Rikssida Logga in
Logga in

Referat - vinlistor

Denna sida innehåller referat, vinlistor m.m. av tidigare provningar inom sektionen. Klicka på länken för att ladda ner och spara dokumenten.

2020

Karantänsprovning nr 8  2020-06-13 med restaurang Esters

Vårens sista karantänsprovning, den åttonde i raden, hölls lördagen 13/6 i samarbete med restaurang Esters där vi denna dag från början hade planerat en After shopping med Languedoc som tema under ledning av Birgitta och Bo Hedén.

Nu blev det hämtmat istället med röding och kalvfilé på menyn, 53 portioner beställdes och avhämtades denna härliga sommarlördag.
 I styrelsen fanns det två idéer med somrigt tema, rosé respektive mousserande som matvin. Det blev en kompromiss med ett vin av vardera slaget på förslag. Tanken var att båda vinerna skulle kunna passa till båda varmrätterna.

Vinerna var dels nr 772501 Clotilde Davenne Brut extra Crémant de Bourgogne 150 kr, dels nr 272401 Les Lauzeraies från Tavel 129 kr.

Inkomna protokoll har blivit allt glesare men en känsla är att den mörka fylliga rosén från Tavel passade bäst till kalvfilé och Cremant matchade rödingen bäst.
Båda väldigt trevliga helt utan tilltugg- i bersån till exempel.  

Vi avslutar nu vårterminens aktiviteter och återkommer efter sommaren.

Från styrelsens sida tackar vi för god uppslutning under vårens aktiviteter, det har känts roligt att kunna upprätthålla en viss verksamhet i sektionen och samtidigt stödja våra samarbetspartners i en drabbad bransch.

Trevlig sommar önskar styrelsen  
genom

Karin  

Karantänsprovning nr 7, Restaurang Varla 2020-05-29

Sista fredagen i maj månad var det dags för en ny karantänsprovning. Denna gång i samarbete med Restaurang Varla. På menyn örtbakad kummelfilé med vitvinssås alternativt fläskfilé med potatisgratäng och tryffelsås. 41 portioner beställdes och avhämtades under eftermiddagen.

Föreslagna viner var till fiskrätten Sauvignon blanc mot Chardonnay från Bourgogne och till kötträtten Pinot Noir från Bourgogne mot Sangiovese från Toscana.

Närmare bestämt Couvent de Jacobins Bourgogne Blanc nr 5798, 159 kr mot Sancerre les Baronnes nr 32253 189 kr och Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge nr 5283 159 kr mot Brolio nr 2705 129 kr.  

Få bedömningar har inkommit, till fläskfilén tycks Brolio ha varit ett bra val. Några hade också provat District Seven, en Pinot Noir från Kalifonien för 129 kr och vill gärna rekommendera detta till oss övriga.

Vi hoppas nu på god uppslutning på vårens sista karantänsprovning lörd 13/6 med mat från Esters där vi detta datum skulle haft en After shopping med tema Languedoc om allt hade varit som vanligt. Inbjudan har redan gått ut till er.   

Hälsningar från styrelsen 
genom 
Karin 

Karantänsprovning nr 6 Jubileumsfest med Lyxells 2020-05-09

Vårt storstilade 25-årsfirande för vilket planeringen pågått i minst ett år fick ju tyvärr inhiberas men eftersom responsen på våra fem karantänsprovningar varit så positiv föddes idén att genomföra en sjätte sådan med en hel meny från restaurangen på Vallda GCC. Ingemar Lyxell var genast med på noterna, och skapade en hämtvänlig och prisvärd jubileumsmeny för vår räkning. Aldrig trodde vi att så många skulle vilja vara med. Hela 87 portioner, varav två vegetariska, beställdes och levererades. Menyn var onekligen lockande och vi tror att ingen blev besviken, tvärtom har redan många lovord om den underbart goda maten kommit oss till del.

Den komponerade festmenyn var:

 • Sallad med tartar på rökt lax, äpple, fänkål, salladslök mm. Serveras med ramslöksemulsion, fröknäcke och picklade senapsfrön.
 • Rödvinsbräserad oxkind, tryffelrödvinsås, gratinerad potatis och rotselleripuré, serveras med skykokta morötter.
 • Kompott på rabarber och jordgubbar, vaniljkräm, citron och vallmokaka, mousse på rabarber och jordgubbar, rostad vit choklad.

Vegetariskt alternativ som skapades på förfrågan var:
- Förrätt: Sallad med vit sparris, citronemulsion, rostade frön, krasse mm
- Huvudrätt: Rostad hel rotselleri med vegetarisk rödvinsås, potatis och rostad  rotselleripuré,   rostad tomat, linser mm
- Efterrätt: Samma

Och så vinerna…
Vi hade redan för något år sedan vidtalat Bengt- Göran Kronstam och Håkan Larsson att delta som provningsledare och föreslå viner. Bengt-Göran hade nu vänligheten att ge oss vinförslag utifrån den aktuella jubileumshemtmenyn.  Såhär skrev han:

Hej på er, alla ni Kungsbackamunskänkar i karantän. Ett glas vin och god mat piggar alltid upp och är för mig en stor tröst i dessa dagar. Här nedan har ni några av mina favoriter bland dem jag hittar i Systembutiken på Hedebrovägen, välsmakande till Ingemars vårmeny. Håll till godo!

Till förrätten

2016 Trimbach Riesling (nr 2639, 150 kr) https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/trimbach-263901

Denna trotjänare köper jag gärna minst sex flaskor av åt gången. Det har nämligen en fenomenal förmåga att växa i både tid och rum, så dekantera det gärna en stund i förväg och servera det inte för kallt! Då blommar druvans aromer och samspelar med både laxen och ramslöksemulsionen. Samtidigt retar den friska fruktsyran aptiten och ropar på mer. Friskt som en vårvind, så att säga. Det finns elva flaskor i butiken när detta skrivs och om de försvunnit när du kommer dit, så är 2018 A Christmann Riesling (nr 5882, 145 kr) ett fullgott alternativ.

 

Vill du jämföra med något helt motsatt, men som också kan sjunga duett med maten, så prova gärna 2018 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (nr 6463, 89 kr). Om det förra klingar ljust, så handlar det här mer om muskler. Gemensamt är dock den friska fruksyran. En sak till: Även detta vin växer rejält med tiden, så köp gärna ett par flaskor extra för tiden efter covid-19!

