Kommande vinprovningar

Amforaviner

Sektion Stockholm
Typ Temaprovning
Plats Stockholms Vinkällare, Döbelnsgatan 8  
Datum/tid 2019-03-25 kl 18:30 - 20:30  
Provningsledare Neda Velinova Olsson  
Medlemspris 450 SEK  
Gästpris 500 SEK  
Matpris -  
Lediga platser 9 st  

Datum då bokning öppnas för…

Sektionsmedlemmar 2019-02-27 08:00  
Alla medlemmar 2019-02-27 08:00  
Gäster till medlem 2019-02-27 08:00  
Sista anmälningsdag 2019-03-18  

Amfora-lagrade viner har väckt en hel del uppmärksamhet på senare år. Namnet kommer från det grekiska ordet amforéus, som är beteckningen för ett avlångt keramiskt kärl med två öron. I Grekland och i Romarriket, för ungefär 2000 år sedan, användes amforor för att transportera och lagra mat och dryck som oliver, olivolja och vin. Inom vinmakningen har amforor alltid använts i Spanien (vino de pitarra) och Portugal (vino de talha). I Kaukasus (Georgien och Armenien) görs det fortfarande vin på samma sätt som för 6000 år sedan - man använder sig av stora terrakottakrukor nedgrävda i marken: kvevri.

Att göra vin i amforor lockar alltfler moderna producenter. Det som är gemensamt för dem är att man vill åt en bevarad druvkaraktär utan påverkan av fat och svavel. I produktionen finns oftast ett stort miljömedvetande och arbetet är ekologiskt, ibland biodynamiskt. Vi provar amforaviner från små producenter i Italien, Spanien och Portugal, som blivit kända för sina okonventiella arbetssätt. 

Kvällens guide är Neda Velinova Olsson, tvåbetygare och medlem i styrelsen.

Lammidia, Bianco Anfora 2017, Abruzzo
Vega Aixalà, Emma 2017, Conca de Barberà, Katalonien
Paolo Vodopivec, Vitovska ”T” 2012, Friuli
C.O.S. Pithos Bianco 2015, Sicilien
Els Jelipins, Vi Rosat 2015, Penedes
Lammidia, Rosso Anfora 2017, Abruzzo
Vega Aixalà, Emma Carinyena 2017, Conca de Barberà, Katalonien
Elisabetta Foradori, Morei 2016, Trentino
Vino di Anna, Rosso Qvevri 2016, Etna, Sicilien
Filipa Pato, Post Quercus Baga 2017, Bairrada

Anmälan: Första anmälningsdag 27 februari - Anmälan är bindande och sker via hemsidan, där anmälningsfunktionen efter inloggning blir tillgänglig kl. 08:00 första anmälningsdagen. Se till att ha alla medlemsnummer till hands om du ska anmäla flera medlemmar. Vid frågor: munskankarna.stockholm@gmail.com eller 0766 - 261543 måndag – torsdag kl 09.00 – 11.00. 
Betalning: Beloppet sätts in på BANKGIRO 312-4724, Munskänkarna, Stockholmssektionen (se bekräftelsen för ocr-nummer) och ska vara oss tillhanda senast 18 mars. Vänligen respektera detta.
Eventuell avanmälan måste ske skriftligen till och bekräftas av munskankarna.stockholm@gmail.com innan betalningsfristen går ut. I annat fall förblir du betalningsansvarig.
Ingen kontant betalning tas emot på provningen.

Hjärtligt välkommen!
Neda Velinova Olsson, Torsten Rundqvist, Mats Lindelöw

Ge bort/bli medlem i Munskänkarna

Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!

Förmåner

  • Tidningen In Vino – 6 nr per år
  • Löpande utskick av vinrecensioner
  • Vinprovningar
  • Kursverksamhet

Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)

Ge bort ett medlemskap!

För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.


Bli medlem nu!
2b31b10f-78ff-4959-bdf7-a9d500b54d4b
9
450
500
-