Hjärnforskning

Hjärnforskare: vinprovning gör dig smartare

Enligt en amerikansk hjärnforskare finns det ingen annan mänsklig sysselsättning som stimulerar hjärnan mer.

Alla som uppskattar att prova vin kan nu glädjas åt ett nytt argument. Enligt en amerikansk hjärnforskare finns det ingen annan mänsklig sysselsättning som stimulerar hjärnan mer. Kanske blir en sommelier till och med smartare av sitt jobb?


En vinprovning kräver mer av hjärnan än att lyssna på musik eller lösa ett avancerat matematiskt problem. Det menar den amerikanske hjärnforskaren Gordon Shepherd, professor vid Yale University norr om New York.

I sin aktuella bok Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine argumenterar Gordon Shepherd kring hur fantastiskt vinprovningar är för att stimulera vitt skilda delar av hjärnan.

Det början redan med det visuella: åsynen av glaset och vinet med dess färg som aktiverar syncentrum och färganalysen. Vid den första klunken startar ett komplext samspel mellan luft och vätska som sätter igång ett koordinerat system av rörelser från tunga, käke, diafragma och luftstrupe.

Men det är efter denna inledande fas som de stora komplexa neurologiska processerna börjar, menar professor Shepherd. När vinet når munnen och näsan påverkar miljoner molekyler i vinet tusentals av våra smak- och luktreceptorer. Därifrån skickas mängder av komplicerade signaler till hjärnan som startar en gigantisk kognitiv beräkning kring en mängd faktorer som rör upplevelsen av vinet. Vad smakar det? Har jag provat det innan? Vad är det för kvalitet? Därtill en mängd andra upplevelser som rör känslor och lustcentra i hjärnan.

Hjärnforskare Shepherd påstår att medan matematisk problemläsning bara aktiverar en del av hjärnan så involverar vinprovning så många fler centra i hjärnan, inte minst där de sensoriska systemen finns – vilket stimulerar och utvecklar hjärnan betydligt mer. Allt detta enligt en intervju för den amerikanska mediaorganisationen NPR, som jobbar med public service-information. http://www.npr.org/sections/thesalt/2017/04/03/521415892/the-taste-of-wine-isnt-all-in-your-head-but-your-brain-sure-helps

I tidigare studier på sommelierer har man funnit att den ökande hjärnaktiviteten vid avancerade vinprovningar gör att sommeliernas hjärnkapacitet ökar och helt enkelt gör dem ”smartare”.
http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnhum.2016.00414/full

SvD 2017-04-13