Italien

Allmänt

Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.

Historia

Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.

Vinlagar

Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.

Geografi

Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat

Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.

Övrigt

Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.

  • BETYG

    13
    229:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte, Roero
    90509
    Ungdomlig doft av mimosa och äppelblom, gula plommon, päron och mineral. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, något oljig munkänsla och gulfruktig smak med inslag av bitterhet. Fint avslut med blommig touch. 13,5 %. 1800 fl.
  • BETYG

    15
    239:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
    91176
    Utvecklad doft av skogsbär, semitorkade mörka plommon och dito körbär, björnbär, söta bakkryddor och gamla fat. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, mörkbärig och kryddig smak med inslag av umami, rustik tanninstruktur och småvarmt, karaktärsfullt slut. 14,5 %. 20400 fl.
  • BETYG

    13,5
    199:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Ligurien, Liguria di Levante
    94677
    Ungdomlig doft av röda körsbär och dito vinbär, rött äpple och sommarblomster. Torrt, knappt medelfylligt vin i lättklunkad stil med medelsyra och saftigt rödfruktig smak och mycket stillsamma tanniner. Läskande avslut med inslag av jordighet. 13 %. 2000 fl.
  • BETYG

    14,5
    269:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Sicilien, Etna
    95130
    Försiktig doft av citronträd, mimosa, gul tropisk frukt, gula plommon, päron, vitpeppar och rökig mineralitet. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, skir smak av grape och gul stenfrukt och stenigt avslut med inslag av sälta. Ekologiskt. 12,5 %. 1200 fl.
  • BETYG

    14,5
    289:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Trentino-Alto Adige, Trentino, Vigneti delle Dolomiti
    94681
    Något utvecklad doft av skogsbär, boket äpple, vanilj, svartpeppar och torrt trä. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, saftigt mörkfruktig smak med inslag av viol, saltlakrits och svartpeppar. Fin tanninstruktur och nyanserat avslut med mineralsälta. Ekologiskt. 13 %. 1200 fl.
  • BETYG

    14
    179:-
    Mer än prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Ligurien, Liguria di Levante
    92250
    Laxrosa färg. Öppen doft av mogen persika, cantaloupemelon, druvor samt lavendel. Torrt, medelfylligt vin med hög syra, elegant och lite stram karaktär med syrligt fruktig smak och stenig mineralitet i mycket syrligt avslut. 13 %. 1800 fl.
  • BETYG

    12
    179:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Apulien, Salento
    93956
    Ljust röd färg. Örtig doft av färska och torkade örter, kompost, lila blommor, röda körsbär och dito plommon. Torrt, medelfylligt vin med pärlande mousse, medelsyra och örtkantad fruktig smak med inslag av blommor och en trevlig sälta i avslutet. Ekologiskt. 12,5 %. 4800 fl.
  • BETYG

    13
    199:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Bardolino
    90322
    Ljusröd färg. Ungdomlig doft av röda körsbär, röda plommon, sommarblomster och viss stallighet. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, smak av körsbär och örter, mycket stillsamma tanniner och avslut med inslag av örtbeska samt sälta. Ekologiskt. 12 %. 2400 fl.
  • BETYG

    13
    149:-
    Mer än prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara
    93721
    Hallonröd färg. Fruktig doft av hallon, röda körsbär, röda vinbär, blommor med inslag av torkade örter. Torrt, medelfylligt vin med pärlande mousse, medelsyra och syrligt fruktig smak med fokus på citrus och röda bär. Läskande avslut. Ekologiskt. 11 %. 14400 fl.
  • BETYG

    14
    229:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Veneto, Soave Classico
    94959
    Blyg doft av gula plommon, stjärnfrukt, nektarin, gult äpple, späd vårgrönska samt lite flintrökig mineralitet. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra och koncentrerat gulfruktig smak. Fokuserat, rent, syrligt och fruktigt slut. Ekologiskt. 12,5 %. 1500 fl.
  • BETYG