Till varmrätten

2017 Rubesco Lungarotti (nr 942, 109 kr) https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/rubesco-294201

Dagarna är förvisso varma, men när solen lagt sig till ro smyger kylan in och då kan en maffig kötträtt värma gott och vinet går på samma linje. Tanken var att jag skulle rekommendera ett mustigt rhônevin, men också något som inte alla redan smakat och då föll det på att utbudet är för snålt i Hedebutiken. Istället vände jag mig till Italien och valet föll på Lungarotttis Rubesco. Det lanserades för ett par år sedan och då köpte jag det i parti och minut. Rubesco blev helt enkelt husets röda hos oss och fortfarande tycker jag det ger väldigt mycket smak för pengarna. Dessutom passar det till det mesta, från spagetti med köttfärssås till fish and chips och säkert smakar det alldeles utmärkt till Ingemars oxkinder, det närmaste du kommer en kram i dessa coronatider.

Till desserten

2018 Nivole (nr 7787, 87 kr/37 cl) https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/nivole-778702

Inget vin har så mycket vår- och sommarkänsla som de pärlande, söta muskatvinerna från Asti i norra Italien. Karaktären bär tydliga drag av skolavslutning och då menar jag inte det som skulle förekomma på det inställda stundentflaket, utan de blomster som brukade pryda klassrummet när vi var små. Perfekt för den blomstertid nu kommer. Eller, som det heter i Birger Sjöbergs visa: Släpp fångarne loss, det är vår! Nåja, vi får hålla oss på vår kant tills vidare, men äta och dricka gott gör livet i karantän lättare att bära.

Vänliga hälsningar
Bengt- Göran

Lördag 9 maj samlades några av oss från styrelsen vid Medborgarskolan och tog emot matleveransen prydligt förpackad i påsar för 1 eller 2 personer. Snart kom våra medlemmar för att hämta sina beställningar i en perfekt gles ström som skapade goda förutsättningar såväl för att hålla 2-metersdistansen som för att växla några ord. Kul att se så många glada och förväntansfulla inför kvällen.
På slaget 19 fick vi en Zoom- länk från vår provningsledare Tomas, avsikten var att kunna utbringa en gemensam skål för föreningen och att vinka till varandra. Tekniken verkade fungera fint och minst 20 enheter anslöt sig varav många med 2 eller fler personer i bild. Vi hade hunnit lite olika långt i programmet, några hade ätit hela menyn medan andra inte hade börjat ännu. Men att skåla gemensamt passade alla.
Vi passade på att utbringa en särskild skål för Tomas Tunemyr, vår eminente provningsledare. Förutom att kläcka idén till hela karantänskonceptet har Tomas också gjort mycket av det praktiska arbetet med dessa provningar. Tack Tomas!
Vi hoppas nu att vi får in bilder och omdömen. Under tiden funderar vi i styrelsen på hur vi går vidare under våren. Ingen vet hur hösten kommer att gestalta sig men förr eller senare ska vi givetvis fira våra 25 år tillsammans i verkligheten.

Hälsningar från oss i styrelsen genom
Karin

  

Karantänsprovning nr 5 med stekt spätta och långbakad brisket från Restaurang Varla


Vid vår femte karantänsprovning hade vi Restaurang Varla som matleverantör. Restaurangen diskar alla våra glas och står oftast maten när vi har provningar på Odd Fellow och Medborgarskolan. Denna fredag fick vi välja på stekt spättafilé med brynta champinjoner, ugnsbakade rotsaker och potatis eller långbakad brisket med béarnaisesås och ugnspotatis.

Brisket är den styckningsdetalj vi av tradition kallar oxbringa, den används numer med fördel till grillning.

Vinförslag till fiskrätten, som ju har smakbryggor dels i att vara stekt, dels att ackompgneras av svamp var två röda viner. Pinot noir  mot Gamay+ Pinot Noir.
Till nötköttet med vinvänliga tillbehör  var förslaget Malbec mot Pinotage.

Närmare bestämt:

Bouchard Ainé nr 1655401 89 kr

Maison Louis Max nr 253601 99 kr

Trapiche Malbec nr 1655401 89 kr

Fleur du cap Pinotage nr 31080179 kr

De bedömningar vi fått in gäller alla rött till kött. Båda fungerade fint och en återkommande kommentar var att det är trevligt att finna så bra viner i denna prisklass.

Vi ses nästa gång lördag 9 maj med en trerätters festmeny från Lyxell och vinförslag från Bengt- Göran Kronstam.

Hälsningar

Styrelsen genom Karin

 

Karantänsprovning nr 4 med röding eller kalvfilé från Esters 

Lördag 18 april hade vi  planerat in en After shopping med tema Bordeaux på Esters. Nu fick det istället bli en Karantänsprovning.
Vissa av våra medlemmar testade tillsammans via datorn, andra satt glest på terassen.

Meny
Kalvfilé med rödvinssås, broccoli och potatisgratäng alternativt
Röding med romsås och sparris och färskpotatis.

Hela 76 portioner beställdes och flertalet hade valt kötträtten denna gång. Båda rätterna uppskattades mycket enligt vad vi fångat upp.

Vinförlag till röding
Riesling Von Winning Win Win, Pfalz, Tyskland, nr 79394, 139 kr
Marques de Riscal, Kastilien-León , Rueda, Spanien, nr 6001, 89 kr

Vi testar här en Riesling från Pfalz, ett mycket friskt och torrt vin mot ett vin från Spanien gjort på druvan Verdejo. Även det ett mycket friskt vin men något mer aromatiskt.

Vinförslag till kalvfilé
Faustino VII, Rioja, Spanien, nr 22662, 89 kr
Masi Valpolicella Bonacosta, Venetien, Italien, nr 6998, 105 kr

Faustino, gjort på druvan Tempranillo jämför vi mot ett typiskt Valpolicellavin med druvblandningen Corvina, Rondinella och Molinara.

Av de bedömningar vi fått, som samtliga avsåg röda viner var det en viss övervikt för Faustino när det gäller samtliga parametrar; bäst vin, bäst till mat och mest prisvärt.
När det gäller vinförslagen är det som tidigare nämnts en ambition att hitta viner som finns tillgängliga med kort varsel i Kungsbacka eller närområdet och gärna på halvflaska. Det begränsar förstås urvalet avsevärt samtidigt som inriktningen uppskattas.

Hälsningar från styrelsen genom
Karin

Karantänsprovning nr 3, påsk med ost och vin

Inför påskhelgen, då många har mattraditioner som inte alltid är så vinvänliga kom vi fram till att en ostprovning på hemmaplan vore en bra idé. Vi föreslog därför en helgpåse med fyra ostar med tillbehör från Bubbel och Brie. Helgpåsen finns att köpa varje vecka med lite varierande innehåll utifrån säsong mm och innehåller ost för en provning för 2-3 personer.

