Inspiration

Påtaglig pinotage
Pinotage väcker känslor – kanske för att den ofta ger upphov till viner som tar plats. Den 8 oktober firar vi denna sydafrikanska druva. Varför inte ta tillfället i akt och laga Sydafrikas nationalrätt bobotie?

Pratar du penfoldska?
Med en uppsjö av olika viner, varav många kryptiskt döpta med ordet Bin samt en siffra, är det lätt att gå vilse i Penfoldsdjugeln. Här får du guidning kring vinerna i den kollektion som lanseras 6 oktober i Sverige.

Möt producenten: Kellerei Bozen
Till skillnad från de flesta vinproducenter i Alto Adige, producerar kooperativet Kellerei Bozen/Cantina Bolzano en majoritet röda viner.

Veni, vidi, verdicchio
Sällsynt undervärderat, tveklöst lagringsdugligt. Det är kontentan av sökandet efter verdicchios ursprung och själ i italienska Marche.

Gott + gott = jättegott!
I USA finns ett osentimentalt förhållningssätt till mat och vin i kombination. Gott plus gott är lika med jättegott, svårare än så är det inte. Varmt välkommen att korka upp en jänkare till hamburgaren!

Värva och vinn 2023
Har du vinintresserade vänner som ännu inte är medlemmar i Munskänkarna? Se till att de går med nu så har du chans att vinna en vinväska.

Munskänkarna 65 år
Hurra för Munskänkarna som fyller 65 år och är ungdomligare än någonsin! Hur firar din sektion föreningens jubileum?

Årets bästa vin: Medlemmarnas val
Rösta på ditt favoritvin gjort på 100 procent chardonnay fram till den 15 oktober!

Veritas: Vinhaggans historia
Min fyraåriga dotter frågar om jag ”älskar alkohol”. Vi käkar middag. Hon och hennes syster dricker päronsaft, vi vuxna delar en flaska Jeunes Vignes de Xinomavro från Domaine Thymiopoulos.

Pikant pinot noir
Den 18 augusti får en av världens mest kända druvor stå i centrum. Får vi föreslå ett firande som kombinerar pinot noir med råbiff i modern tappning?

Till havs med Frida
Stjärnkocken Frida Ronge gifter japanska smaker och tekniker med hållbara nordiska råvaror. För In Vino har hon komponerat smakrika rätter från sjö och hav som passar till riesling.

Vingeologi i Châteauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Papes geologiska historia och terroir är fokus i boken som just gett professor Georges Truc utmärkelsen "Best of the Best Wine Book of the year 2023". Gunnar Swenson fick en pratstund med författaren.

Lambrusco gör comeback
Efter att ha tagit sig igenom en popularitetsmässig bergochdalbana gör lambrusco comeback. Allt oftare syns de röda, svalkande bubblorna i våra glas, och nu är de seriösare än någonsin.

Möt producenten: Elena Walch
Elena Walch är arkitekten från Milano, som kommit att gå i spetsen för utvecklingen av kvalitetsviner i Alto Adige.

Medlemmarnas val: Chablis från Brocard
– Ett väldigt klassiskt vin från Chablis. Välbalanserat, fräscht och med tydlig mineralitet. Chablis har en unik stil och det här vinet uttrycker utmärkt det människor söker i chablisviner.

Grusade gårdsplaner?
Tänk dig att du stannar till hos en svensk producent och provar igenom vinerna. Som avslutning lastar du cykelkorgen med dina favoriter – som du handlat direkt på plats.

Möt producenten: Domaine Rabiega
Lars Torstenson är tillbaka på Domaine Rabiega där hans karriär som vinmakare startade för ett trettiotal år sedan. För Munskänkarnas Birgitta Magnusson berättar han hur han skapade historia med vinet "Clos Dière".

Det tyska pinotparadiset
Ett alltmer gynnsamt klimat och en ny generation vinmakare som revolterar mot traditionen – Baden har trätt fram som det förlovade landet för familjen pinot.