    17
    649:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Kampanien, Colli di Salerno
    94598
    Utvecklad doft av mörka bär, mörka plommon, svartpeppar, torkade örter, mörk choklad, tobak och tydliga ekfatstoner. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra och rikt mörkfruktig smak med påtaglig kryddighet samt pepprighet. Snyggt balanserade tanniner och nyanserat slut med fattoner. 14,5 %.
  • BETYG

    15,5
    339:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Maremma
    90079
    Utvecklad doft av medicinalörter, balsamiska noter, antikmöbler, bakkryddor, mörka körsbär, tomatsås och korinter. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, tät frukt och rik mörkfruktig smak med inslag av bakkryddor och mörkt trä. Robust tanninstruktur och långt, elegant slut med kryddig touch. 14 %. 3600 fl.
  • BETYG

    12,5
    159:-
    Ej prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Toscana
    91807
    Neonrosa. Öppen doft av trädgårdshallon, blodapelsin, mogen, gul stenfrukt och färska örter. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, fruktig smak med tydlig beska och örtigt avslut med viss alkoholvärme.
  • BETYG

    13
    239:-
    Ej prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Piemonte, Langhe
    94567
    Mörkt hallonröd. Avrundad doft av oxiderat äpple, maraschinokörsbär, röda plommon, lingon, salubrin och torkade örter. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, sötfruktig smak med fokus på körsbär och örtigt avslut.
  • BETYG

    16
    359:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    90231
    Stor, rätt utvecklad doft av pinjeskog, mörka plommon och dito körsbär, mörkt ädelträ, mörk choklad och kryddskåp. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra och koncentrerad smak av mörk frukt och kryddskåp. Tuggiga, ännu ungdomliga tanniner och lång kryddig längd. 6900 fl.
  • BETYG

    12
    161:-
    Ej prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Toscana
    95006
    Laxrosa färg. Öppen doft av hallon, körsbär, lingonris, kritig mineralitet, tomat och torkade örter. Torrt, medelfylligt vin med knapp medelsyra, något fadd fruktig smak och relativt kort slut. Ekologiskt. 13 %. 5400 fl.
  • BETYG

    13
    169:-
    Prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Toscana
    90076
    Djupt rosa färg. Något dämpad doft av torkade örter, hallon, jorgubb och kompost. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, friskt rödbärig smak med mineralisk klangbotten och fräscht slut. Ekologiskt. 12,5 %. 24000 fl.
  • BETYG

    13
    165:-
    Prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Kampanien, Irpinia
    91248
    Laxrosa färg. Öppen doft av persika, röda vinbär och hallon. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, nyanserad smak av stenfrukt, röda bär och torkade örter, lätt, tydlig strävhet och elegant avslut med örtighet samt viss beska. 13 %. 4800 fl.
  • BETYG

    15,5
    339:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Maremma
    90079
    Utvecklad doft av medicinalörter, balsamiska noter, antikmöbler, bakkryddor, mörka körsbär, tomatsås och korinter. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, tät frukt och rik mörkfruktig smak med inslag av bakkryddor och mörkt trä. Robust tanninstruktur och långt, elegant slut med kryddig touch. 14 %. 3600 fl.
  • BETYG

    14,5
    291:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Maremma
    70310
    Mullig, rund doft av mörka körsbär, klarbär, mörk choklad, fernissa, mint, hallon, gummi och sötmandel. Fruktdriven, ganska ung smak med mörk frukt, tydliga tanniner och frisk fruktsyra, MH: 15,5 p Härligt friskt!
  • BETYG

    13
    179:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
    75856
    Något bränd doft av plommon, björnbär, lakrits, kaffe och lite viol. Smak med torra tanniner, medelfyllig kropp och en bitterhet i avslutet.
  • BETYG

    15
    451:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
    59456
    Fyllig doft av körsbär, sötmandel, vattenfärg, malört och mörk choklad. Fyllig smak av mörk frukt, moreller med tydliga, torra tanniner och pigg fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp
  • BETYG

