Inspiration

Vin & Mat

Påtaglig pinotage

Publicerat: 2 oktober 2023

Pinotage väcker känslor – kanske för att den ofta ger upphov till viner som tar plats. Den 8 oktober firar vi denna sydafrikanska druva. Varför inte ta tillfället i akt och laga Sydafrikas nationalrätt bobotie?

Vinspiration

Pratar du penfoldska?

Publicerat: 29 september 2023

Med en uppsjö av olika viner, varav många kryptiskt döpta med ordet Bin samt en siffra, är det lätt att gå vilse i Penfoldsdjugeln. Här får du guidning kring vinerna i den kollektion som lanseras 6 oktober i Sverige.

Vinspiration

Möt producenten: Kellerei Bozen

Publicerat: 28 september 2023

Till skillnad från de flesta vinproducenter i Alto Adige, producerar kooperativet Kellerei Bozen/Cantina Bolzano en majoritet röda viner.

Vinspiration

Veni, vidi, verdicchio

Publicerat: 21 september 2023

Sällsynt undervärderat, tveklöst lagringsdugligt. Det är kontentan av sökandet efter verdicchios ursprung och själ i italienska Marche.

Vin & Mat

Gott + gott = jättegott!

Publicerat: 11 september 2023

I USA finns ett osentimentalt förhållningssätt till mat och vin i kombination. Gott plus gott är lika med jättegott, svårare än så är det inte. Varmt välkommen att korka upp en jänkare till hamburgaren!

Vinspiration

Värva och vinn 2023

Publicerat: 11 september 2023

Har du vinintresserade vänner som ännu inte är medlemmar i Munskänkarna? Se till att de går med nu så har du chans att vinna en vinväska.

Vinspiration

Munskänkarna 65 år

Publicerat: 3 september 2023

Hurra för Munskänkarna som fyller 65 år och är ungdomligare än någonsin! Hur firar din sektion föreningens jubileum?

Vinspiration

Årets bästa vin: Medlemmarnas val

Publicerat: 1 september 2023

Rösta på ditt favoritvin gjort på 100 procent chardonnay fram till den 15 oktober!

Vinspiration

Veritas: Vinhaggans historia

Publicerat: 16 augusti 2023

Min fyraåriga dotter frågar om jag ”älskar ­alkohol”. Vi käkar middag. Hon och hennes ­syster dricker päronsaft, vi vuxna delar en flaska Jeunes Vignes de Xinomavro från Domaine Thymiopoulos.

Vin & Mat

Pikant pinot noir

Publicerat: 7 augusti 2023

Den 18 augusti får en av världens mest kända druvor stå i centrum. Får vi föreslå ett firande som kombinerar pinot noir med råbiff i modern tappning?

Vin & Mat

Till havs med Frida

Publicerat: 29 juni 2023

Stjärnkocken Frida Ronge gifter japanska smaker och tekniker med hållbara nordiska råvaror. För In Vino har hon komponerat smakrika rätter från sjö och hav som passar till riesling.

Vinspiration

Vingeologi i Châteauneuf-du-Pape

Publicerat: 26 juni 2023

Châteauneuf-du-Papes geologiska historia och terroir är fokus i boken som just gett professor Georges Truc utmärkelsen "Best of the Best Wine Book of the year 2023". Gunnar Swenson fick en pratstund med författaren.

Vinspiration

Lambrusco gör comeback

Publicerat: 21 juni 2023

Efter att ha tagit sig igenom en popularitetsmässig bergochdalbana gör lambrusco comeback. Allt oftare syns de röda, svalkande bubblorna i våra glas, och nu är de seriösare än någonsin.

Vinspiration

Möt producenten: Elena Walch

Publicerat: 20 juni 2023

Elena Walch är arkitekten från Milano, som kommit att gå i spetsen för utvecklingen av kvalitetsviner i Alto Adige.