Taffelns drottning
Vad är det som gör det nödvändiga näringsintaget till en upplevelse att förvalta i minnets bank? Det vet Christina Möller som ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt mat och måltider.

Veritas: Framtiden kan spökskrivas
Låt mig börja den här krönikan med en personlig betraktelse av ett vin: ”Dom Perignon 2012 är som en sommardag i en flaska."

Mysig muscat
Den 9 maj sätter vi muscat i centrum. Denna druva uppträder i många olika skepnader, men här har vi valt att fokusera på det pärlande moscato d'asti och matchat det med den lättfixade desserten pavlova.

Möt producenten: Muri-Gries
Mitt i Alto Adiges centralort Bolzano ligger Muri-Gries som fortfarande är ett levande kloster, även om de aktiva munkarna är få.

Mäktigast i Vinsverige
Ulf Sjödin är mannen som sätter ramarna för vad vi svenskar dricker – och kommer att dricka. Men vem är han, och hur mycket har han egentligen att säga till om?

Det våras för Portugal
I det lilla landet med den stora mångfalden har den turbulenta historien blivit en tillgång. Här finns passion, tradition och inhemska druvor – allt det som dagens vindrickare vill ha.

Mullig malbec
Den 17 april hyllar vi Argentinas signaturdruva malbec. Här bjuder vi på Asado-inspiration – lagom till vårens ankomst!

Partners in wine
De tongivande profilerna i Munskänkarnas Brysselsektion, Gun och Urpo Merila, har i decennier sporrat och utmanat varandra att fördjupa sina vinkunskaper.

Smaka på Alperna!
Fäbless för enkel, hederlig och vinvänlig kokkonst? Då är Sydtyrolen något för dig. I Italiens nordligaste landsända förenas flera mattraditioner på ett unikt och fascinerande vis.

Möt producenten: Pfitscher
I Alto Adiges bästa pinot noir-område har familjen Pfitscher odlat druvor och producerat vin i sju generationer.

Veritas: När systemet kraschar
Vin är hantverk, drömmar, förhoppningar, njutning och ambitioner. Den andra sidan är slitsamt arbete, beslut och affärer. Om det som sker i maktens vinkorridorer talas det sällan om.

Nominera till Årets bästa vin 2023
Temat för 2023 års upplaga av Årets bästa vin – medlemmarnas val – är chardonnay. Tävlingen är nu öppen för nomineringar!

Amarone i 2018 års tappning
Fullt fokus på amarone var det för Munskänkarnas Gunnar Swenson som begav sig till Amarone Opera Prima i Verona för att prova årgång 2018 – och ta ett snack med presidenten för Consorzio Tutela Vini Valpolicella.

Argentinas första dam
Sedan 1981 har Susana Balbo brutit ny mark i Sydamerikas största vinland, bland annat genom att fokusera på vitt vin.

Möt producenten: Kellerei Eisacktal
På sluttningar med ibland upp till 60 procents lutning nerför alpsidorna samlar kooperativet Kellerei Eisacktal/Cantina Valle Isarco 135 vinodlare i den norra delen av Alto Adige.

Våga välja svenskt
Vinet får osten att sjunga, eller var det tvärtom? Oavsett vilket kan sången numera sjungas på svenska, när vårt lands goda ostar äntligen får sällskap av lokala viner.

Provningsidébanken: Uppskattade provningar
Varför gå över ån efter vin när ni kan inspireras av andra sektioners provningar? Här kommer tips på upplägg som genomförts i olika sektioner och uppskattats av medlemmarna.

Munskänk i Mästerkocksköket
Camilla Wahlman syns just nu i rutan i TV4:s Sveriges mästerkock. Förutom ett ovanligt gott handlag med mat är hon utbildad sommelier – och munskänk, hemmahörande i Östersundssektionen.

Stjärna på vinvärlden
Med uppdraget att kartlägga världens vinlistor har Krister Bengtsson skapat ett unikt koncept i Star Wine List.