Ostar i våra påsar var:

Ostar:

1) Brillat-Savarin- drottningen av vitmögelostar av typen Triple-Creme

2) Mini-Epoisses- En kittost med krämigt innandöme tvättad i Marc de Bourgogne

3) 30 månaders Hugo Special Påskost alternativt cheddar

4) Bleu de Laqueuille- en krämig  blåmögelost med bra smakstyrka

 

Vinförslag

Alexandra på Bubbel och Brie föreslog Clotilde Davenne Cremant, nr 7725, 150 kr. Som alternativ en Cava som tyvärr endast fanns i beställningssortimentet och som därför inte skulle hinna fram i tid.
Det var Xavier Gramonas ekologiska Cava som fått ligga 5 år på flaska. Nummer 92682 à 219 kr. I skrivande stund på påskdagen ligger den i tillfälliga sortimentet.
Med den korta framförhållningen för karantänsprovningarna letar vi viner som finns att tillgå i tillräckligt antal flaskor i Kungsbacka och helst i halvflaska och till ett rimligt pris vilket förstås är begränsande.
Våra vinförslag till osten den här veckan blev:

Mousserande viner:
Clotilde Davenne Crémant, nr 7725, 150 kr Vilarnau, Brut Nature Organic, nr 7731, 95 kr

Stilla viner:
Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, nr 2899, 99 kr Beaujolais Villages Marc Dude, nr 2317, 99 kr

Starkvin
Churchill LBV, nr 8016, 195 kr eller 109 kr/halvflaska

Vi beställde sammanlagt 47 påsar samt två påsar för en person. Vi har inte fått in så många bedömningsprotokoll/rapporter men kan dra slutsatsen att det var en trevlig och upplevelserik provning med föreslagna eller egna viner. Tydligt är att smaken varierar högst avsevärt när det gäller vin till ost och vi avstår därför från att försöka sammanfatta.

Karin R 

 

Karantänsprovning nr 2, 3 april Restaurang Varla 

Vår andra karantänsprovning skedde i samarbete med Restaurang Varla, vår vanligaste leverantör av catering.

Vi hämtade i luckan bakom knuten antingen havets Wallenbergare eller fläskytterfilé med provencalsk sås. 53 portioner blev det sammanlagt och ett uppskattat stöd till restaurangen. 

Vita vinförslag var till dels Pratsch Gruner Veltliner  nr 292201 95 kr, dels Casal di Serra Superiore Classico (verdicchio) nr 1241991 99 kr 

Röda vinförslag var dels Caravan Durif nr 657301 89 kr, dels Gardo & Morris Pinot Noir nr 622901 119 kr.

Vi fick inte in så många protokoll denna gång men fick i alla fall ett resultat:

Vitt:
Bästa vin Casal di Serra
Bäst till mat Gruner Veltliner 
Mest prisvärt Gruner Veltliner 

Rött: 
Bästa vin Caravan 
Bäst till maten- lika bra
Mest prisvärt Caravan 

Vi tror att många nu inventerar den egna källaren istället för att besöka Systembolaget. 
Dela gärna med er av era egna vinval och hur de utföll. 
Påskveckans ostpåse ger säkert många spännande upplevelser hemma hos er

Hälsningar från styrelsen 
genom Karin 

 

Provningsbedömningar 28 mars

Nedan publicerar vi de bedömningar och provningsprotokoll som vi fått in.

Bedömning

Karantänprovning nr 1, 28 mars 
Tre veckor efter vår Mantlerhof- provning befinner vi oss i ett helt annorlunda läge där många av oss är i mer eller mindre självvald karantän p.g.a Coronavirusets härjningar. Många stora utmaningar för samhället och för vården förestår och det faktum att vi tvingats ställa in vårens program är förstås en bagatell i sammanhanget men inte desto mindre tråkigt. För att stötta våra samarbetspartners i restaurangbranschen i Kungsbacka och dessutom hålla kontakt med våra medlemmar uppstod konceptet Karantänsprovning. Idén att göra en gemensam matbeställning där var och en hämtar sina portioner utomhus och att rekommendera viner därtill kläcktes av vår provningsansvarige Tomas Tunemyr och kunde snabbt effektueras. Responsen blev fantastiskt positiv, 57 portioner beställdes och hämtades igår på Esters gård. 
Ett protokoll för de röda resp vita vinerna och ett formulär för kombinationen mat och vin skickades ut liksom lite knep och knåp från Sven Lindgren.  
Det blir spännande att se hur många som har skickat in sin bedömning och hur resultatet blev. Hemma hos mig var vi överens på alla punkter. 

Vi fortsätter redan kommande vecka med hämtmat fredag på Restaurang Varla, och vi har dialogen i gång med Bubbel och Brie och Cosa table. 

Ta hand om er, eller som Martin Winberg uttrycker det:

Håll huvudet kallt, hjärtat varmt, händerna rena och fötterna igång

Hälsningar från oss i styrelsen 
genom Karin 

 

Producentprovning Mantlerhof 8 mars

Vi tackar idag Ann-Christin Eriksson och Eiler Andersson för att de arrangerat söndagens mycket trevliga producentprovning. På plats i Österrike i somras knöt de kontakter med familjen Mantler på Weingut Mantlerhof i Gedersdorf, Kremstal och nu hade vi döttrarna Agnes och Viktoria på besök. Att välja Mantler för en producentprovning var ingen slump. Under resan i Österrike i somras besökte Ann-Christin och Eiler 15 producenter som nogsamt valts ut från egna källor, böcker,  vintidningar, sökande på internet efter de som erhållit medaljer och andra utmärkelser och inte minst Falstaff, den specifika Österrikiska vinguiden. Vid besöket på Mantlerhof identifierade de direkt en hög ambitionsnivå som överträffade de redan etablerade vinmakarna med  högsta anseende.

Agnes berättade om Österrike som vinland, om Mantlerhof och om vinerna.

Mantlerhof har stolta traditioner, vin har producerats här sedan 1365. Gården var tidigare ett kloster men har varit i familjens ägo i 200 år. 2016 fick de tre barnen Josef, Agnes och Victoria ta över verksamheten då pappa Sepp Mantler bestämde sig för att trappa ner. Syskonen arbetar nu tillsammans med sin mor och två anställda och har lite olika inriktning även om alla får rycka in där det behövs. 

Det står klart att den nya generationen börjar sätta sin prägel på vinerna, en diskussion pågår i all vänskaplighet inom familjen om t ex nummer 4, Roter Veltliner Botega nedan som är ett ofiltrerat orangevin med 330 dagars skalmacerering. Denna vintyp tilltalar enligt Agnes fr.a. yngre kunder.