Vinspiration

Medlemmarnas val: Chablis från Brocard

Publicerat: 16 juni 2023

– Ett väldigt klassiskt vin från Chablis. Välbalanserat, fräscht och med tydlig mineralitet. Chablis har en unik stil och det här vinet uttrycker utmärkt det människor söker i chablisviner.

Vinspiration

Grusade gårdsplaner?

Publicerat: 13 juni 2023

Tänk dig att du stannar till hos en svensk producent och provar igenom vinerna. Som avslutning lastar du cykelkorgen med dina favoriter – som du handlat direkt på plats.

Vinspiration

Möt producenten: Domaine Rabiega

Publicerat: 2 juni 2023

Lars Torstenson är tillbaka på Domaine Rabiega där hans karriär som vinmakare startade för ett trettiotal år sedan. För Munskänkarnas Birgitta Magnusson berättar han hur han skapade historia med vinet "Clos Dière".

Vinspiration

Det tyska pinotparadiset

Publicerat: 1 juni 2023

Ett alltmer gynnsamt klimat och en ny generation vinmakare som revolterar mot traditionen – Baden har trätt fram som det förlovade landet för familjen pinot.

Vinspiration

Taffelns drottning

Publicerat: 26 maj 2023

Vad är det som gör det nödvändiga näringsintaget till en upplevelse att förvalta i minnets bank? Det vet Christina Möller som ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt mat och måltider.

Vinspiration

Veritas: Framtiden kan spökskrivas

Publicerat: 15 maj 2023

Låt mig börja den här krönikan med en personlig betraktelse av ett vin: ”Dom Perignon 2012 är som en sommardag i en flaska."

Vin & Mat

Mysig muscat

Publicerat: 5 maj 2023

Den 9 maj sätter vi muscat i centrum. Denna druva uppträder i många olika skepnader, men här har vi valt att fokusera på det pärlande moscato d'asti och matchat det med den lättfixade desserten pavlova.

Vinspiration

Möt producenten: Muri-Gries

Publicerat: 3 maj 2023

Mitt i Alto Adiges centralort Bolzano ligger Muri-Gries som fortfarande är ett levande kloster, även om de aktiva munkarna är få.

Vinspiration

Mäktigast i Vinsverige

Publicerat: 26 april 2023

Ulf Sjödin är mannen som sätter ramarna för vad vi svenskar dricker – och kommer att dricka. Men vem är han, och hur mycket har han egentligen att säga till om?

Vinspiration

Det våras för Portugal

Publicerat: 18 april 2023

I det lilla landet med den stora mångfalden har den turbulenta historien blivit en tillgång. Här finns passion, tradition och inhemska druvor – allt det som dagens vindrickare vill ha.

Vin & Mat

Mullig malbec

Publicerat: 6 april 2023

Den 17 april hyllar vi Argentinas signaturdruva malbec. Här bjuder vi på Asado-inspiration – lagom till vårens ankomst!

Vinspiration

Partners in wine

Publicerat: 6 april 2023

De tongivande profilerna i Munskänkarnas Brysselsektion, Gun och Urpo Merila, har i decennier sporrat och utmanat varandra att fördjupa sina vinkunskaper.

Vin & Mat

Smaka på Alperna!

Publicerat: 31 mars 2023

Fäbless för enkel, hederlig och vinvänlig kokkonst? Då är Sydtyrolen något för dig. I Italiens nordligaste landsända förenas flera mattraditioner på ett unikt och fascinerande vis.

Vinspiration

Möt producenten: Pfitscher

Publicerat: 30 mars 2023

I Alto Adiges bästa pinot noir-område har familjen Pfitscher odlat druvor och producerat vin i sju generationer.

Vinspiration

Veritas: När systemet kraschar

Publicerat: 20 mars 2023

Vin är hantverk, drömmar, förhoppningar, njutning och ambitioner. Den andra sidan är slitsamt arbete, beslut och affärer. Om det som sker i maktens vinkorridorer talas det sällan om.

Vinspiration

Nominera till Årets bästa vin 2023

Publicerat: 15 mars 2023

Temat för 2023 års upplaga av Årets bästa vin – medlemmarnas val – är chardonnay. Tävlingen är nu öppen för nomineringar!

