Kommande vinprovningar

Gröna druvor på vift

Sektion Mölnlycke
Typ Temaprovning
Plats Onlineprovning Zoom, Biblioteksgatan 2, dörren närmast rondellen för hämtning av mat  
Datum/tid 2020-09-04 kl 19:00 - 22:00  
Provningsledare Styrelsen  
Medlemspris 350 SEK  
Gästpris 400 SEK  
Matpris -  
Lediga platser 10 st  

Datum då bokning öppnas för…

Sektionsmedlemmar 2020-08-10 08:00  
Alla medlemmar 2020-08-10 08:00  
Gäster till medlem 2020-08-10 08:00  
Sista anmälningsdag 2020-08-27  

Styrelsen ordnar en provning på stilla viner. 


 

Välkomna till höstterminens första vinprovning hos Munskänkarna i Mölnlycke. Som vi annonserade redan innan sommaren kommer vi i styrelsen hålla i provningen online via Zoom som vi gjort de två senaste gångerna. Men denna gång gör vi hela provningen helt på svenska och får på därför möjlighet att ta med sådana inslag som vi normalt har när vi träffas på plats i kulturhuset.  

 

Som exempel kommer vi kommer att välkomna nya medlemmar, dela ut band osv. Överlämnandet förbereder vi givetvis innan, så att de nya medlemmarna kan presenteras och de som ska ha sina nya band får visa upp sig med dessa.

 

Tema för kvällen är ”Gröna druvor på vift”. Valet föll på Semillon som är fram för allt känd för att odlas  i Bordeaux, men som rest och finns på andra kontinenter. 

 

Semillon är en intressant druva som de flesta känner igen som det söta vinet från Sauternes eller Barsac. Där ger traktens dimmiga mornar och sköna soliga dagar den perfekt grogrund för ädelrötan som får druvans vätska att avdunsta och sötman att koncentreras. 

Semillon odlas också på andra orter och länder och en vanlig uppfattning är att den ger ganska neutrala torra viner, men…..

 

Kvällens provning den 4 september kommer att visa er att Semillon-druvan ger så mycket mer. Vi ska ta er på en tur från den gamla världen och till tre andra kontinenter; Afrika, Australien och Sydamerika. Här får vi möta Semillondruvans torra viner med stjärnstatus och givetvis kommer vi ha med vin från Hunter Valley och från Sydafrika, Vi gör också ett nedslag bland Argentinas semillon viner innan vi återvänder till Frankrike och avsluta kvällen med ett sött vin från Sauternes. Samtliga viner består  enbart av Semillon druvan.


Provningen innehåller 10 cl av de tre torra vinerna och 5 cl av det söta vinet per person och platsantalet är begränsat till 49 personer.

Följande viner kommer vi att prova 

 91297 Mendel Semillon, 2019 Argentina 

 92906 Tyrrel’s Vat 1 Hunter Semillon, 2014 Australien

 90160 Paper Kite, Old Vine Semillon, 2018 Sydafrika 

 2154   Chateau Baulac Dodijos, Sauternes, Frankrike


Pris: 350 kr för medlemmar och 400 kr för gäster

 Logistiken inför provningen är följande: 

Som vid ”vanliga” munskänksprovningar anmäler ni er var och en på munskänkarnas hemsida. Styrelsen har redan köpt in vinerna och efter att ni anmält er får ni en kontaktperson från styrelsen, som ni kommer överens med när och var vinfördelningen ska göras. 

Bra om ni redan nu fixar småflaskor för uppdelningen om ni inte kommer att sitta ihop i en grupp om 7 personer. 

 Obs Anmälan måste vara inne senast den 27 augusti för att vi ska hinna med logistiken kring fördelningen av kontaktpersoner mm.

 

Maten levereras som tidigare av Anders i Bolåsa utanför Kulturhuset kl 17.00 den 4 september. Men dessförinnan har ni redan kommit överens med er ”vin-kontakt-person” för överlämning. Munskänkarna kommer inte att tillhandahålla småflaskorna utan var och en ansvarar för detta.

Kom ihåg att ladda ner gratisprogrammet Zoom.

För mer info finns att läsa i FAQ nedom.

 

FAQ

 Förberedelser inför provningen?