Made in Mallorca
Glöm bulkvinerna som tidigare förknippats med vår äldsta charterdestination Mallorca. Numera duggar storsatsningarna tätt – och intressant nog har svenska aktörer haft fingrarna med i spelet.

Dyra droppar
Hur kan det vara så dyrt med ett glas vin på krogen? Mikael Mölstad gav sig ut i krogdjungeln för att söka svar på frågan vi alla ställer oss.

Förförisk furmint
Förknippar du furmint med dessertvinet Tokaji Aszú? Tänk om och tänk istället på torrt, matvänligt vin med syra och fräschör som stormtrivs ihop med torskrygg serverat med äpplig surkål och baconaïoli.

Så blir du bättre på blindprovning
Laddar du för att prova blint? Ta hjälp av proffset Peter Rabe som var med och tog Sverige och Munskänkarna till en delad tredjeplats i VM i blindprovning i Bordeaux 2020.

Maximalt klassiskt
På svenska middagsbjudningar sedan slutet av 60-talet och på plats 23 på Drinks Internationals lista över världens mest beundrade vinvarumärken 2022. Riojan Faustino I Gran Reserva går aldrig ur tiden.

Costa del Sol goes Jerez
51 förväntansfulla resenärer från Munskänkarna Costa del Sol samlades en onsdagmorgon i oktober för en bussresa till Årets vinort 2022: Jerez.

Fokus: Vit bordeaux
Under en sommarvecka 2022 besökte munskänken Bo Lennart Andersson, Gävlesektionen, Bordeaux för att fokusera på de vita vinerna från Graves, i synnerhet Pessac-Léognan. Här bjuder han på en fördjupning i ämnet.

Mineralitet – myt eller mätbart?
Är inslaget av terroir i ett vin verkligen mätbart – eller är det en metafor, ett bildlikt uttryck, för något annat? Det gör munskänken Urban Ekholm Laurin ett försök att reda ut.

Modern amore
Tänker du att amarone är en urmodig sockerbomb? Då har du nog inte hängt med. Munskänken Gunnar Swenson slår gärna ett slag för den moderna versionen av Italiens kanske fylligaste vin.

Bubblor!
Likt en nyslipad kniv skär det mousserande vinet genom de flesta smaker och konsistenser på matbordet. Inte konstigt då att bubblor rekommenderas där andra viner går bet.

Veritas: En fransk historia
Vad döljer sig bakom det fantastiska namnet Cru de Coy Enclave Yquem Sauternes 1921? Bergs Lars Hansson utforskar historien bakom en alldeles speciell butelj – en vindlande berättelse med rötter i franska revolutionen.

Vatten är det nya guldet
Ett lunchgräl ledde till tjänsten som hållbarhetschef. Mångsysslaren Erica Landin-Löfving har landat i Kalifornien, mitt i en vinindustri som står inför stora utmaningar.

Kära pärlor
Bubbel säljer så det knakar. Siffrorna för produktion, export och konsumtion pekar brant uppåt. Men det finns också mörka moln på himlen.

Orange utmanar runt bordet
När vitt vin görs som rött suddas skillnaderna ut. Häll orange i glasen och du utmanar serveringsreglerna.

Tiden talar för Alto Piemonte
Det går fortfarande att göra fynd i Piemonte. Det menar Per Hallerstig som besökt Alto Piemonte där vinerna generellt är mer lättillgängliga och mineraliska än sina ryktbara kusiner från Barolo och Barbaresco.

Il est arrivé!
Torsdagen den 17 november poppas primörvin på alla svenska vinbarer och -krogar med självaktning. Att det blivit en högtidsdag igen har vi Niklas Jakobson, vinimportör och nouveaufantast, att tacka för.

Östlig utflykt med Kristian Kielmayer
Är dina vinval oftast något av en västanfläkt? Kristian Kielmayer – den ungerske vin-experten med det tyskklingande namnet – förklarar varför vi borde titta österut mot vinlandet Ungern.