Vinspiration

Amarone i 2018 års tappning

Publicerat: 10 mars 2023

Fullt fokus på amarone var det för Munskänkarnas Gunnar Swenson som begav sig till Amarone Opera Prima i Verona för att prova årgång 2018 – och ta ett snack med presidenten för Consorzio Tutela Vini Valpolicella.

Vinspiration

Argentinas första dam

Publicerat: 7 mars 2023

Sedan 1981 har Susana Balbo brutit ny mark i Sydamerikas största vinland, bland annat genom att fokusera på vitt vin.

Vinspiration

Möt producenten: Kellerei Eisacktal

Publicerat: 7 mars 2023

På sluttningar med ibland upp till 60 procents lutning nerför alpsidorna samlar kooperativet Kellerei Eisacktal/Cantina Valle Isarco 135 vinodlare i den norra delen av Alto Adige.

Vin & Mat

Våga välja svenskt

Publicerat: 2 mars 2023

Vinet får osten att sjunga, eller var det tvärtom? Oavsett vilket kan sången numera sjungas på svenska, när vårt lands goda ostar äntligen får sällskap av lokala viner.

Vinspiration

Provningsidébanken: Uppskattade provningar

Publicerat: 27 februari 2023

Varför gå över ån efter vin när ni kan inspireras av andra sektioners provningar? Här kommer tips på upplägg som genomförts i olika sektioner och uppskattats av medlemmarna.

Vinspiration

Munskänk i Mästerkocksköket

Publicerat: 20 februari 2023

Camilla Wahlman syns just nu i rutan i TV4:s Sveriges mästerkock. Förutom ett ovanligt gott handlag med mat är hon utbildad sommelier – och munskänk, hemmahörande i Östersundssektionen.

Vinspiration

Stjärna på vinvärlden

Publicerat: 14 februari 2023

Med uppdraget att kartlägga världens vinlistor har Krister Bengtsson skapat ett unikt koncept i Star Wine List.

Vinspiration

Made in Mallorca

Publicerat: 8 februari 2023

Glöm bulkvinerna som tidigare förknippats med vår äldsta charterdestination Mallorca. Numera duggar storsatsningarna tätt – och intressant nog har svenska aktörer haft fingrarna med i spelet.

Vinspiration

Dyra droppar

Publicerat: 31 januari 2023

Hur kan det vara så dyrt med ett glas vin på krogen? Mikael Mölstad gav sig ut i krogdjungeln för att söka svar på frågan vi alla ställer oss.

Vin & Mat

Förförisk furmint

Publicerat: 30 januari 2023

Förknippar du furmint med dessertvinet Tokaji Aszú? Tänk om och tänk istället på torrt, matvänligt vin med syra och fräschör som stormtrivs ihop med torskrygg serverat med äpplig surkål och baconaïoli.

Vinspiration

Så blir du bättre på blindprovning

Publicerat: 25 januari 2023

Laddar du för att prova blint? Ta hjälp av proffset Peter Rabe som var med och tog Sverige och Munskänkarna till en delad tredjeplats i VM i blindprovning i Bordeaux 2020.

Vinspiration

Maximalt klassiskt

Publicerat: 23 januari 2023

På svenska middagsbjudningar sedan slutet av 60-talet och på plats 23 på Drinks Internationals lista över världens mest beundrade vinvarumärken 2022. Riojan Faustino I Gran Reserva går aldrig ur tiden.

Vinspiration

Costa del Sol goes Jerez

Publicerat: 19 januari 2023

51 förväntansfulla resenärer från Munskänkarna Costa del Sol samlades en onsdagmorgon i oktober för en bussresa till Årets vinort 2022: Jerez.

Vinspiration

Fokus: Vit bordeaux

Publicerat: 17 januari 2023

Under en sommarvecka 2022 besökte munskänken Bo Lennart Andersson, Gävlesektionen, Bordeaux för att fokusera på de vita vinerna från Graves, i synnerhet Pessac-Léognan. Här bjuder han på en fördjupning i ämnet.