    12
    99:-
    Fynd i sin prisklass
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Sicilien
    70625
    Ganska fyllig, gyllengul färg. Aromatisk, lätt kryddig doft av mogna aprikoser, clementiner, gula plommon och romerska bågar. Balanserad, tillgänglig smak med integrerad fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med lätt tanninstruktur. Orange vin.
  • BETYG

    15,5
    329:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barolo
    72640
    Dov, lätt dammig doft av semitorkade katrinplommon, vitpeppar, brasved, viol, lövhög och torkade rosor. Fylligt anslag med tydliga tanniner och hög fruktsyra i en medelfyllig kropp.
  • BETYG

    14,5
    259:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Cerasuolo de Vittoria
    79484
    Aromatisk, vaxig/örtig doft av timjan, körsbär och katrinplommon. Medelfyllig, ganska balanserad, fruktig smak med frisk fruktsyra och snälla tanniner i en medelstor kropp med viss längd.
  • BETYG

    14
    185:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte, Monferrato
    50164
    Aromatisk, lätt blommig doft av persikor, aprikoser, björnklister och mandel. Drygt medelfyllig, ren smak med bra frukt, frisk fruktsyra i en ganska fyllig kropp med trevlig fetma och bra längd.
  • BETYG

    13,5
    184:-
    Prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Piemonte, Asti
    53282
    Bärig doft av jordgubbssylt, vanilj, basilika och hallonkola. Frisk smak med medelfyllig kropp, frisk syra och bra längd.
  • BETYG

    13
    199:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte, Cuneo
    75537
    Dov, lätt rökig, doft av citron, torrt ylle och mjölkchoklad. Ung, ännu lite obalanserad smak med något "grön" fruktsyra i en ganska generös kropp med ett varmt avslut.
  • BETYG

    14
    229:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien
    94945
    Avrundad doft av gula plommon, mimosa, mogna äpplen, bakkryddor och inlagda mandariner. Torr, medelfyllig smak med ettrig mousse, medelhög, citrusorienterad syra och ett syrligt avslut med tydlig grapebeska. 12,5 %. 2400 fl.
  • BETYG

    14,5
    249:-
    Prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Sicilien, Etna
    52875
    Ljus, laxrosa färg. Ganska rund och balanserad doft av hallon och jordgubbar med ett stänk krita. Medelfyllig, balanserad smak med trevlig, röd frukt, pigg fruktsyra i en lagom fyllig kropp och ett harmoniskt avslut.
  • BETYG

    14,5
    322:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Lombardiet, Franciacorta
    73695
    Aromatisk, drygt medelstor, rökig doft av grapefrukt, toast, kanderad citron, gröna äpplen och lime. Medelfyllig smak i en slank kropp med lätt fruksötma, medelstor mousse och lätt bitterhet i avslutet. RA: 13,5p
  • BETYG

    13,5
    319:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Lombardiet, Franciacorta
    51594
    Dov doft av citrus, wettexduk, äpple, gråpäron, gummi, jord, torrt ylle och zest. Sluten smak med måttfull fruktsyra och medelstor mousse med bitterhet i eftersmaken.
  • BETYG

    14,5
    219:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Alba
    51731
    Doft av plommon, björnbärsmarmelad, mandel, cocktailbär, viol och läder. Rund smak med torra, men fint inbäddade tanniner och ett kraftigt, lite eldigt slut.
  • BETYG

    14,5
    279:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Lombardiet, Valtellina
    71501
    Doft av plommon, körsbär, mandel, viol, läder, undervegetation, lite tjära och moreller. Smak med torra, men lätta och polerade tanniner, bra längd med lite värme i slutet.
  • BETYG

    9
    67:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Apulien
    72606
    Lätt doft av päronsplitt och vanilj. Fruktig smak med sött anslag, lätt kropp och balanserad syra.
  • BETYG

