moschofilero

Rosafärgad druva som härstammar från Grekland. Det finns ett antal druvor i Fileri Mantineias familjen som skiljer sig åt i bärfärg, bärstorlek, bladform och även i smak, men som är genetiskt identiska. Bland dessa finns Asprofilero (vit), Fileri Kokkino (röd), Mavrofilero (mörk) och Xanthofilero (gul). De flesta sorterna har en bärfärg som varierar från rosa till mörkröd. Gemensamma drag är den sena mognaden och den höga avkastningen. Den används till såväl vita viner, roséviner som mousserande viner.

Historia

Härstamningen är okänd.

Spridning

Sorten odlas främst i regionen Makedonien och på Peloponnesos i appellationen Mantinia. 2016 odlades druvan på totalt 1088 hektar (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger, trots att det samma druva, ganska olika viner men dessa har vanligtvis en ganska låg alkoholhalt och en frisk, aromatisk smak. Är mycket aromatiska. Påminner i doft om muskat utan att därför vara släkt.

Övrigt

Druvan har kända synonymer, däribland: Fileri, Fileri de Menidi, Fileri Mantineias, Fileri Menidiou, Fileri Moschato, Fileri Trigoleos, Fileri Tripoleos, Moschophilero, Moskhofilero och Xanthofilero. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 8068.