Veritas: Försvara förvarandet
Jakten på den perfekta vinförvaringslösningen inleddes med en fatlagrad Brunello di Montalcino prydd med tjusig etikett och avsevärt mycket dyrare än de flaskor jag brukade köpa.

Ny beteckning i Chianti Classico
Med den nya beteckningen UGA vill procenterna i Chianti Classico tydliggöra vinernas mångfald inom distriktet. Här får du chans att lära dig mer om den nya indelningen.

Värva och vinn
Har du vinintresserade vänner som ännu inte är medlemmar i Munskänkarna? Se till att de går med nu så vinner alla på det.

Vild sherryfest
Vid det här laget vet du att sherry är ett underbart matvin. Vi har kokat ihop några inspirerande vilträtter att njuta till ditt favoritvin.

Växtplats: Swartland
De unga, ambitiösa vinmakarna flockas i Swartland och förser numera marknaden med viner som ligger en bra bit ifrån det vi brukar förknippa med Sydafrika. Ett spännande exempel är paret David & Nadia.

Stjärnorna står rätt i Jura
Det som producerades i Jura brukade drickas upp i Jura. Louis Pasteur, kosmonauter och den mytomspunne naturvinsgurun Jules Chauvet från Beaujolais har bidragit till att ändra på den saken.

Nyfiken på: Anselmo Mendes
Anselmo Mendes betydelse för regionen Vinho Verde och för Portugal som vinland går knappast att överskatta. Smeknamnet ”Mr Alvarinho” speglar dock bara en bråkdel av hans förmågor.

Vin på burk: En trendig klimatkompis
Kan du tänka dig ett glas av ditt favoritvin upphällt ur burk? Om inte kanske det är dags att tänka om, för nu erövrar burkvinet världen.

Veritas: Vem vinner debatten på Vinstagram?
Det var en god tanke att sticka hål på hinnan av högtravande hybris och föråldrat fackspråk, att ta ner det som ter sig ogreppbart och göra vin roligt och tillgängligt för alla.

Vinbönder med en masterplan
Vill du bli vinbonde? Det är bara att sätta i gång menar paret Ivarsson på Arilds Vingård. Själva har de lyckats skapa Sveriges största vingård på femton år – och en av Europas mest ekologiska.

Jura: Burgundisk elegans hos Rijckaert
Hos Domaine Rijckaert finner du några av Juras mest välgjorda viner. Stilen är klassisk – med ett eko från Bourgogne.

Jura: Tillbaka till rötterna på Pignier
Pigniers ägor utgör ovanligt gynnsamma förutsättningar för biodynamisk odling, och sedan början av 2000-talet är de Demeter-certifierade.

Fördjupning: Jura
Följ med till vackra Jura – och producenterna Pignier och Domaine Rijckaert.

Norra Rhônedalens doldis Cornas
Cornas som vindistrikt är småskaligt överskådligt, men de hantverksmässiga vinerna är ännu något av nutidens doldisar i norra Rhône. Hur kommer det sig? Det har munskänken Birgitta Magnusson djupdykt i.

Tillbaka till rotstockarna i Chile
Länge har kraftfulla viner på cabernet sauvignon och carmenère varit liktydigt med chilenskt vin. Tack vare återupptäckten av bortglömd vingårdsmark har det blivit dags att nyansera bilden.

Veritas: Ett bra vin är ett bra vin
Han ryggade tillbaka så hastigt att han höll på att trilla av stolen. ”Men… det här kan du inte tycka om! Du gillar ju naturvin.”

Vin och ost i kombination
Vilket vin väljer du till ostbrickan? Här har vi samlat experten Helena Rosencranz från Ljusterö Ost & Delis tips på kombinationer som förgyller helgkvällarna.

Möt producenten: Cantina Santadi
Det röda vinet Terre Brune från Cantina Santadi har kallats för Sardinien på flaska. Vineriets vd, Massimo Podda, berättar varför.