    15
    319:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Lombardiet, Valtellina
    70015
    Yppig trevlig doft av mörka körsbär, plommonmarmelad, mandel, undervegetation och viol. Smak med väl torra tanniner i en medelfyllig kropp med bra längd och torrt avslut.
  • BETYG

    14,5
    279:-
    Prisvärt
    94682
    Avrundad doft av gula rosor, inlagda päron, ingefära, smör och bakkryddor. Torr, drygt medelfyllig, fint koncentrerad gulfruktig smak med viskös munkänsla, medelhög syra och en lång, elegant eftersmak med inslag av kryddiga fat. Ekologiskt. 13 %. 600 fl.
  • BETYG

    12,5
    139:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien
    51476
    Stor, fruktig doft av hallon, jordgubbstårta, citrus, nektar och blodgrapefrukt. Smak med viss restsötma, ganska grov mousse, läskande fruktsyra samt en läskande eftersmak.
  • BETYG

    13,5
    247:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Bardolino
    71457
    Bärig, lätt kryddig doft av färska körsbär och färska fikon. Ung, lätt smak med frisk fruktsyra och snälla, torra tanniner i en lätt kropp.
  • BETYG

    13,5
    182:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Veneto, Bardolino
    71724
    Medelstor doft av semitorkade aprikoser, sötmandel och ett stänk bivax. Drygt medelfyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra i en drygt medelstor, lite vaxig kropp.
  • BETYG

    13
    182:-
    Ej prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Veneto, Bardolino
    72250
    Liten doft av gummi, ylle, jordgubbar och röda bär. Slank kropp med en helt torr smak, frisk/hög fruktsyra samt en eftersmak med tydlig beska.
  • BETYG

    13,5
    201:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Apulien, Salento
    71833
    Ganska generös doft av mörka körsbär, jordgubbar och råtobak. Fruktdriven smak med tydliga tanniner, frisk fruktsyra, medelfyllig kropp och läskande avslut
  • BETYG

    13,5
    219:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    75996
    Drygt medelstor, något reduktiv doft av mörka körsbär, bakelit, tallbarr, svavel och svart lakrits/salmiak. Stringent, ung, ännu lite ostyrig smak med hög fruktsyra och ganska torra tanniner i en medelstor kropp med alkoholvärme i avslutet.
  • BETYG

    13,5
    245:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Marche
    70581
    Kryddig, aromatisk doft av grapefrukt, marmeladkonfekt, citron och stenrök. Ungt, intensivt anslag med hög fruktsyra, bärande frukt i en lätt oljig kropp där syran hänger på i eftersmaken. Vinner på lagring!
  • BETYG

    14,5
    309:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Piemonte, Cuneo
    50323
    Lätt utvecklad, lite rostad doft av röda bär, äpple, liche, grillad citron, toast och ett stänk mineral. Drygt medelfyllig, torr smak med bra frukt och pigg fruktsyra i en medelstor kropp med ganska storbubblig mousse. MS: 13,5p Kort mousse
  • BETYG

    13
    189:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Abruzzerna, Montepulciano d'Abruzzo
    94453
    Stor, rökig doft med inslag av både jordgubbe och mörka bär. Torr, medelfyllig, mörkbärig smak med relativt hög syra, finkorniga tanniner och ett syrligt, lite strävt slut. 12,5 %. 4800 fl.
  • BETYG

    13,5
    219:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte, Moscato d'Asti
    56149
    Druvtypisk, parfymerad, druvig doft av citronskal, honumg och rosor. Pärlande anslag. Druvig, rik smak med medelfyllig kropp, balanserad syra och tunga honungstoner i slutet.
  • BETYG

    13
    119:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti
    70866
    Ganska aromatisk doft av körsbär, sviskon, mandel, läder, mörk choklad och rostade ekfat. Medelfyllig, balanserad, relativt tillgänglig smak med frisk fruktsyra med lagom tanniner i en medelfyllig kropp med trevlig längd.