Engelsmannen John Dunkley - grundare av vinegendomen Riecines moderna inkarnation - lär ha sagt att han skulle börja plantera cabernet sauvignon på sina ägor i Chianti Classico samma dag som man börjar plantera sangiovese i Bordeaux.
Det fungerar som en symbol för de olika strömningarna som rör sig parallellt i Chianti Classico just nu.
Å ena sidan vill vissa odlare, primärt småskaliga firmor, dela in Chianti Classico i mindre subzoner och satsa mer på sangiovese, områdets viktigaste druva. Ska sangiovese kompletteras så bör det vara canaiolo och colorino snarare än de franska druvorna cabernet sauvignon och merlot. Man vill visa upp skillnader i terroir och årgång snarare än att utjämna skillnaderna i vinkällaren. Ekologiska metoder och större fokus på handarbete är typiskt för här lägret.
Å andra sidan skapades under 2014 den nya klassificeringen ”Gran Selezione”, som avsågs ta över appellationens krona från Riserva-beteckningen. De som ville införa detta är primärt stora producenter som Fontodi, Mazzei och Castello di Ama. I Gran Selezione krävs minst 80% sangiovese, men cabernet sauvignon och merlot är fortfarande tillåtna. Frukten får inte köpas in, men det ställs inget krav på specifik vingård. Många ser alltså Gran Selezione-beteckningen som kosmetika, inte som något som verkligen adresserar frågan om terroir.
I kväll provar vi nio viner i olika stilar för att se vad som pågår i Chianti Classico. Provningen leds av Henrik Schöldström, tvåbetygare och styrelsemedlem.
2013 Montebernardi Sa’etta Chianti Classico Riserva
2013 Monteraponi Baron Ugo Toscana Rosso IGT
2014 Montevertine Pian del Ciampolo Toscana Rosso IGT
2010 Badia a Coltibuono Chianti Classico Riserva
2012 Le Miccine Chianti Classico Riserva
2010 Colle Bereto Chianti Classico Gran Selezione
2011 Antico Podere Casanova Bucciarelli Chianti Classico Riserva
2010 Castell'in Villa Chianti Classico Riserva
2013 Riecine Toscana Rosso IGT
Anmälan: Första anmälningsdag 21 mars. Anmälan är bindande och sker via hemsidan, där anmälningsfunktionen efter inloggning blir tillgänglig kl. 08:00 första anmälningsdagen. Vid frågor: munskankarna.stockholm@gmail.com eller 0766 - 261543 måndag – torsdag kl 09.00 – 11.00.
Betalning: Beloppet sätts in på BANKGIRO 312-4724, Munskänkarna, Stockholmssektionen (se bekräftelsemail för ocr-nummer) och ska vara oss tillhanda senast 10 april. Eventuell avanmälan måste ske skriftligen till och bekräftas av munskankarna.stockholm@gmail.com innan betalningsfristen går ut. I annat fall förblir du betalningsansvarig. Ingen kontant betalning tas emot på provningen. Ibland kan sena avbokningar hinna erbjudas kölistan. Står du på listan rekommenderar vi att du håller dig tillgänglig kl 09.00–11.00 dagen för provningen. I annat fall går erbjudandet vidare till nästa person i kö.
Hjärtligt välkommen!
Mats Lindelöw, Henrik Schöldström, Torsten Rundqvist