Inriktningen är fr.a. druvorna Gruner och Roter Veltliner, Riesling och Neuburger. All vinodling är ekologisk och vegansk. Alla druvor handplockas. Endast spontanjäsning används för att ge vinet en personlig profil. Man tillsätter varken socker eller syra utan filosofin är att vinerna ska spegla sin årgång och det klimat som rådde då.

Vi provade sex viner varav ett sött under ledning av Ann-Christin och Agnes utan och med chark/ostbricka.

 • Gruner Veltliner Lössterasse 2019                   104,40 DKK
 • Gruner Veltliner Spiegel 2018                          169,20 DKK
 • Roter Veltliner Reisenthal 2018 162,00 DKK
 • Roter Veltliner Botega 2018 198,00 DKK
 • Riesling Zehetnerin 2018 100,80 DKK
 • TrockenBeerenAuslese Chardonnay 1999       216,00 DKK

Vinerna från Mantlerhof finns tyvärr inte på Systembolaget men kan köpas hos
Estrup & Udsen Vin ApS i Vedbaek. Enligt uppgift 10% rabatt för oss inom 10 dagar efter provningen.
Mail: kontakt@estrup-udsen.dk tfn 45 31 61 01 52

Mer om Weingut Mantlerhof och deras viner kan ni läsa på hemsidan www.mantlerhof.com

Vid pennan  Karin R

 

Bubbel och Brie 2020-02-23

Bubbel och Brie, en lockande rubrik, men också namnet på vår samarbetspartner för provningen med ost och vin som följde direkt efter årsmötet.

Alexandra Ruane berättade för oss om sin bakgrund och om sitt företag men namnet Bubbel och Brie. Alexandra har stolta traditioner i ostens värld, hon är femte generationen i en släkt med 130 års erfarenhet. Morfars morfar startade firman Hugo Eriksson, som fortfarande finns i saluhallen i Göteborg. Alexandra och hennes kusin Jenny tog över för en del år sedan men 2017 valde Alexandra att starta i egen regi under namnet Bubbel och Brie. I sin ostvagn, en blågrön f.d. hästvagn, vid Kungsmässan säljer hon kvalitetsostar och ordnar också provningar av ost och vin. Hon är också författare till flera böcker, den senaste heter Alexandras ostresa och kom ut hösten 2018.

Nu fick vi prova fem olika viner( 2 mousserande, 1 vitt, 2 röda) i kombination med åtta olika ostar.  Alexandra berättade mycket initierat om respektive osts historia, tillverkning, egenskaper mm och hur man kan tänka vid val av vin.   

1) Cremant de Bourgogne Clotilde Davenne nr 7715, 149 kr
ostar: Brillat Savarin och White Fox
Brillat Savarin har tillsats av grädde och är fet, ung och syrlig som matchas väl av ett knastertorrt vin men hög syra som denna cremant. En variation på temat , som rekommenderas av Alexandra är vår svenska Åseda gräddost med champagne.
White Fox är en engelsk cheddar som även finns i en orange variant vid namn Red Fox med en annan smakbild.

2) Cremant de Bourgogne Rosé Clotilde Davenne nr 70576, 189 kr
ost: Langres
Langres är en orange kittost eller tvättad ost som det också heter. Den har ett speciellt utseende och kallas bl.a. för hjärnan eller muffinsen. Ett hål i mitten finns alltid och detta kan med fördel fyllas med Crémant eller champagne. 

3) Saint Bris Sauvignon Clotilde Davenne nr 70241, 149 kr
ost: Saint Maure de Touraine
Saint Bris är en alldeles egen appellation invid  Chablis där man odlar och gör vin på Sauvignon blanc.
Saint Maure de Touraine är en ung och syrlig getost från Loire rullad i aska. Den lämnar ysteriet redan efter 12 dagar och äts här vid 3-4 veckors ålder. Ett halmstrå (numer tyvärr av plast) luftar osten och bidrar till att hålla ihop den. Denna typ av ost ska inte plastas utan förvaras i papper så den avger mycket vätska.

4) Geoff Merrill Reserve Cabernet Sauvignon 2011 nr 6285, 199 kr
ostar: Saint Marcellin och Gruyere 1655

Saint Marcellin är en liten godbit där vår bit var en kvadrant, legendariske kocken Paul Bocuses favorit.
Gruyère 1655 från Schweiz är en särskild typ med ett eget regelverk. Enligt Alexandra är Gruyère bäst vid 14-15månaders ålder. Vi fick en förklaring till att vissa personer föredrar denna ost medan andra väljer Comté, det lär hänga ihop med preferens för filmjölk respektive yoghurt.

5) Girard Old Vine Zinfandel 2016 nr 22337, 215 kr
ost: Almnäs bruk Wrångbäcksost
Vinet är gjort på druvor från 100 år gamla stockar som får jäsa till 15 % med bibehållen hög syra. Ett utmärkt ostvin enligt Alexandra.

Wrångbäcksost har kallats Sveriges bästa och tillverkas på Almnäs bruk utanför Hjo. Här görs även osten Tegel, som inspirerats av det handslagna tegel som tidigare tillverkades här.

Sammanfattningsvis en trevlig och givande presentation av underbara ostar och dito viner.

Vi hoppas på återseende.

Karin 
 

Årsmöte 2020-02-23

Årsmötet 2020 hölls den 23 februari på Odd Fellow med knappt 70 deltagande medlemmar.

Efter redogörelser för det gångna verksamhetsåret samt resultat- och balansräkning  beslutade årsmötet att fastställa dessa. Beslutades även enligt rekommendation från revisorerna att bevilja styrelsens ledamöter ansvarsfrihet.

En motion hade inkommit. I denna föreslogs glasprovning i samverkan med Riedel vilket styrelsen lagt in i planen för kommande provningar.

Verksamhetsplan och budget för innevarande år fastställdes.

Val av ledamöter till styrelsen liksom val av revisorer skedde i enlighet med valberedningens förslag liksom val av valberedning. Verksamhetsplan och budget för innevarande år fastställdes.
Styrelsen kommer att bestå av åtta personer det kommande året mot tidigare nio. Birgitta Westerlund har efter många år nu valt att lämna styrelsen, i övrigt är samtliga befattningshavare kvar i sina respektive funktioner. 