Bara ett klick bort
Trots att det är laglig att sälja vin på distans lever nätvinhandlarna fortfarande i något slags utkant av konsumenternas horisont. In Vino har träffat två av de aktörer som erbjuder ett alternativ till Systembolaget.

Sherrymiddag på La Carboná
En stor del av finessen med sherry är att den passar till så många olika typer av mat. Det bevisas under ett besök på sherryinstitutionen La Carboná i Jerez.

Loireböndernas ideella naturvinsförening
För att råda bot på oklarheter, stötta professionella idealister och locka fler att producera naturvin har vinbönderna i Loire startat den ideella föreningen "Syndicat de défense des vins naturels" (SDVN).

Att svavla eller inte svavla...
Kommer naturviner fortsatt att vara nischprodukter för hipsters och vinsnobbar eller kommer de att bli mainstream och transformera hela vinindustrin? Det hänger på synen på svavel.

Rosa nyanser till maten
Rosévin syns sällan på middagsbordet. Aperitif, javisst, men sedan är det stopp. Tyvärr. För faktum är att det finns många skäl till att servera rosa viner genom hela måltiden. Här kommer fyra av dem.

Blindträff
Över ett glas cabernet franc från Loire berättar Cecilia Bundy hur hon övat upp sin blindprovningsförmåga till en exceptionell nivå.

Invigning av Årets vinort
I slutet av maj var representanter från Munskänkarnas riksstyrelse på plats hos Consejo Regulador i Jerez de la Frontera för den officiella invigningen av Årets vinort.

Växtplats: Willamette Valley
Oregons äldsta vindistrikt har fokus på pinot noir, idag huvudsakligen producerat i modern tappning med betoning på terroir, fräsch frukt och diskret fatbehandling. Ett gott– och mindre dyrt – alternativ till bourgogne!

Vilken sida tar du i vinets tvåpartisystem?
I vinets värld finns ett tvåpartisystem: Hör du till dem som säger lagringsdugligt eller röstar du på lagringskrävande?

Rösta i Årets bästa vin 2022
Här hittar du spanjorerna som har chansen att kamma hem titeln Årets bästa vin 2022! Omröstningen pågår till den 15 oktober, så sätt igång och planera för provning.

Drömmen om en vingård
För Bengt Kvarnbäck och Cecilia Grönwall gick vägen till en egen vingård genom tillfälligheter, omständigheter och öppna sinnen. Följ med till Sydafrikas minsta vingård.

Gränslös matmix i Alsace
I Alsace har germanska och franska influenser blandats sedan urminnes tider. Här samsas örter, olivolja och vitlök med kummin och kål. Och tack vare det varierande vinutbudet hittar du alltid en perfekt kombination.

Bordeaux på bordet
För Mats Sterneby har ordet ”primör ”en annan betydelse än späda grönsaker med smak av vår. I stället handlar det om den förhandssniff på en årgång som ges under ”Bordeaux en primeur”.

Det går bra nu, Östersund
Vill ni också locka gäster som kan bli nya medlemmar i er sektion? Gör som Munskänkarna i Östersund och bjud in en ”lokal” kändis med vinanknytning.

Urbana vinerier
De poppar upp i metropoler som New York, Portland, London, Tokyo, Sydney och Bryssel. Och här i Sverige finns exempel i bland annat Göteborg och Solna. Fenomenet urbana vinerier tycks vara här för att stanna.

Vidga vyerna: Serbien
Hur mycket serbiskt vin har du provat? Troligtvis för lite. Faktum är att det är ett av de länder på Balkan där det händer mest just nu, tack vare unga, entusiastiska vinmakare. Här får du skälen att vidga dina vyer.

Gamla druvor och nya regler
Genom att ha haft Jerez historia för ögonen ligger Alberto Orte plötsligt i framkant. Snart blir de ”bortglömda” druvsorter han har i sina vingårdar, bland annat vijiriega blanca och perruno, tillåtna i sherry.

