Kommande vinprovningar

Il est arrivé - Beaujolais Nouveau

Sektion Kungsholmen
Typ Temaprovning
Plats Studio Nian, Sibyllegatan 9  
Datum/tid 2019-11-21 kl 18:30 - 21:00  
Provningsledare Markus Nilsson  
Medlemspris 500 SEK  
Gästpris 500 SEK  
Matpris -  
Lediga platser 5 st  

Datum då bokning öppnas för…

Sektionsmedlemmar 2019-08-13 00:00  
Alla medlemmar 2019-08-13 00:00  
Gäster till medlem 2019-08-13 00:00  
Sista anmälningsdag 2019-11-20  



Dricker du enbart komplexa och fylliga rödviner är detta inget för dig, eller? Gillar du de fruktiga och lättdruckna törstsläckare som på franska kallas vin de soif, kanske det är läge att slå till? Har du letat efter ett rött alternativ till fiskrätterna men tröttnat på Pinot? Det här är då vinet för dig. Med sina mjuka tanniner, friska syra och klara fruktighet är Gamay ett lysande alternativ till såväl heta rätter som lättare mat eller det blandade buffébordet

 

Denna kväll firar vi i Munskänkarna Kungsholmen ankomsten av årets skörd men provar även andra fantastiska viner som man skapat i Beaujolais. Detta är också den plats där den moderna naturvinsrörelsen föddes. Här finns sedan flera årtionden ett antal mindre och ambitiösa producenter som envist skippar industrijäst och andra tillsatser och gör rena och smakmässigt intressanta lätta rödviner. Och några av dem framställer även Beaujolais Nouveau i lite större skala.

 

Beaujolais Nouveau är ett vin av druvan Gamay som börjar säljas redan tredje torsdagen i november samma år som druvorna skördas, cirka ett par månader efter skörden. Vinproducenterna har numera enats om beteckningen Beaujolais Nouveau.  En hypad vuxensaft, ett godisdoftande vin som knappt jäst färdigt och känt för att under 80-talet när man flög Beaujolais Nouveau till New York med Concorde och ut i världen för att möjliggöra att få vara först med att dricka det. Det största exportlandet är USA dit exporten började öka 2015 och har fortsatt stadigt i både volym och värde och för alla typer av Beaujolais-viner. Regionen har fått en otrolig renässans bland vinälskare världen över. 

 

Beaujolais delas in i tre stycke AOC av olika kvalitetsnivåer, Beaujolais (framställs var som helt i distriktet), Beaujolais Village (får framställas i en mindre del av distriktet) och Beaujolais Cru (10 byar som får sätta ut bynamnet som beteckning).

 

Kvällens vinlista består utöver ett vin av årets skörd av:

 

·      Chateau de Pierreux               2293          125 kr

·      Morgon Côte du Py                95525         269 kr

·      La Galoche                          71958         169 kr

·      Moulin-à-Vent                      79022         189 kr

 

Kvällens provningsledare är Markus Nilsson och vi samtalar oss igenom heta Beaujolais på ett interaktivt sätt. Alla kan delta oavsett tidigare kunskap om vin eller regionen.

Provningen äger rum på Studio Nian, Sibyllegatan 9, torsdagen den 21 november klockan 18.30. Enklare men väldigt goda tilltugg serveras. Priset är 500 kr per person och du bokar din plats här.

 

Varmt välkommen!

 

Ge bort/bli medlem i Munskänkarna

Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!

Förmåner

  • Tidningen In Vino – 6 nr per år
  • Löpande utskick av vinrecensioner
  • Vinprovningar
  • Kursverksamhet

Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)

Ge bort ett medlemskap!

För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.


Bli medlem nu!
22aa7a17-55ab-4b0e-9308-aa9300818c1f
5
500
500
-