Johan Wadman

Hur länge har du ingått i provningsgruppen?
– Sedan jag tog 3-betyget år 2000.

Vad är det som lockar med uppdraget?
– Att lära av varandra samtidigt som vi provar en fantastisk stor mix av viner och stilar från jordens alla länder.

Går det att vara objektiv när man bedömer vin?
– Nej inte helt, i så fall hade det bara behövts en vinprovare i världen. Smakprofilen för vinbedömningar varierar en del från land till land, men vi har också alla individuella variationer i doft och smakförmågor. En panel är därför bättre än en enskild individ. Det som däremot går, och detta är viktigt, det är att man är konsekvent i sina bedömningar. 

Hur förbereder man sig bäst för att prova ett hundratal viner?
– Förutom att vara pigg och utvilad tycker jag det är bra att sortera vinerna så man tar vitt före rött, torrt före sött, lätt framför smakrikt och så vidare Sedan måste man ha provat under många år för att gradvis kunna hantera fler och fler viner med konsekvent bedömning.

Vilka viner är det som får de riktigt höga betygen?
– Det är viner som utöver att ha komplexitet och harmoni i sin smakprofil sticker ut med en personlighet. Energi i mittpaletten och kvaliteten på eftersmaken är andra viktiga detaljer. 

Vilken typ av viner uppskattar du själv mest?
– Terroirtypiska viner där ursprung och jordmån får komma till uttryck. Helst ska druva och terroir inte döljas för mycket i ny ek eller vinmakningstekniker. Jag sätter elegans och balans före kraft och extraktion om jag måste välja.

Favoritvinland/favoritvinregion/favoritvinstil?
– Mitt mest prisvärda tips just nu, som jag själv handlar mycket av, är G.D. Vajra Langhe Nebbiolo 2020 från Langhe i Piemonte. Jag gillar även Chianti Classico och Rioja. Cabernet franc från Loire är också en favorit. Sedan blir det mycket riesling från framför allt Tyskland och Alsace. Sist, men inte minst: gamla röda bordeauxer och bourgogner är en njutning jag är svag för.

Vilken kombination av vin och mat vill du rekommendera?
– Tartar med mer milda smaker som äggula kombinerat med antingen löjrom eller hyvlad gotlandstryffel och till detta en bra chablis. Kanske en yngre om man kombinerar med löjrom och en mer mogen om man väljer tryffel.