En sydafrikan med god smak
Vet du inte vad du ska äta till vinet? Ring upp den som gjort det! Vi korkade upp ett par flaskor från Allesverloren och slog en signal till vinmakaren Danie Malan i Swartland.

Checka in på bodegan
Tajmingen var långt ifrån den bästa. Mitt under brinnande pandemi slog världens första sherryhotell upp portarna i Jerez. Men trots det har Tío Pepe Hotel varit fullbelagt sedan starten.

Ge druvan du älskar att hata en andra chans
Du har säkert hört historien om kroggästen som avböjer kyparens förslag på vin med ett tvärsäkert: ”Jag tycker inte om chardonnay. Däremot skulle jag vilja ha en chablis.”

Växtplats: Wien
Det finns bara en enda vinregion i hela världen som kan stoltsera med ett så centralt läge som Wien. Här finns 580 hektar vingårdsmark och 138 vinerier – och en spännande specialitet att upptäcka.

Rubén Sanz Ramiro
På PM & Vänner kan du alltid räkna med ett stort utbud av sherry på glas. Det är tack vare den spanskfödde chefssommelieren Rubén Sanz Ramiro som upptäckte de sydspanska vinerna när han arbetade på The Fat Duck i London.

Syskonkärlek i Bourgogne
Saint-Aubin har kallats fattigmans-meursault, men knappast länge till. Vi gör ett nedslag i syskonappellationerna Meursault och Saint-Aubin för att undersöka sakernas tillstånd på plats.

En flygande mästare
Det finns cirka 400 personer i världen som kan kalla sig MW, master of wine. Vi har träffat en av dem, Madeleine Stenwreth. Med bas i Karlstad, men med hela världen som arbetsfält, så är hon ständigt på väg.

Med fino och manzanilla i köket
Sherry till och i maten är en underbar kombination. Vi har tagit hjälp av både kockar och en sherryexpert för att få de bästa tipsen på vad vi äter till fino och manzanilla.

Nya In Vino – snart i din brevlåda
Premiärnumret av Munskänkarnas nya medlemsmagasin In Vino har nu skickats till tryck. Under vecka 3 eller 4 kan du se fram emot att det dyker upp hos dig.

Nominera till Årets bästa vin 2022 här!
Temat för 2022 års upplaga av Årets bästa vin är Spanien och de tre kategorierna är rött respektive vitt vin samt sherry.

Varför In Vino?
Undrar du över varför Munskänken bytts ut mot In Vino? Här får du svar på det – och lite till.

Kombinera sherry och sill
Det sägs att endast öl och nubbe fungerar till sillen, men då har man inte analyserat smakerna och känt efter. I vanlig ordning väljer vi vinet först och sillarna därefter. Sillsorterna är nämligen väldigt olika.

Bandol
Åtta sydfranska kommuner räknas in i vinområdet Bandol, som ligger mellan hav och berg. Tre av kommunerna doppar tårna i medelhavet, medan de övriga fem...


Är vin som pölsa?
Lever ett vin eller är det lika dött som pölsa? I senaste Munskänken (nr 6, 2021) resonerar Ulf Jansson kring vin med ålder och kan konstatera att den som vill smaka ett vin som är moget, också måste vara beredd på...

Gurkgazpacho och champagne
Gurkgazpacho passar utmärkt på en somrig vegobuffé eller som en starter. Servera kyld med ett glas champagne för bästa feststämning.

Kombinera vin & mat
Det finns en uppsjö viner att välja, här en mustig pinot noir från Californien.

Grillade karréspett
Laga spetten på grillen för extra sommarkänsla och okomplicerad utomhusfest. Den saftigt goda fläskkarrén gör alltid succé på grillen. Välj svenskt ursprung om möjligt och gärna ekologiskt - det smakar mycket bättre.

Quiz – lite svårare nivå!
Sista veckan nu, dags för tävlingsexamen 😊. I det här quizet får du användning av dina lite mer specifika vinkunskaper. Lycka till!