Som avslutning tackade vi av Birgitta Westerlund efter lång och värdefull insats i styrelsen. Birgitta, som varit aktiv i sektionen sedan starten för drygt 25 år sedan har innehaft en rad olika förtroendeuppdrag. Många av oss har haft glädjen att arbeta tillsammans med Birgitta och vi kommer att sakna henne i styrelsen. Ett glädjeämne är dock att Birgitta har erbjudit sig att hjälpa oss med praktiska ting runt vårt material och förråd även i fortsättningen.

Vi tackade även av Jan Berglund som revisor för det gångna året.  

Från styrelsen tackar vi våra medlemmar för föregående år och för förtroendet att få fortsätta. Vi hoppas kunna leva upp till vår nu fastställda verksamhetsplan som vi formulerat som följer:

Vår huvudverksamhet är utbildning och provningar med kvalitet och bredd.
Vi vill verka för följande:

 • Ytterligare utveckling av kurser för att möta medlemmarnas efterfrågan av basutbud och sektionsegna kurser.
 • Ytterligare utveckling av provningar med särskilt fokus på ett exklusivare vinsortiment men med bibehållen bredd.
 • Verka för att alla medlemmar som så önskar ska kunna få plats på provningar och kurser.

Styrelse

Karin Rignér                       ordförande
Tomas Tunemyr                  vice ordf., provningsansvarig
Sven Lindgren                    utbildningsansvarig
Hugo Krantz                       kassör
Birgitta Hedén                    sekreterare
Martin Winblad                   ledamot
Hasse Andreasson              ledamot
Andreas Esmann                ledamot

Vi hoppas få träffa er alla i samband med våra aktiviteter i år.

för styrelsen 
Karin  

After Shopping 2020-02-08

Att bubblor är humörhöjande har vi nog alla erfarit och så blev även fallet denna kulna lördagseftermiddag på restaurang Esters. Calle Bengtsson från Nigab berättade om olika typer av mousserande viner i allmänhet och presenterade sedan tre utvalda exempel ur företagets sortiment, en Cava, en Cremant de Bourgogne och en Champagne. Gemensamt för dessa är tillverkning enligt Methode Traditionelle (Champagnemetoden), d.v.s. en andra jäsning på flaskan.

Vi provade följande:

Vilarnau Brut Natur Organic – Penedes Spanien nr 7731, 95 kr
40% Macabeo, 30% Xare-lo, 30% Parellada
En väl avvägd blandning av de tre klassiska Cava- druvorna. Macabeo ger friskhet, Parellada ger fyllighet och Xare-lo kryddiga citrustoner.
Brut Natur innebär i det här fallet inget restsocker. Lagring tolv månader på jästfällningen på flaskan- längre än föreskrivna nio månader- vilket ger djup och komplexitet.
Calle rekommenderade f.ö. Barcelonaresenärer att ta kontakt med Nigab för hjälp med att arrangera ett besök hos denna producent.

André Delorme Crémant du Bourgogne- Frankrike nr 74738 Beställningssortimentet, 149 kr

25% Chardonnay, 25% Pinot Noir, 30% Gamay, 20% Aligoté är blandningen I denna cremant.

Endast första pressningen ingår och vinet får jäsa malolaktiskt på ståltank. Därefter jäser vinet och mognar på jästfällning i flaskan i 18 månader.
Crémant de Bourgogne är en appellation som omfattar 400 kommuner från svala Chablis med mineral och kalk i norr till soliga Rhone med sandig granit i söder. Efterfrågan ökar fortlöpande och så även produktionen.

 

Veuve Fourny Blanc de Blancs Brut Premier Cru- Champagne, Frankrike nr 2739, 329 kr.

100% Chardonnay i denna champagne från Vertus. Druvor från ett trettiotal lägen vinifieras var för sig för att ge en varierad mängd basviner. Första jäsningen sker delvis på små träfat innan de olika basvinerna blandas med äldre årgångar till olika cuvéer. Lagring sker sedan på jästfällning till följande vår vilket ger den speciella ”husstil” som är finessrik och elegant. Därefter buteljeras för en andra jäsning på flaska och 30 månaders lagring på fällning.

Ett exempel på en liten producent som håller hög kvalitet till rimligt pris. Vi som konsumenter betalar när det gäller små producenter inte för marknadsföringskostnader, som för de stora märkena kan handla om en hundralapp per flaska.

Tre härliga moussernade viner. Cremanten vann omröstningen om bästa vinet till rödtungan med skaldjurssås med cavan och champagnen på delad andraplats.  

 

Nästa aktivitet på programmet är årsmötet 23 februari följt av provning med tema ost och vin.

Söndag 8 mars producentprovning Österrike (preliminärt) och 22 mars exklusiv provning i samarbete med Terrific Wines. I båda fallen på Odd fellow.

 

Sektionstävling 2020-02-02

Söndag 2 februari hade vi sektionstävling med 18 deltagare i 9 tvåmannalag. Sektionstävlingens bästa lag går vidare till regiontävlingen - i vårt fall region Sydväst- vilken äger rum 14 mars  i Halmstad. De bästa från regionen får sedan tävla på riksnivå i Malmö i slutet av april.
Sven Lindgren som vår utbildningsansvarige skötte det praktiska tillsammans med Tomas Tunemyr. Sven har varit aktiv i att marknadsföra tävlingen som en möjlighet att utan krav och kostnader för deltagarna (sektionen betalar) träna blindprovning och prata vin med en lagkamrat och sedan med hela gruppen.
Vi som deltog i tävlingen ställdes inför uppgiften att bestämma sex viner, tre vita och tre röda och ange druva, land och region. Ett andrahandsalternativ med samma uppgifter ska också  lämnas och ger halva poängen om de svaren är rätt.

Vinerna i tävlingen är gemensamma för alla sektioner i Sverige. På bordet stod följande:
1) von Winning Win Win Riesling trocken, Pfaltz  nr 79394, 139 kr 

2) Brocard Chablis Premier Cru Beauroy, Bourgogne nr 7125, 229 kr

3) Gustave Lorentz Gewurtztraminer Réserve, Alsace nr 5244, 109 kr

4) Sister’s Run Old Testament Cabernet Sauvignon, Coonawarra, nr 2971, 89 kr 

5) Borgogno No Name, Nebbiolo, Piemonte, nr 73661,
289 kr

6) Seghesio Zinfandel, Sonoma nr 22562,
223 kr

Sven var nöjd med fina resultat överlag. Det var uppenbart vid genomgången att de flesta hade haft problem med vin nummer 4 och 6.
Och hur gick det?
Vinnare blev Eiler Andersson och Ann Christin Eriksson tätt följda av Andreas Esmann och Martin Winberg, Birgitta och Bosse Hedén samt Agneta och Tomas Altenstedt.
Vi kommer att låta alla dessa fyra lag representera sektionen på regiontävlingen i 14 mars i Halmstad. Lycka till där!
Tack Sven och Tomas för en välordnad tävling och tack alla deltagare för god stämning och trevlig samvaro.

