Kommande vinprovningar

Mat och Vin i kombination

Sektion Sotenäs
Typ Vin & mat
Plats Granitsalen Hav o Land, Hunnebostrand  
Datum/tid 2022-05-27 kl 17:30 - 21:00  
Provningsledare Lisa Solberger, Nigab  
Pris 425 SEK  

VIN & MAT I KOMBINATION

Konsten att kombinera mat och vin handlar om mötet mellan vinets och matens grundsmaker och hur de påverkar varandra. Vad händer när smakerna gifter sig med varandra eller inte. Det finns enkla grunder att följa och det finns utmaningar i mötet. Allt detta och lite till kommer vi att få lära oss av Lisa Solberger, Nigabs vinambassadör, utbildad sommelier med lång erfarenhet av vinprovningar, allt från sensorikens grunder till mat & vin i kombination.

Resumé - provning Kr.h.f.dag 27 maj 

Viner:

1. Aves del Sur Brut Artnr: 7954 Pris: 99:-

2. Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2019 Artnr: 85578 Pris: 189:-

3. d’Arenberg The Stump Jump White 2020 Artnr: 2307 Pris: 120:-

4. Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2017 Artnr: 53288 Pris: 189:-

5. Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso DOC

2017 Artnr: 71175 Pris: 189:-

6. Castelforte Amarone Riserva 2015 Artnr: 73567 Pris: 329:-

7. Gonzalez Byass Nectar Pedro Ximenez Artnr: 8395 Pris: 90:-

Förtäring

Varmrätt: Bakad röding med blomkål och palsternackspuré

Dessert: Chokladpanacotta med Mascarpone, pinjenötter och blåbär.

Maten från Smögens Kulinariska höll mycket hög klass. Vinerna var av god kvalité och det rådde delade meningar om hur de passade till maten. Vin nr 2 föll väl ut och nr 4 uppskattades också. Vin nr 3 finns tillgänglig på Systembolaget i Kungshamn.

Provningsledaren inledde med att hänvisa till en metod – Sapere /att veta, att kunna, att smaka/, som är etablerad i syfte att kunna hantera våra grundsmaker på rätt sätt, vilket påverkar vinets smak i samband med måltiden.

Följande var viktigt att lära sig ”när grundsmakerna möter varandra”:

1. Det gäller att balansera och analysera.

2. Sötma ska möta sötma.

3. Syrlighet ska möta syrlighet.

4. Beska ska inte möta beska.

5. Salt och umami i lagom mängd.

Efter en teoretisk genomgång följde den praktiska provningen av vin nr 2 till 6. Därefter serverades varmrätten och deltagarna fick reflektera över vad de tyckte passa bäst till maten.

Till Desserten serverades vin nr 7, ett vin som smakade gott och var mycket sötare än desserten, så som det ska vara (jfr p 2 ovan).

Sammanfattningsvis så var det en mycket uppskattad och intressant provning med en kunnig och trevlig provningsledare och 72 deltagare.

Kombinationen ”Vin och Mat” är av stort intresse. Det blev en favorit i repris från 2018!. Vi ser gärna Lisa hos oss igen. /Åke L

Ge bort/bli medlem i Munskänkarna

Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!

Förmåner

  • Tidningen In Vino – 6 nr per år
  • Löpande utskick av vinrecensioner
  • Vinprovningar
  • Kursverksamhet

Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)

Ge bort ett medlemskap!

För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.


Bli medlem nu!
7cdfe94d-57da-48c9-ac99-ae8800ce5ef2
70
425
475
-