Vinspiration

Mineralitet – myt eller mätbart?

Publicerat: 11 januari 2023

Är inslaget av terroir i ett vin verkligen mätbart – eller är det en metafor, ett bildlikt uttryck, för något annat? Det gör munskänken Urban Ekholm Laurin ett försök att reda ut.

Vinspiration

Modern amore

Publicerat: 9 januari 2023

Tänker du att amarone är en urmodig sockerbomb? Då har du nog inte hängt med. Munskänken Gunnar Swenson slår gärna ett slag för den moderna versionen av Italiens kanske fylligaste vin.

Vin & Mat

Bubblor!

Publicerat: 21 december 2022

Likt en nyslipad kniv skär det mousserande vinet genom de flesta smaker och konsistenser på matbordet. Inte konstigt då att bubblor rekommenderas där andra viner går bet.

Vinspiration

Veritas: En fransk historia

Publicerat: 19 december 2022

Vad döljer sig bakom det fantastiska namnet Cru de Coy Enclave Yquem Sauternes 1921? Bergs Lars Hansson utforskar historien bakom en alldeles speciell butelj – en vindlande berättelse med rötter i franska revolutionen.

Vinspiration

Vatten är det nya guldet

Publicerat: 15 december 2022

Ett lunchgräl ledde till tjänsten som hållbarhetschef. Mångsysslaren Erica Landin-Löfving har landat i Kalifornien, mitt i en vinindustri som står inför stora utmaningar.

Vinspiration

Kära pärlor

Publicerat: 7 december 2022

Bubbel säljer så det knakar. Siffrorna för produktion, export och konsumtion pekar brant uppåt. Men det finns också mörka moln på himlen.

Vin & Mat

Orange utmanar runt bordet

Publicerat: 22 november 2022

När vitt vin görs som rött suddas skillnaderna ut. Häll orange i glasen och du utmanar serveringsreglerna.

Vinspiration

Tiden talar för Alto Piemonte

Publicerat: 14 november 2022

Det går fortfarande att göra fynd i Piemonte. Det menar Per Hallerstig som besökt Alto Piemonte där vinerna generellt är mer lättillgängliga och mineraliska än sina ryktbara kusiner från Barolo och Barbaresco.

Vinspiration

Il est arrivé!

Publicerat: 14 november 2022

Torsdagen den 17 november poppas primörvin på alla svenska vinbarer och -krogar med självaktning. Att det blivit en högtidsdag igen har vi Niklas Jakobson, vinimportör och nouveaufantast, att tacka för.

Vinspiration

Östlig utflykt med Kristian Kielmayer

Publicerat: 26 oktober 2022

Är dina vinval oftast något av en västanfläkt? Kristian Kielmayer – den ungerske vin-experten med det tyskklingande namnet – förklarar varför vi borde titta österut mot vinlandet Ungern.

Vinspiration

Veritas: Försvara förvarandet

Publicerat: 19 oktober 2022

Jakten på den perfekta vinförvarings­lösningen inleddes med en fatlagrad ­Brunello di ­Montalcino prydd med tjusig etikett och ­a­vsevärt mycket dyrare än de flaskor jag ­brukade köpa.

Vinspiration

Ny beteckning i Chianti Classico

Publicerat: 17 oktober 2022

Med den nya beteckningen UGA vill procenterna i Chianti Classico tydliggöra vinernas mångfald inom distriktet. Här får du chans att lära dig mer om den nya indelningen.

Vinspiration

Värva och vinn

Publicerat: 17 oktober 2022

Har du vinintresserade vänner som ännu inte är medlemmar i Munskänkarna? Se till att de går med nu så vinner alla på det.

Vin & Mat

Vild sherryfest

Publicerat: 5 oktober 2022

Vid det här laget vet du att sherry är ett underbart matvin. Vi har kokat ihop några inspirerande vilträtter att njuta till ditt favoritvin.