Karin Rignér 

Segrande laget Ann Christin Eriksson och Eiler Andersson

Tävlingsvinerna i sektionstävlingen 2020  

 

Vinets dag 2020-01-26

I söndags firade vi St Vincents dag/Vinets dag tillsammans med en stationsprovning med tema årets vinort, som är Roussillon.

Programmet inleddes med diplomering av en av årets två vinkrogar i Kungsbacka. Både Cosa table och restaurang Esters når nivån två druvklasar. Christian Liif och Philip Andersson från Cosa table var på plats för att ta emot diplom och dekal och delta i vår provning. De berättade lite om Cosa table som i dagarna fyller ett år. Profil matmässigt är lokalproducerat, nordiskt kök. Vinsortimentet består till c:a 70% av naturviner men det finns alltid en bas av traditionellt producerade viner. Cosa plockade många vinkrogspoäng på sin höga nivå på vinkunnande hos medarbetarna och hamnade precis under gränsen till tre druvklasar.
Esters har valt att ta emot sitt diplom i samband med att vi har provning där.

Det kan vara intressant att känna till kriterierna för Munskänkarnas utmärkelse Årets vinkrog, som finns i tre valörer- en, två eller tre druvklasar:

 • Antal viner på flaska Rött, Vitt, Rosé, mousserande, alkoholfritt  
 • Antal viner på glas Rött, Vitt, Rosé, mousserande, alkoholfritt 
 • Vinglas, typer
 • Prissättning (skala med lägre påslag för dyra viner premieras)
 • Information på vinlistan
 • Kunskapsnivå hos personalen

Lite om årets vinort Roussillon:

Roussillon är ingår av tradition i området Languedoc- Roussillon känt för stora volymer av enklare viner men har också en egen vinidentitet med ett flertal AOP för såväl bords- som söta starkviner (VDN). Starka band finns till Katalonien. Jordmånen är lika varierande som i Alsace. Klimatet är varmt, torrt och blåsigt vilket skapar goda förutsättningar för VDN (vin doux naturel). Höjdskillnaderna är avsevärda.
Vinproduktionen har dragits ner men det föreligger fortfarande en överproduktion. Samtidigt sker en intressant utveckling mot högkvalitativa viner.

Carignan, som här tämjs med kolsyramaceration kompletteras/ersätts med fr.a. Rhonedruvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre till intensiva, alkoholstarka röda viner.  Vita viner med karaktär görs i mindre skala på bl.a. Grenache blanc, Macabeo, Marsanne, Rousanne.  

AOP Cotes du Roussillon ska innehålla minst tre druvsorter varav minst 20% Syrah och/eller Mourvèdre.
AOP Cotes du Roussillon village- endast röda på minst två druvsorter.

VDN- söta starkviner med portvinsmetoden produceras sedan länge i området med fyra AOP: Banyul, Maury, Rivesaltes och Muscat de Rivesaltes. Röda på Grenache (lagras) och vita på Muscat à petit grains. Banyuls Grand Cru ska lagras 30 mån och sägs passa särskilt bra till choklad.

Vi hade fyra stationer varav en med vita viner. På var och en av dem provades ett vin från Roussillon och ett jämförelsevin. Ett bra koncept tyckte flera deltagare.

Vinlista:

Station 1 (Sven och Ingela Lindgren)

Mas Bécha Excellence, Côtes du Roussillon, 76069,326 kr

Papestar Red, Kalifornien, 92471, 269 kr

 

Station 2 (Hasse och Linda Andersson)

M.Chapoutier Bila-Haut Occultum Lapidem, Côtes du Roussillon, 74421,179 kr

Château du Cauze, Bordeaux, 2491,199 kr

Station 3 (Tomas Tunemyr och Martin Winberg)
Les Orris, Côtes du Roussillon-Villages, 95247, 249 kr

Xavier, Châteauneuf-du-Pape, 6267,269 kr

Station 4 (Bosse och Birgitta Hedén)
Les Vignes de Bila-Haut Blanc, Côtes du Roussillon, 71468, 119 kr

Somdinou Blanco, Katalonien, 2791,120 kr 

 

2019

After shopping 7/12 

Nu har vi provat viner från Göteborg, närmare bestämt från gamla slakthusområdet i Gamlestaden. Vid höstens sista After shopping 7 december hade vi besök av Magnus Holmgren, som är en av de två grundarna av Wine Mechanics. Konceptet ”urban winery” har främst utvecklats i Washington och Oregon med Portland som centrum. Staden har minst 25 vinerier och är också ett eldorado för ölvänner med 200 mikrobryggerier. Urban Wineries tillverkar vin på druvor som köpts in från valda odlare.  
Wine Mechanics startade 2016 och de perfekta lokalerna fann man i gamla slakthusområdet i Gamlestaden. Det K-märkta svinstallet är nu totalrenoverat och inrymmer även restaurang där man kan äta lunch på vardagar, brunch på helger och middagar. Till lunch serveras vin på halva glas.

Wine Mechanics började första årgången 2017 med Riesling  och Spätburgunder (rosé) från Pfalz samt Syrah från S:t Joseph i Rhone. Sortimentet har sedan utökats med Furmint från Ungern 2018. Nästa druva är Barbera från Piemonte 2019 med tillverkning på plats där. Ambitionen är att kunna sälja detta vin på Systembolaget för under 200 kr.
Man gör även grappa på druvkärnorna.

Wine Mechanics har en egen vinmakare, en nyckelperson i verksamheten. Idén är att vintillverkningen är så lik den på druvans hemort som möjligt. Utmaningen är att kyltransportera druvorna inom 48 timmar vilket gått bättre än väntat. Den svavling som man trodde var nödvändig för transporten har visat sig obehövlig. Flaskhalsen är tillgången till kyltransport, särskilt m.h.t att skördetidpunkten inte kan förutses exakt. En annan utmaning är att alla druvor kommer samtidigt och inte dag för dag som på skördeorten.

Man har två linjer i produktionen- en huvudlinje för de stora kvantiteterna och en mindre, mer udda för medlemmar i den egna vinklubben.

Man använder naturkork- korken har dock ersatts av en produkt på sockerrör- och vaxar sedan flaskorna i stället för att använda plast eller aluminium. Ett tidskrävande hantverk som kan relateras till att produktionen 2019 var 37.000 flaskor.

Vi provade tre vita och ett rött vin.

