva, 2018, Chianti Classico Nr 2723 159:-
  • Nebbiolo Barolo Albe, G.D. Vajra, 2017 Nr 2398 269:-
  • Lionheart of the Barossa Shiraz, 2018, South Australia, Barossa Nr 2129 119:-

Här kom jag rätt på sangiovese och nebbiolo men kammade noll på de andra två. Beajoulais-vinet tyckte jag var så tanniskt att jag satsade på tannat och aglianico medan shiraz-vinet hade så mycket svartvinbärstoner att jag skrev cabernet sauvignon samt carmenère. Därmed åtta poäng av 16 möjliga.

Den röda distriktvinflighten bestod av:

  • Chinon Cuisine de ma Mere 2020 Nr 71529 129:-
  • Château du Cauze 2018 Saint-Emilion Nr 2491 199:- 90% Merlot
  • Viña Tondonia Reserva, 2009, Rioja Nr 92688 339:-
  • Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru, 2018, Côte de Beaune Nr 2594 299:-

Här kände jag igen chinon-vinet och Riojan (fast med fel år) medan jag gick helt fel på bordeaux- och bourgogne-vinerna. Jag trodde att bordeaux-vinet var en Bandol (och bör därmed bara ha fått rätt för land och år). Att bourgogne-vinet var en pinot noir förstod jag men bedömde att det kom från USA eller Tyskland (vilket därmed bör ha gett poäng endast för året). Poängtilldelningen bör ha varit 18 av 28 möjliga.

Flighten med söta/starka viner var

  • Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos Nr 8227 104:- OBS ½ fl
  • Château de Fesles Bonnezeaux, 2014, Nr 94207 149:- OBS ½ fl
  • Blandy's Colheita Malmsey 2012, Madeira Nr 7833 177:- OBS 50 cl
  • Graham’s Late Bottled Vintage, 2015 Nr 8000 159:-

Här satte jag amontilladon och madeiran. Att vin nummer två var botrytiserat var tydligt men jag gissade på Tokaij och Sauternes på grund av den höga syran. Portvinet satte jag som en Ruby. Därmed bör jag ha fått 16 av 20 möjliga poäng.

Summa summarum fick jag 81 poäng av 108 möjliga medan Catarina landade in på 76,5. Sedan man gjorde om poängsystemet för provet 2007 har bara sju personer haft över 70 poäng och ingen över 80 så vi är mycket nöjda båda två!

Vi undrar också, hur förbereder man sig för att klara av detta tämligen krävande prov? Ryktet säger Cecilia att du t.ex. har legat i hårdträning och smuttat på över 60 viner under några månaders tid? Stämmer det?

- Ja, det stämmer att jag började prova systematiskt två och en halv månad innan provet. Tvåbetygsnivån omfattar ju 28 druvor totalt; 15 röda och 13 vita. Om man kan dem bra klarar man sig långt. Jag har haft ca 20 olika flaskor vitt vin, 20 rött och 20 flaskor starka/söta som jag har tränat på. Det fungerar bra ifall man förvarar de öppnade flaskorna svalt och använder den argongas som finns att köpa på Systembolaget. Det jag lärde mig allra mest om, relativt sett, var söta och starka viner som jag inte har provat så mycket tidigare. Torr sherry har blivit en ny favorit! Men det var tufft. Sista veckan innan provet tog jag semester från jobbet och provade vin från morgon till kväll. Slemhinnorna tog stryk till slut, även om jag så klart spottade hela tiden.  

Provet för trebetyg i vinkunskap består ju inte bara av det avslutande praktiska provet utan även av en teoretisk del och ett enskilt arbete. Vad har ni skrivit om i ert praktiska arbete och var kan man ta del av detta?

- Ja, Munskänkarnas trebetyg består av tre delar som måste klaras av i rätt ordning. Först ut är det teoretiska provet som ligger på en nivå som är en bra bit högre än teorin för tvåbetyget och att likna vid en svår universitetstenta. Efter godkänt teoriprov ingår, som du säger, ett självständigt arbete enligt ett godkänt ämnesval som syftar till att visa på goda vinkunskaper och självständigt tänkande. Det enskilda arbetet ska godkännas av en utsedd handledare och utmynna i nytt stoff som kan komma Munskänkarna till godo, som t ex en uppsats, en artikel eller ett utbildningsmaterial. Först när det enskilda arbetet är godkänt är det tillåtet att delta i det praktiska provet. Jag skrev om ”Vin och mat i Loire – en reseberättelse”. Om man loggar in på Munskänkarnas hemsida, går in på ”Mina sidor”, därefter på ”Ladda ner” och ”Utbildningsdokumentation” så finna ca 110 uppsatser att läsa där, inklusive min. Vissa uppsatser, t.ex. Catarinas uppsats Vinets mikrobiologi har dessutom publicerats i Munskänken.  

Slutligen undrar vi, vad händer nu…? Vad blir din nästa utmaning?

Hahahaha, nu ska jag inte utmana mig mer på ett tag. Nu ska jag njuta av viner jag tycker om – för de jag provade inför provet föll mig inte alltid i smaken. Men jag kommer garanterat att dyka upp vid olika provnings- och kurstillfällen framöver, både som deltagare och ledare, för jag lär inte kunna hålla mig borta från att lära mig mer om vinets underbara värld.