Vinspiration

Växtplats: Swartland

Publicerat: 4 oktober 2022

De unga, ambitiösa vinmakarna flockas i Swartland och förser numera marknaden med viner som ligger en bra bit ifrån det vi brukar förknippa med Sydafrika. Ett spännande exempel är paret David & Nadia.

Vinspiration

Stjärnorna står rätt i Jura

Publicerat: 26 september 2022

Det som producerades i Jura brukade drickas upp i Jura. Louis Pasteur, kosmonauter och den mytomspunne naturvinsgurun Jules Chauvet från Beaujolais har bidragit till att ändra på den saken.

Vinspiration

Nyfiken på: Anselmo Mendes

Publicerat: 20 september 2022

Anselmo Mendes betydelse för regionen Vinho Verde och för Portugal som vinland går knappast att överskatta. Smeknamnet ”Mr Alvarinho” speglar dock bara en bråkdel av hans förmågor.

Vinspiration

Vin på burk: En trendig klimatkompis

Publicerat: 13 september 2022

Kan du tänka dig ett glas av ditt favoritvin upphällt ur burk? Om inte kanske det är dags att tänka om, för nu erövrar burkvinet världen.

Veritas: Vem vinner debatten på Vinstagram?

Publicerat: 6 september 2022

Det var en god tanke att sticka hål på ­hinnan av högtravande hybris och föråldrat fackspråk, att ta ner det som ter sig ogreppbart och göra vin ­roligt och tillgängligt för alla.

Vinbönder med en masterplan

Publicerat: 30 augusti 2022

Vill du bli vinbonde? Det är bara att sätta i gång menar paret Ivarsson på Arilds Vingård. Själva har de lyckats skapa Sveriges största vingård på femton år – och en av Europas mest ekologiska.

Vinspiration

Jura: Burgundisk elegans hos Rijckaert

Publicerat: 1 juli 2022

Hos Domaine Rijckaert finner du några av Juras mest välgjorda viner. Stilen är klassisk – med ett eko från Bourgogne.

Vinspiration

Jura: Tillbaka till rötterna på Pignier

Publicerat: 1 juli 2022

Pigniers ägor utgör ovanligt gynnsamma förutsättningar för biodynamisk odling, och sedan början av 2000-talet är de Demeter-certifierade.

Vinspiration

Fördjupning: Jura

Publicerat: 1 juli 2022

Följ med till vackra Jura – och producenterna Pignier och Domaine Rijckaert.

Vinspiration

Norra Rhônedalens doldis Cornas

Publicerat: 30 juni 2022

Cornas som vindistrikt är småskaligt överskådligt, men de hantverksmässiga vinerna är ännu något av nutidens doldisar i norra Rhône. Hur kommer det sig? Det har munskänken Birgitta Magnusson djupdykt i.

Vinspiration

Tillbaka till rotstockarna i Chile

Publicerat: 30 juni 2022

Länge har kraftfulla viner på cabernet sauvignon och carmenère varit liktydigt med chilenskt vin. Tack vare återupptäckten av bortglömd vingårdsmark har det blivit dags att nyansera bilden.

Vinspiration

Veritas: Ett bra vin är ett bra vin

Publicerat: 28 juni 2022

Han ryggade tillbaka så hastigt att han höll på att trilla av stolen. ”Men… det här kan du inte tycka om! Du gillar ju naturvin.”

Vin & Mat

Vin och ost i kombination

Publicerat: 22 juni 2022

Vilket vin väljer du till ostbrickan? Här har vi samlat experten Helena Rosencranz från Ljusterö Ost & Delis tips på kombinationer som förgyller helgkvällarna.

Vinspiration

Möt producenten: Cantina Santadi

Publicerat: 16 juni 2022

Det röda vinet Terre Brune från Cantina Santadi har kallats för Sardinien på flaska. Vineriets vd, Massimo Podda, berättar varför.