33243 Gimme, gimme, gimme Riesling 2017, 230 kr

33963 Skinny love Riesling 2018, 260 kr

33803 Furmint Condition 2018, 285 kr

33244 Wine Mechanics Syrah 2017, 300 kr

Skinny love är ett skalmacererat vin i den moderna stilen och kan klassificeras som orange.

Det vin som flest tyckte bäst om var Furmint Condition. Magnus rekommenderade starkt att detta ska drickas ur glas med stor kupa för att visa sin fulla potential.

Det blir spännande att följa Wine Mechanics utveckling framåt och många planerar säkert ett besök där. Bäst sker ett sådant på hösten när druvorna tas omhand men det är förstås inte fel att övriga delar av året ta en tur för att prova vin och äta god mat i restaurangen.

Karin Rignér 

 

 

 

 

 

 

 

Höstfest 24/11

Söndagen 24 november gick vår höstfest av stapeln med 72 deltagare i Odd Fellows lokaler.
Vi hade besök av Michel Jamais och hade valt temat " Pinot Noir (PN) från hela världen". Michel berättade om druvans historia, egenskaper och de utmaningar den ger sina odlare. PN ställer stora krav på läge och odling och för ett gott resultat är rätt stock, rätt klon och rätt klimat av avgörande betydelse. 
Bourgogne är som bekant den klassiska hemvisten för PN och representerades denna kväll av två viner, men druvan breder ut sig över vinvärlden och vi provade viner från Sydafrika, Kalifonien och Nya Zeeland.

Michels budskap när det gäller matchande mat var följande: 
Slå inte ihjäl vinet. Lägg inte på för mycket olika smaker och tillbehör. Mild, enkel mat är bäst till PN.  

Och så till det praktiska med provning och tvårätters middag. 

Vi inledde med Cremant de Bourgogne Rosé Brut, Louis Bouillot nr 7781 129 kr.

Kvällens meny: 
Lantpaté med crème fraiche, örter och färska champignoner.
Till förrätten två viner.
1)Bourgogne Cuvée Margot Pinot Noir 2015 Olivier Leflavie nr 5447
188 kr 
2) Peter Max Pinot Noir 2018, Crystallum WesternCape Sydafrika nr 95179 259 kr

Kalkon med rostade rotfrukter, gräddsås, svartvinbärsgelé och sallad.
till varmrätten två viner: 
1) Santa Barbara Pinot Noir 2016, Ojai Vinyards, Kalifonien nr 5497, 299 kr
2) Domaine Rewa Pinot Noir 2016, Central Otago, Nya Zeeland nr 95392 329 kr.

Avslutning med kaffe och chokladbit samt lite information om kommande aktiviteter. 

Sakeprovning 16/11

Stefan Karnevi ledde en provning av Sake. Vi fick smaka sju olika Sake med olika poleringsgrader, det som avgör Sakens kvalitet.

Presentation

 

After shopping 19/10 

På höstens första After shopping hade vi besök av Terrific Wines med tema Veneto och producenten Fasoli Gino.
Davide Caporali från Fasoli Gino berättade om produktionen, som sedan 1982 är ekologisk. Upprinnelsen till denna omställning var att kemisk bekämpning och gödning utarmat jordarna, vilka gav allt sämre avkastning och kvalitet.
Man arbetar nu med biologisk mångfald; fruktträd som lockar pollinerande insekter, andra träd som lockar fåglar som äter skadeinsekter och feromoner. Gäss i vingårdarna äter skadedjur runt vinrankorna och syns på flaskornas etiketter. Gamla vinstockar som har djupare rötter ger ökad tolerans för torka. 
Man har också som mål att använda grön energi, sedan -2003 drivs anläggningarna av solenergi. Man går över till lätta flaskor, 93% av klimatpåverkan i vinproduktionen emanerar från flaskhantering. Man väntar på att eldrivna traktorer ska bli tillgängliga. Ekologisk odling ger enligt Davide god ekonomi p.g.a stabil produktion över tid.  
Alla viner är veganvänliga, dvs endast bentonitlera används för klarning.
På Fasoli Gino använder man så få druvsorter som möjligt, vilket är svårare men ger högre kvalitet. Enligt vinlagarna är Corvina,
Corvinone och Rondinella obligatoriska.  
Davide hälsar alla välkomna att besöka företaget i Colognola ai colli i Verona. Man tar gärna emot besökare utan bokning och på gården finns också restaurang möjlighet till boende. hemsida www.fasoligino.com.

Vi provade tre viner från Fasoli Gino:
2340   La Corte del Pozzo Bardolino 2018     89 kr
72121 La Corte del Pozzo Valpolicella 2017  135 kr     
78892 La Corte del Pozzo Amarone 2013     425 kr 

Alla vinerna väckte stort bifall, vart och ett i sin genre. 
Till Esters flankstek med dragonsås ansåg nog de flesta att Valpolicellan var det bästa valet och att Bardolinon vore perfekt till pasta eller pizza. 
Amarone skulle göra sig bäst till brasa och god bok, möjligen med en bit choklad eller parmesan. 

Specialprovning Österrike 2/10 och 9/10 

Ann-Christin Eriksson och Eiler Andersson höll en innehållsrik och trevlig specialprovning på temat Österrike i två avsnitt. Deltagarna fick en grundlig genomgång av Österrikes vinhistoria, jordmån, klimatförhållanden, druvor och vinproduktion m.m. Konstaterades att glykolskandalen på 80-talet varit gynnsam såtillvida att landet nu har mycket stränga vinlagar och en därmed en hög kvalitet på sina viner. 
Vi fick prova ett flertal av landets speciella druvor från ett antal olika områden. 

Vid första tillfället provades sju vita viner: 

Loimer Gruner Veltliner 2018 
Neumayer Grillenbart Inzerdorf Riesling 2018
Mantler Mantlerhof Neuburger Hommage 2018
Mantler Mantlerhof Roter Veltliner 2018
Tement Grassnitzberg Sauvignon Blanc 2017
Polz Ortswein Leutschach Morillon (chardonnay) 2017
Gross Gamlitzer Gelber Muskateller 2017 

Vid andra tillfället provades röda och söta viner: 

Heinrich St Laurent 2017
Gesellen Reserve Blaufränkich 2017
Nitthaus Blauer Zweigelt 2017 

Schröck Auslese Welschriesling, Furmint, Grauburgunder, Weissburgunder 2016 
Feiler- Artiger Beerenauslese Traminer 2016
Kracher Ausbruch Muscat Ottonel 2017

 

Kick-off 22 september

Höstens provningsprogram startade den vackra söndagen 22 september med en stationsprovning där temat var starkviner. Vi vill från styrelsen gärna uppmuntra intresset för dessa vintyper som nog delvis fallit i glömska och som förtjänar ett bättre öde. Provningen inleddes med en kort gemensam genomgång. Sedan fördelade vi oss på tre stationer där vi provade sherry, madeira och portvin samtidigt som en kort presentation av respektive vintyp gjordes av styrelsens medlemmar.