Korsord med vintema!
Den här veckan gäller det att vara lite fyrkantig. Här får du användning för dina färdigheter i både vinkunskap, associationsförmåga och rättstavning i det kluriga korsordet på tema vin. Lycka till!

Din bästa vinbild!
Munskänkarnas medlemstävling om vin pågår för fullt. Missa inte att vara med! I denna veckas utmaning vill vi att du skickar oss din bästa vinbild!

Upptäck vinprovning
För dig som ännu inte upptäckt att vinprovning är enkelt och roligt, så finns här tre kortfilmer som tar dig med på vinprovningsäventyr som lär dig grunderna.

Viura med Bacalao
Druvans ursprung sägs vara Vilafranca del Penedès i Katalonien och därifrån har den spridits till bl.a. Roussillon där den går under namnen Maccabeu, Rioja och Rueda.

Årets bästa vin 2021
Nu är omröstningen avslutad. Det kom in över 1000 röster. Inom kort kommer vi att berätta vilka viner som vann.

Vart är vi på väg?
I veckans tävling åker vi mot smakfulla mål… men vart? Fortsätt delta i Munskänkarnas medlemstävling på webben. Deltävlingar varje tisdag med fina veckopriser.

Quiz
Missa inte Munskänkarnas nya medlemstävling. I quiz och korsord kan du testa dina vinkunskaper. I andra utmaningar handlar det om att visa sin kreativitet. Deltävlingar varje tisdag med fina priser.

Kräftbisque à la Mats
Chablis, en klassiker som av något skäl fått en stämpel i Sverige av att vara perfekt till räkor. Varför, kan man undra då räkor är så söta och salta att de förminskar vinet till nästan ingenting.

Toppa med lingonsylt
Passar ett rött vin från norra Spanien med raggmunk och hur står sig de vita från samma område med smörstekt torsk?

Vin och sparris
Sparris och vin är svårt sägs det. Nu är våren på väg och då är det snart sparristider. Varför då inte bevisa att det visst går bra att kombinera vin och sparris?

Cassoulet à la Roussillon
Roussillon, den sydliga delen av Languedoc-Roussillon, har en egen stil även om det finns likheter med Languedoc. Vinerna har lite mer fokus på den syrarika och fylligt bäriga druvan carignan.

Snabbkurs - Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon är en korsning av Cabernet Franc och Sauvignon Blanc och snacka om begåvad telning. Ingen annan rödvinsdruva ger så många karaktärsfulla viner från så många olika distrikt.

Svenska viner en bubblare
Även om Sverige länge varit för svalt för vinodling så har svensk vinproduktion fått ett lyft de senaste åren.

Unik mångfald i liten vinregion
För att provsmaka ett vin från Sachsen måste man resa dit, eftersom i stort sett allt vin som produceras i regionen också säljs på plats. På bilden: Vinbonden Klaus Zimmerling

Jurtschitsch – namnet är svårt att uttala men deras viner är lätta att dricka
De österrikiska vinbönderna Alwin och Stefanie Jurtschitsch jobbar ekologiskt och gillar att experimentera med vin.

Eleganta viner i Spaniens Bourgogne
I El Bierzo i nordvästra Spanien är klimatet både atlantiskt och kontinentalt. Här finns svalkande berg och gröna dalar och en luftfuktighet som bidrar till att vinerna från regionen upplevs som fräscha och friska.

Vinresor
Knutet till vår medlemstidning ger Föreningen Munskänkarna ut en resebilaga med vinresor två gånger per år. Resebilagan röner alltid stort intresse bland våra medlemmar.

Druvor
Här kan du fördjupa dig i druvornas värld. Druvorna har presenterats i Munskänkarnas nyhetsbrev under flera år, varför hänvisningar till viner kanske inte längre är aktuella.

Kombinera vin & mat
Toast Skagen är i grunden en räkröra på smörstekt bröd toppat med löjrom.
Smörstekningen ger en av de tongivande smakerna mot vinet och kräver framförallt fyllighet.
Räkorna har sältan som går ihop tillsammans med lite