Mårten Söderlund

Hur länge har du ingått i provningsgruppen?
– Ända sedan träningen vi hade innan vi började för 25 år sen. Minns att vi satt under julhelgen i en stor sal i ett tomt hotell med ett berg av tomlådor och massor av vin vi inte hunnit prova, men då dök det upp ett praktfynd från Portugal och allt blev lätt. 

Vad är det som lockar med uppdraget?
– Bra fråga, det är ju mycket jobb och inte så glamoröst som man kanske tror. Men eftersom vi provar så brett får jag en bra bild av vinvärldens utveckling över tid. Vid reportageresor går det att sätta in vinerna i en helhet, vilket ger bättre bedömningar. Men roligast är när vi hittar fynd, eller något vin som är överraskande bra, då brukar hela gruppen lysa upp och bli glada som barn. Önskar det skedde oftare. 

Går det att vara objektiv när man bedömer vin?
– Det är en ständig strävan i gruppen och föremål för ändlösa diskussioner. Men jag tror gruppens gemensamma erfarenhet spelar stor roll. Själv tänker jag på parallellen med konst. En expert på Nationalmuseum kan göra en bra bedömning av en okänd Zorntavla, medan en expert på Moderna museet lättare gör en bra bedömning av en Louise Bourgeois. Tillsammans är de bäst. 

Hur förbereder man sig bäst för att prova ett hundratal viner?
– Glad och utvilad är en bra start. Och de 25 åren i gruppen har varit en bra träning. Men även många temaprovningar med Munskänkarna är en bra introduktion till att skilja agnarna från vetet. 

Vilka viner är det som får de riktigt höga betygen?
– Det finns viner där man kämpar för att hitta en karaktär, men någon gång dyker det upp ett där doften står som en skorsten i glaset. Man känner det direkt i hela kroppen, detta är stort. Ofta har det en stor personlighet, eller ursprungskaraktär, terroir, både i doft och smak. Om jag drar en parallell med jazz: det kan vara trevligt att gå på klubb och lyssna på lokala amatörer, men en solokonsert med Keith Jarret kan vara en fysisk upplevelse att leva med under många år. 

Vilken typ av viner uppskattar du själv mest?
– De som känner mig vet att jag har en förkärlek för äldre viner, de är mitt universitet. De gamla terroirtonerna återspeglas i unga exemplar av samma viner. Som en vinmakare sa till mig en gång: ”Min dröm är en gång göra ett lika bra vin som min farfar gjorde 1926, som jag drack förra veckan”. 

Favoritvinland/favoritvinregion/favoritvinstil?
– För många för att rada upp. Men kan något land mäta sig med Frankrike när det gäller geologisk variation och kunskap? 

Vilken kombination av vin och mat vill du rekommendera?
– Åldrad champagne och anklever – som i himmelen.