  • I god tid före provningen laddar ni ner Zoom.us  Bredbandsuppkoppling krävs. Testa gärna programmet några gånger innan testkörningen så blir  lättare.
  • Ni får också detaljerad information om vinerna, druvor och maten så ni i förväg kan skriva ut om ni så önskar.

 Vinet

  • Respektive medlem ansvarar för att ta kontakt med sin tilldelade styrelsemedlem för uppdelningen. Anpassa er flaskstorleken till den mängd ni ska ha. De finns att köpa på apotek, matvarubutiker, eller beställa på nätet t.ex: https://opella.se
  • Småflaskorna behöver ha lämnats till kontaktpersonen i god tid eftersom uppdelningen måste göras i förväg.

 Maten 

  • Vid 17.00 finns Anders I Bolåsa utanför Kulturhuset i Mölnlycke, där man hämtar upp sina beställda portioner som ingår i avgiften som inbetalats till Munskänkarna Mölnlycke.
  • Vi provar ett vin i taget först utan tilltugg/mat, därefter med, sedan går vi vidare till nästa vin, men spara lite för att kunna gå tillbaka och jämföra nya kombinationer. Det söta vinet sparas givetvis till sist.

                  

Tekniken och material

  • Se till att ha installerat och testat Zoom programmet i förväg
  • Uppkopplingen inför provningen är möjlig redan kl 18.30  den 4 september  där vi checkar vi av att alla ser och hör. Programmet startar kl 19.00 precis!
  • Ta fram lämpliga vinprovningsprotokoll (Ewa Hagberg kommer att lämna ett protokoll per portion som har beställts för den som önskar, och kan hämtas samtidigt med maten vid kulturhuset)
  • I god tid innan provningen får ni uppkopplingskoderna till kvällen.

 

Start på programmet 

  • Kl 19.00 ska vinerna finnas i glasen och maten stå på bordet
  • Provningen startar med introduktion av nya medlemmar och medlemmar som ska få nya band. 
  • Alla deltagare hör och kan prata.

Kan jag ställa frågor direkt under vinprovningen? 

  • Ja, Precis som på vanliga vinprovningar som vi har på plats behöver man markerar på något vis när man vill säga något. Precis som på andra möten kan man inte prata i mun på varandra eller avbryta någon. Online markerar vi genom att skriva på chatten eller vinka när du vill fråga eller kommentera något. Någon i styrelsen kommer att ha en extra koll på chatten och uppmärksamma Lars eller mej/ Kajsa-Mia om någon vill kommentera. 

 

Kan man vara med även om man inte har internetuppkoppling?

  • Ja, eftersom ni får detaljerad information om vinerna, druvor och mat kombinationer i förväg kan ni skriva ut dessa inför er provning och dela vinerna med andra kamrater 

 Får mina vänner vara med som inte tillhör munskänkarna?

  • Javisst detta är ju ett bra sätt för att stimulera vinintresset och rekrytera nya medlemmar, men uppkopplingskoden ges bara till medlemmarna och de måste som som vanligt anmäla sig via hemsidan.

Får jag köpa ett helt set viner själv om vi är 7 personer som vill dela?

  • Ja, givetvis om samtliga 7 personer anmäler sig via hemsidan (eller av medlemmen som sina gäster) och betalar in sin avgift på vanligt sätt.

Den som vill ha specialkost måste anmäla det till Bengt Manfredsson på E-post: b.manfredsson@telia.com eller på telefon 0705-945 485.

Betalning sker till vårt bankgiro 5292-9429 senast på torsdag 27 augusti. Avanmälan måste ske senast på torsdag 27 augusti  för att få återbetalning av avgiften, eftersom vi då låser våra beställningar.

Medtag 4 vinglas och ett vattenglas.

 Det går inte att besvara detta mail utan hör av er till mig, Bengt Manfredsson, om ni har några frågor. 

Välkomna

Ge bort/bli medlem i Munskänkarna

Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!

Förmåner

  • Tidningen In Vino – 6 nr per år
  • Löpande utskick av vinrecensioner
  • Vinprovningar
  • Kursverksamhet

Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)

Ge bort ett medlemskap!

För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.


Bli medlem nu!
32939970-121c-451f-ada5-ab0a00c88530
10
350
400
-