Sherry:
Området i sydvästra Spanien där sherry produceras presenterades liksom de olika typerna. Noterades särskilt att sherry oftast är torr och har ett brett register när det gäller att matcha mat. Ett givet val till tapas men det fanns också erfarenhet bland deltagarna att vintypen fungerar utmärkt till vårt svenska julbord- liksom till sushi. Viktigt att veta är att fino/manzanilla ska konsumeras snabbt när flaskan väl öppnats.Vi provade:
Goya XL Manzanilla en Rama Nr 92258
Real Tesoro Amontillado del Pincipe Nr 76183
Palo Cortado Nr 8233

Madeira:
Vintypen som blir extremt lagringsduglig genom upphettning under en längre tid är känd sedan 1400-talet. Madeira finns i olika söthetsgrader och kan drickas både till mat och efterrätter. De olika druvsorterna ger namnet på stilen- Sercial, Verdelho, Bual och Malvosie/Malmsey. Söt madeira får man genom att tillsätta druvsprit i jäsande must.Under tidigt 1900-tal var madeira mycket populär i Sverige, under mellankrigstiden var vi världens största importör.
Vi provade:
Borges sercial 15 YO nr 99022
Blandys 10 YO Bual nr 76728
Blandys Colheita Malmsey nr 7833 

Portvin:
Redan på 1700-talet ursprungsskyddades odlingarna i Douro-dalen som nummer tre efter Chianti och Tokaj. Allt rött portvin tillverkas genom tillsats av 77- procentig druvsprit till musten och resultatet blir ett sött vin med alkoholhalt på c:a 20 %. Lagringen ger sedan stilen. Ruby är fruktigt, ungdomligt och lagras 2-3 år på fat innan det konsumeras. Tawny av högre kvalitet långlagras. Late botteld vintage LBV är årgångsbetecknat och lagras 4-6 år, det behöver dekanteras. Vintage är årgångsbetecknat och tillverkas endast bra år, det buteljeras efter två år på fat och får sedan mogna på flaska minst 10-15 år. Kraftig fällning är regel och flaskan bör stå upprätt något dygn före dekantering.
Vi provade:
Graham’s Fine Ruby Port Nr 8376
Taylor’s 20 Years Old Tawny NV nr 72386
Fonseca Guimaraens nr 98027

En intressant och uppskattad provning som följdes av en likaledes uppskattad buffé på Restaurang Varla.

Höstens provningsprogram :
28/9                                    Wiskey

2/10 och 9/10                      Specialprovning Österrike

19/10                                  After shopping, producentbesök från Veneto

9/11                                    Specialprovning Sake

24/11                                  Kvalitetsprovning med Michel Jamais

7/12                                    After shopping, Wine Mechanics

Station 1 sherry
Vinlista sherry

Station 2 portvin
Vinlista portvin

Station 3 madeira
Vinlista madeira

 

Vårfest 12 maj 

Referat

Vinlista 

 

After Shopping 13 April

Referat   

Vinlista

Producentprovning 4 april

Referat

Vinlista

Vinets Dag 20 januari
Vinlista

 

2018

Champagneprovning 24 november
Presentation
Vinlista

After shopping 22 september
Presentation
Vin 1, Bourgogne Blanc
Vin 2, Chablis
Vin 3, Chablis Premier Cru
Karta Clotilde Davenne

Kick-Off 7 september
Presentation
Välkomstvin
Station 1 Langlois-Chateau Saumur
Station 1 Te Muna
Station 2 Arinto dos Açores
Station 2 MiM Natura
Station 3 Santa Duc
Station 3 Scattered Earth
Station 4 Divita
Station 4 Wynns Coonowarra
Matvin vitt Chateau Ka
Matvin rött Montefalco Rosso

After shopping 9 juni 
Vin till sparris presentation
Vinlista

Vårfest 7 maj 
Föredrag BG Kronstam
Vinlista

Svenska viner 24 april 
Vinlista

After shopping 10 februari - Kalle Bengtsson, Nigab
Presentation
Vinlista

Vinets Dag 21 januari 2018
Vinlista
Libanon

 

2017

After shopping 18 november - Conny Bengtsson
Föredrag
Vinlista

Bordeauxprovningen 5 november - Mats Burnert
Vinlista 

After shopping 21 oktober - Jimmy Stigh
Vinlista

Vårfest 7 maj
Beskrivning
Vinlista

Ekoviner 21 mars - Britt Karlsson
Vinlista

After shopping 4 mars - Simon Harvey
Vinlista

Årsmöte 26 februari 2017 - Fredrik Åkerman
Vinlista
Recept
Druvsorter Portugal

After shopping 11 februari 2017 - Ann-Christin Ericsson
Vinlista

Vinets Dag 22 januari 2017
Vinlista

 

2016

Piemonteprovning 22 nov 2016 -Montaribaldi
Vinlista

After shopping 12 november 2016 - Kalle Bengtsson, Nigab
Vinlista
Karta

Specialprovning Cabernet Franc 28 oktober 2016 - Mats Lindblad, Björn Löfving
Vinlista

La Vuelta a España 1 november 2016 - Sherry
Vinlista

La Vuelta a España 25 oktober 2016 - Spaniens vita viner
Vinlista

La Vuelta a España 18 oktober 2016 - Det nya Rioja - Thomas Bergqvist, Ann-Christin Ericsson
Vinlista

After shopping 22 oktober 2016 - Simon Harvey 
Ö-luffning i Medelhavet, vinlista

After shopping 1 oktober 2016 - Thomas Bergqvist
Vinlista

Champagne 16 september 2016 - Susanna Erdes, Martin Erdes
Vinlista

Vårfest 24 april 2016 - Håkan Larsson
Vinlista
Recept

 
 

 

En cookie är en liten textfil som lagras på din dator och som innehåller information. Cookies används till att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål, val och intressen. Enligt den nya lagen om elektronisk kommunikation behöver vi informera om att vår webbplats använder cookies. Genom att gå vidare på hemsidan godkänner du att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till.

Din webbläsare ger en möjlighet att stänga av lagringen av cookies på din dator. Det finns då en risk för att vissa av tjänsterna på webbplatsen slutar att fungera.

OK