Kommande vinprovningar
Ungerska viner med Liselott Andersson
Sektion | Åland |
Typ | Temaprovning |
Plats | ATC-huset, Nygatan 6 |
Datum/tid | 2023-01-31 kl 19:00 - 23:00 |
Provningsledare | Liselott Andersson |
Medlemspris | 25 EUR |
Gästpris | 30 EUR |
Matpris | - |
Lediga platser | 7 st |
Datum då bokning öppnas för…
Sektionsmedlemmar | 2023-01-14 09:00 |
Alla medlemmar | 2023-01-14 09:00 |
Gäster till medlem | 2023-01-14 09:00 |
Sista anmälningsdag | 2023-01-29 |
Ungerska viner med Liselott Andersson
I vår första vinprovning under 2023 ger vi oss nyfiket i kast med att mönstra vad Ungern av i dag har att erbjuda en vinintresserad publik. Som sakkunnig ciceron i ämnet får vi hjälp av Liselott Andersson som håller en provning för oss med temat ungerska viner.
Om provningen
Ungern har en gammal och ärevördig vinnäring medtraditioner som sträcker sig från Romarriket fram till våra dagar och de flesta av oss är säkert bekanta med landets egenvärldsunika vintyp, den av ädelröta söta tokajern med anor tillbaka till 1500-talet. Under kommunisttiden kommer dock kvaliteten på ungerskt vin att förflackas och fram till 1980-talets slut låg industrins fokus på massproduktion av billiga röda och vita viner för export främst till Sovjetunionen och östblocket.
Idag har Ungern en moderniserad vinproduktion och vinindustrin blomstrar. Inte minst utländska investerare, som har sett en stor potential i Ungern som vinland, bidrar med både teknik och kapital. Nyplanteringar har gjorts med internationellt kända druvsorter som till exempel CabernetSauvignon och Chardonnay, men Ungern har som gammalt vinland även en mängd spännande inhemska druvsorter och traditionella produktionsmetoder. En tydlig trend bland dagens vinodlare är att värna dessa egna druvor och att odla dem jämsides med de ”stora” sorterna. En annan stadigt växande trend är att ungerska vinmakare alltmer satsar på små serier av röda hantverksmässiga kvalitetsviner som sällan går till export.
Vi får prova sex utvalda ungerska viner som skall spegla både förnyelse och tradition i dagens vinnäring. Ungerska viner anses dessutom vara generellt mycket prisvärda och kvällens viner, som har ett medelpris på ca 30 euro per butelj, inger oss osökt förväntningar på vin av hög kvalitet.
Vi träffas i vår vanliga lokal i ATC-huset kl. 19.00 tisdagenden 31 januari 2023. Priset denna gång blir mycket förmånliga 25 € för medlemmar och 30 € för inbjudna gäster.Vi har plats för maximalt 40 deltagare.
Anmälan via vår hemsida senast den 29 januari.
Betalning görs till vårt konto FI77 6601 0010 6246 33 senast den 29 januari.
Kom ihåg att ta med dina glas.
Varmt välkomna till en mycket spännande vinprovning!
Om Liselott
Liselott Andersson är Munskänk sedan 1996, verksam i sektion Stålstaden (Luleå) där hon är ordförande. Som tidigare utbildningsansvarig i Luleå har hon hållit en mängd kurser, och hon har själv en gedigen utbildning inom Munskänkarna. Hon har deltagit i vin-VM i Priorat 2011 som en av tre medlemmar i lag Munskänkarna (”vi vann inte men kom heller inte sist”). Hon har tillsammans med sin make arrangerat tre vinresor till Ungern.
Ge bort/bli medlem i Munskänkarna
Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!
Förmåner
- Tidningen In Vino – 6 nr per år
- Löpande utskick av vinrecensioner
- Vinprovningar
- Kursverksamhet
Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)
Ge bort ett medlemskap!
För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.
Bli medlem nu! Logga in!