När passionen blir pension

Skrivet av: Anders Melldén

Prestigevin har börjat betraktas som en bättre investering än aktier, inte minst eftersom avkastningen alltid kan drickas upp. Men det gäller att inte förvänta sig snabba klipp när man bygger sin vinportfölj.

Runt 2007 ­s­åldes årgång 1996 av champagnen ­Salon på System­bolaget – och jag köpte en flaska för 1 500 kronor. På ­sajten Wine Searcher ligger snitt­priset i dag på runt 20 000 kronor i butik, och skulle jag sälja flaskan på auktion skulle jag åtminstone få runt 10 000 kronor. Borde jag alltså sälja i stället för att dricka upp vinet? Och framför allt, borde jag ha köpt fler flaskor? Ja, uppenbarligen. I alla fall om målet hade varit att tjäna pengar till pensionen.

Att fler har börjat se vin som investeringsobjekt är inte så konstigt efter de senaste decenniernas prisökningar på det som internationellt kallas ”fine wines”. Men hur är det egentligen – är det bara att kasta aktieportföljen och satsa allt på vin för framtiden?

Konst, bilar, klockor, antika möbler, whisky och vin tillhör det finanseliten kallar ”passion investment”. Uttrycket säger också mycket om vad det handlar om. För de allra flesta är vin som ­i­nvesteringsobjekt en lyxig hobby. Ger den sedan lite extra klirr i kassan är det så klart positivt.

– Det gäller att hitta rätt i ett tidigt skede, då kan man tjäna en slant, säger Johan Blanche som fram till ­årsskiftet var värderingsansvarig för System­bolagets dryckesauktioner.

Där har han under åren sett ett klart stigande intresse för vin som ­investering.

– Ja, det är tydligt. Folk handlar på e-handel runt om i världen och ­säljer sedan här. Vissa prestigeviner har ju ­stigit ordentligt i pris den senaste ­tiden.

Svenska Ingrid Brodin som bor i ­Monaco sedan tjugo år tillbaka såg det ökade intresset för vin som en investering. För tre år sedan startade hon ­Vindome tillsammans med en kollega.

– Jag hade ett stort vinintresse men hade också sett en tröskel för ­privatpersoner att göra bra vininvesteringar. De ­­­aktörer som fanns på marknaden kändes ­gammalmodiga. ­Oftast ­krävdes mycket pengar och plats för egen ­lagring. Det ville vi ändra på ­genom att tillhandahålla alla rätta ­redskap. Vi ville revolutionera den här marknaden.

Har ni lyckats?

– Ja, det tycker jag. Hos oss kan du börja litet, och enkelt få tillgång till all statistik för att se hur dina viner går. Du köper och säljer på vår egen ”live market”. Vi har en bred kundbas som sträcker sig från 25 år upp till 60 plus och cirka 20 procent är kvinnor. Den genomsnittliga transaktionen är 1 300 euro och vi har kunder som ­investerar alltifrån 5 000 euro till över 100 000 euro per år.

Hur många användare har ni?

– Drygt 35 000 är aktiva på vår app. De kommer från massor av olika ­länder, mestadels i Europa – Italien, Tyskland och även ett antal i Sverige.

Enligt Ingrid Brodin har vin ­varit den näst mest framgångsrika ”­passion investment” efter konst under det ­senaste decenniet. Och hennes egna kunder har haft en snittavkastning på drygt 22 procent det senaste året.

Men marknaden måste väl ha blivit svajigare på sistone?

– Vi lanserade mitt under covid, lyckades ta oss igenom det och sedan kom kriget i Ukraina. Det är inga lätta år, men vin känns ändå som en ganska stabil investering. Den är dock långsiktig – inget köp och sälj varje dag.

Bordeaux är det distrikt Vin­domes kunder köper mest ifrån. Där görs ­lagringsdugliga viner, så från ­köpet kan det ta lång tid innan det är tal om en försäljning. Vinet säljs ofta ”en ­primeur”, när det fortfarande är i fat. Sedan dröjer det ett par år innan det är i flaska, och ytterligare många år innan det nått det ”drickfönster” då värdet är som högst.

