Vidga vyerna: Serbien

Skrivet av: Caroline Edgren

Hur mycket serbiskt vin har du provat? Troligtvis för lite. Faktum är att det är ett av de länder på Balkan där det händer mest just nu, tack vare unga, entusiastiska vinmakare. Här får du skälen att vidga dina vyer.

Varför Serbien?
Mycket vin har flutit under broarna sedan sista decennierna av 1900-talet då Jugoslavien var världens femte största vinproducent med anledning av fokus på kvantitet före kvalitet. Idag produceras en hel del kvalitetsvin från de totalt drygt 22 000 uppodlade hektaren som är spridda över 22 vinregioner. Antalet vinodlare uppskattas till omkring 120 000, vilket vittnar om att det finns många små aktörer. 

– Att ha ett vineri har blivit trendigt i Serbien. I princip alla kändisar – och alla med tid och pengar över – har ett.

Det berättade Vuk Stefanović, en av Serbiens främsta sommelierer, under ett besök i Stockholm tidigare i år.

Vilken typ av viner finns?
Omkring 400 vinerier finns registrerade och merparten av det vin som produceras är rött. En stor del görs på inhemska druvor, exempelvis smederevka och prokupac. Tamjanika, en variant av muscat blanc à petit grains, förekommer också flitigt och är, enligt Vuk Stefanović, en populär druva hos den kvinnliga delen av befolkningen i Serbien.  

Även internationella druvor som chardonnay, sauvignon blanc och pinot noir odlas. En växande trend är rosévin som dricks av serberna året runt, gärna under barbequekvällar. 

Var i Serbien händer det mest?   
I huvudstaden Belgrad finns en högst levande vinkultur med både vinbarer och vinaffärer som är öppna till långt in på natten och drar stor publik.

Vinregioner att hålla ögonen på just nu är Fruška Gora och Negotinska Krajina där vinmakarna arbetar hårt för att positionera sig genom att jobba kvalitetsinriktat med både lokala och internationella druvor. Fruška Gora har flest vinerier av alla regioner.  

Även Šumadija är värt att kika närmare på, eftersom det var den region i Serbien där förändringen från kvantitet till kvalitet först initierades.

Vad kan du börja med att prova?
Är du nyfiken på Serbien rekommenderas följande viner som finns i Systembolagets beställningssortiment:  

2018 Tri Morave Sparkling, Temet, 218 kr, nr 56259 (lanseras 25 april)
Mousserande vin gjort på tamjanika enligt den traditionella metoden med sex månader på jästfällning.

2019 Sfera, Bikicki, 156 kr, nr 54646
Vitt vin från Fruška Gora gjort på 65 % traminac (gewürztraminer) och 35 % sauvignon blanc.

2020 Crazy Lud White, Oszkar Maurer, 169 kr, nr 53815
Vitt vin från Fruška Gora gjort på 50 % ezerjó och 50 % olaszrizling.

2019 Omnibus Lector, Erdevik Winery, 318 kr, nr 54698
Vitt vin från Fruška Gora gjort på chardonnay, lagrat i sex månader på slavonsk ek.

2018 Uncencored, Bikicki, 236 kr, nr 54689
Orange vin från Fruška Gora gjort på traminac (gewürztraminer). Tillfälligt slut, men fylls på 18 april. 

2021 Pink Punk, Chichateau, 156 kr (lanseras i slutet av maj)
Rosévin från garagevineri i Alma Mons i Fruška Gora gjort på 50 % cabernet franc, 30 % merlot och 20 % cabernet sauvignon.

2020 Triangle, Lastar, 213 kr, nr 56301
Rött vin från regionen Levač gjort på pinot noir, lagrat i tolv månader på fransk ek.