Kommande vinprovningar

Vad händer i Sydafrika?

Sektion Lund
Typ Temaprovning
Plats Grand Hotel, Bantorget 1  
Datum/tid 2017-10-26 kl 19:00 - 21:30  
Provningsledare Marina Bäckström  
Medlemspris 300 SEK  
Gästpris 350 SEK  
Matpris -  
Lediga platser 0 st  

Datum då bokning öppnas för…

Sektionsmedlemmar 2017-09-28 18:00  
Alla medlemmar 2017-09-28 18:00  
Gäster till medlem 2017-09-28 00:00  
Sista anmälningsdag 2017-10-25  

Kvällens tema är "Det Nya Sydafrika" och det är Maja Berthas som kommer att guida oss genom de nya trenderna.


Maja har en gedigen erfarenhet av Sydafrika och dess vinproduktion. Hon är, sedan 14 år tillbaka, nordenansvarig för WOSA, Wine Of South Africa och har besökt och arrangerat vinresor till landet inte mindre än 35 gånger. Maja Berthas tog sin sommelierexamen på Restaurangakademien 2001 och har sedan dess varit verksam på många olika sätt inom vinbranschen.


Sydafrika var fram till 1990 till största delen ett stängt vinland med mycket lite kontakt med den övriga vinvärlden. Därefter har utvecklingen gått oerhört snabbt framåt, både för traditionsvingårdar och nyetablerade vingårdar.


Sydafrikas utveckling går i linje med de internationella trenderna. Man arbetar helt klart med mindre fatlagring och framförallt minskad användning av nya fat. Nya vinproducerande områden med svalklimatspotential växer fram hela tiden, men man har också lärt sig att anpassa sina druvor till de klimatzoner som finns i landet. Landet har även definitivt hittat en större mognad och en tydligare identitet vilket direkt ger resultat i kvalitet på vinerna.


Många av de etablerade producenterna fortsätter att stärka sin position internationellt genom att ständigt arbeta med sin kvalitet. Vi ser också en utveckling av ”flaggskepps-viner” där de klassiska producenterna hela tiden utvecklar nya produkter som bidrar till deras ”premiumisering”.


Tittar man på den nya vågen av småskaliga vinproducenter så kan man klart se en trend mot mer terroir-drivna viner som tillverkas med minimal påverkan från vinmakaren. De flesta arbetar också mer eller mindre ekologiskt och inspireras ofta av biodynamiska principer. Vad gäller vinstilar så handlar det i regel om mindre användande av ny ek, lägre alkohol och olika, inte alltid konventionella, druvblandningar.


Vi kommer att prova nio spännande viner som visar upp det nya Sydafrika:


2013 Mullineux - Schist Chenin Blanc 

2015 Avant Garde Wines - Terracura Syrah 

2016 Crystallum - Clay Shales Chardonnay 

2016 Crystallum - Peter Max Pinot Noir 

2015 Mount Abora - Saffraan (Cinsault) 

2015 David & Nadia - Aristargos (White Blend) 

2016 Blankbottle - Moment of Silence (White Blend)

2014 Rall Wines - Rall Red (Red Blend) 

2016 JC Wickens Wines - Swerwer Red (Red Blend) 


Tillvalsviner:

2014 Sadie Family Columella (Red Blend) 

2014 Sadie Family Palladius (White Blend)


Anmälan görs via hemsidan www.munskankarna.se/lund senast onsdagen den 25/10 2017.


Plats: Grand Hotel, Lund

Tid: Torsdagen 26/10 2017, kl. 19.00

Pris: 300 kronor för medlemmar och studenter, 350 kronor för varmt välkomna gäster


Varmt välkomna att få en inblick i det nya Sydafrika under ledning 

av Maja Berthas.

Ge bort/bli medlem i Munskänkarna

Få vintidningen In Vino , träffa vinintresserade människor och framför allt: lär dig mer om vin!

Förmåner

  • Tidningen In Vino – 6 nr per år
  • Löpande utskick av vinrecensioner
  • Vinprovningar
  • Kursverksamhet

Medlemsavgiften är 425 kr för kalanderåret 2024. Blir du medlem efter den 1 november gäller medlemskapet även nästkommande kalenderår. (Medlemsavgift ej momspliktig.)

Ge bort ett medlemskap!

För att ge bort ett medlemskap, klicka på länken nedan och fyll i uppgifterna. Vi behöver ditt namn och din e-post, samt uppgifterna för din vän. Kom ihåg att ange startdatum för din väns medlemskap, d v s aktiveringsdatum.


Bli medlem nu!
ab586f7e-e084-43e6-9ebe-a7fa00d47239
0
300
350
-