Johan Blanche säger att ­topp­vinerna från Bordeaux ­fort­farande räknas som säkra kort.

– Framför allt de stora prestige­vinerna. Men de har ju redan gått upp så mycket i pris att många ser sig om ­efter de viner som ligger strax under på crulistan. Som en primeurviner från Palmer, Montrose, Lynch-Bages

eller liknande.

Det gäller alltså att ha tid, och att veta vad man ska satsa på. ”Fine ­wines” handlar inte om vad som är gott, utan vad som anses så pass fint att det finns en stor efterfrågan. Vilket innebär en kombination av bra historik och ­tekniskt hög nivå som ger lagrings­potential. Det är ju under lagringen som värdeökningen sker.

– Därför är lagringsplatsen ­väldigt viktig. Vi lagrar våra kunders viner i tullfritt lager i Bordeaux eftersom en stor del av vinerna är därifrån. Det är bra om vinet rör på sig så lite som ­möjligt och befinner sig i en perfekt miljö. I framtiden kommer vi öppna upp fler lager i andra vinområden, ­säger Ingrid Brodin på Vindome.

Sedan måste efterfrågan ­förstås vara större än utbudet. Auktions­världens ”fine wines”-segment innehåller nästan uteslutande vin från geografiskt mycket begränsade ­ursprung, som Rheingau i ­Tyskland, Montalcino och Barolo i Italien, ­specifika egendomar i Bordeaux, ­utvalda vingårdar och producenter i Bourgogne och Champagne, de små appellationerna i norra Rhône samt ett minimalt antal viner från andra ­regioner i och utanför Europa.

Just Bourgogne är en region där priserna verkligen skenat på kort tid, och det är ett område som investeraren David Renger har börjat köpa in sig på.

– Jag kom i kontakt med danska Rare Wine Invest för cirka två år ­sedan. Efter att ha varit verksam i ­närmare 25 år med investeringar inom fastighetsbranschen är jag van att ­analysera och utvärdera olika ­affärsmöjligheter. Genom att ­investera i vin såg jag intressanta möjlig­heter att kombinera mina erfarenheter inom investeringar med mitt djupa ­intresse för vin. Det har kommit att bli en ­passion för mig.

Det har tagit en hel del tid för David att sätta sig in och analysera vilka viner man bör investera i och varför.

– För mig har vininvesteringar ­blivit ett sätt att diversifiera min egen investeringsportfölj. Vin är ett ­obe­lånat tillgångsslag med låg ­volatilitet, vilket ­skapar en viss stabilitet i sådana här tider med finansiell oro på de flesta ­andra marknader. Vin går såklart också upp och ner i värde men har historiskt sett varit mer motståndskraftigt jämfört med andra tillgångsslag, som ­exempelvis aktier och obligationer.

Champagne och Bourgogne är ­fokus i Davids portfölj.

– Här gäller det att komma åt de små produktionerna av välkända ­producenter och varumärken, från starka årgångar. De allra mest sällsynta vinerna är mycket svåra att ens få tag i och kan i vissa fall kosta en smärre förmögenhet. De vinerna skulle jag själv ­aldrig dricka, utan jag ser dem som rena ­investeringsobjekt.

Hur har investeringarna gått under det första året?

– Portföljen har på aggregerad nivå endast gått ner ett par procent. Champagne har däremot gått ner betydligt under 2023, medan andra viner har gått upp. Nedgången i Champagne är lite förenklat sett en korrigering av den ”champagnebubbla” som ­skapades under år 2020 och 2021. Den har gjort att jag under hösten 2023 har ­kunnat komma över svåröver­komliga ­flaskor till mellan 20 och 30 procent lägre ­priser än ett år tidigare. Mina ­Bourgogneviner har legat relativt stilla ­under året. Några flaskor har gått upp och andra har gått ner i värde. Men jag hade inte förväntat mig något ­annat ett år som detta. Det här är en långsiktig investering, inga snabba affärer här inte.

Är det inte tråkigt att aldrig se de fantastiska flaskor du köpt?

– Jag har faktiskt varit nere i ­Aalborg på det tullfria lagret för att se min portfölj, så det känns okej även om jag inte hade haft något emot att gå och kika på dem lite nu och då. Sedan är det trevligt att veta att jag har lite ­Salon 1996 och Rousseau 2015 trots att jag inte kan sitta och klappa på flaskorna. Det är viner jag aldrig skulle ha fått tag på utan Rare Wine.

Skulle du rekommendera någon ­annan den här investeringsformen?

– Det är läskigt att ge andra råd om pengar och investeringar. Formen ­passar mig och min situation bra. Det är ett spännande sätt att lära sig mer om vin och kombinera nytta med nöje. Går jag plus minus noll är jag nöjd även om jag tror och hoppas på en genomsnittlig värdeökning med runt 8 ­procent per år över en fem- till sju­årsperiod. Det handlar inte om att göra sig en snabb hacka. Vin är en fysisk produkt som minskar i tillgång över åren när folk dricker upp det. Så utbudet minskar samtidigt som efterfrågan ökar, men det krävs lite uthållighet.

Fortsätter du investera i samma takt?

– Nej, jag har fyllt på ganska bra ­under höstens dipp. Nu är det upp till bevis – jag kan inte bara köpa för att det är kul.

Det är en inställning allt fler vin­investerare verkar ha just nu, och som även Johan Blanche på System­bolagets dryckesauktioner har sett.

– Vi upplevde en försiktighet vid den sista auktionen 2023 som vi inte sett tidigare. Många verkar ligga lågt för att se vad som händer i världen.

Innebär det att det är köpläge?

– Ja, det kan det vara. Men det är svårt att gå på auktion för att investera. På en vinauktion ska du köpa sådant som du vill ha och dricka.

Vilket sammanfattar vinet som ­investeringsform. ”Passion ­investment” bör nog till stor del handla om just ­passion. Vininvesteringar är osäkra, ­precis som alla andra ­investeringar. ­Fördelen är att du kan njuta av din dyrköpta flaska om allt ­annat går åt skogen. Det är ­svårare med en aktie. Och min flaska Salon då? Jo, den korkar jag nog upp när andan faller på.

Foto: bohman+sjöstrand 

Vininvesteringsföretag

Liv-Ex
Londonbaserade vininvesteringsföretaget Liv-ex arbetar uteslutande med företag som själva säljer vin till slut­konsumenter, alltså vinhandlare.

Rare Wine Invest
Arbetar med investeringsviner till privatkonsumenter i ­Danmark och utomlands, däribland Sverige, sedan 2012. Rare Wine Invest administrerar och lagrar viner till ett värde av 130 miljoner euro för drygt 1 600 investerare.

Vindome
På Vindomes sajt och app kan man köpa vin via företagets egna ”collections” och köpa eller sälja via egen ”live market” som inkluderar både butelj­erade viner och en primeur-­viner. Drygt 35 000 aktiva användare finns i olika länder.

Källa: Företagens egen ­information.

Investera i vin: 5 tips

• Håll koll på vinauktioner, som dem som auktionshuset Bukowskis ordnar åt Systembolaget. Vilka viner säljs över utropspris? Vilka ligger stilla?

• Läs internationell vinpress och sajter. Vilka viner blir uppskrivna? Är det några ”nya” namn som är intressanta?

• Leta bordeauxvin från andra till femte cru. Dessa kan fortfarande ligga på okej pris och bör bli efterfrågade framöver.

• Om du har råd, köp ett helt kolli, en obruten låda är eftertraktad. Mindre pengar? Köp minst två flaskor – en till dig själv och en som investering. Kanske njuter du gratis till slut.

• Lagra under rätt förhållanden. Helst på en plats som registrerar vinerna så att det är lätt att ta fram lagringshistorik när det är dags att sälja. Se till att du kan besöka lagret och se din ”portfölj” för att försäkra dig om att allt är okej.