Vinspiration

Bara ett klick bort

Publicerat: 14 juni 2022

Trots att det är laglig att sälja vin på distans lever nätvinhandlarna fortfarande i något slags utkant av konsumenternas horisont. In Vino har träffat två av de aktörer som erbjuder ett alternativ till Systembolaget.

Vinspiration

Sherrymiddag på La Carboná

Publicerat: 13 juni 2022

En stor del av finessen med sherry är att den passar till så många olika typer av mat. Det bevisas under ett besök på sherryinstitutionen La Carboná i Jerez.

Vinspiration

Loireböndernas ideella naturvinsförening 

Publicerat: 8 juni 2022

För att råda bot på oklarheter, stötta professionella idealister och locka fler att producera naturvin har vinbönderna i Loire startat den ideella föreningen "Syndicat de défense des vins naturels" (SDVN).

Vinspiration

Att svavla eller inte svavla...

Publicerat: 8 juni 2022

Kommer naturviner fortsatt att vara nischprodukter för hipsters och vinsnobbar eller kommer de att bli mainstream och transformera hela vinindustrin? Det hänger på synen på svavel.

Vin & Mat

Rosa nyanser till maten

Publicerat: 8 juni 2022

Rosévin syns sällan på middagsbordet. Aperitif, javisst, men sedan är det stopp. Tyvärr. För faktum är att det finns många skäl till att servera rosa viner genom hela måltiden. Här kommer fyra av dem.

Vinspiration

Blindträff

Publicerat: 1 juni 2022

Över ett glas cabernet franc från Loire berättar Cecilia Bundy hur hon övat upp sin blindprovningsförmåga till en exceptionell nivå.

Vinspiration

Invigning av Årets vinort

Publicerat: 31 maj 2022

I slutet av maj var representanter från Munskänkarnas riksstyrelse på plats hos Consejo Regulador i Jerez de la Frontera för den officiella invigningen av Årets vinort.

Vinspiration

Växtplats: Willamette Valley

Publicerat: 11 maj 2022

Oregons äldsta vindistrikt har fokus på pinot noir, idag huvudsakligen producerat i modern tappning med betoning på terroir, fräsch frukt och diskret fatbehandling. Ett gott– och mindre dyrt – alternativ till bourgogne!

Vinspiration

Vilken sida tar du i vinets två­partisystem?

Publicerat: 10 maj 2022

I vinets värld finns ett tvåpartisystem: Hör du till dem som säger lagringsdugligt eller röstar du ­på lagringskrävande?

Vinspiration

Rösta i Årets bästa vin 2022

Publicerat: 10 maj 2022

Här hittar du spanjorerna som har chansen att kamma hem titeln Årets bästa vin 2022! Omröstningen pågår till den 15 oktober, så sätt igång och planera för provning.

Vinspiration

Drömmen om en ­vingård

Publicerat: 4 maj 2022

För Bengt Kvarnbäck och Cecilia Grönwall gick vägen till en egen vingård genom tillfälligheter, omständigheter och öppna sinnen. Följ med till Sydafrikas minsta vingård.

Vin & Mat

Gränslös matmix i Alsace

Publicerat: 29 april 2022

I Alsace har ­germanska och franska influenser ­blandats sedan urminnes tider. Här samsas örter, ­olivolja och ­vitlök med ­kummin och kål. Och tack vare det varierande vinutbudet hittar du alltid en perfekt kombination.

Vinspiration

Bordeaux på bordet

Publicerat: 25 april 2022

För Mats Sterneby har ordet ”primör ”en annan betydelse än späda grönsaker med smak av vår. I stället handlar det om den förhandssniff på en årgång som ges under ”Bordeaux en primeur”.

Vinspiration

Det går bra nu, Östersund

Publicerat: 7 april 2022

Vill ni också locka gäster som kan bli nya medlemmar i er sektion? Gör som Munskänkarna i Östersund och bjud in en ”lokal” kändis med vinanknytning.

Vinspiration

Urbana vinerier

Publicerat: 4 april 2022

De poppar upp i metropoler som New York, Portland, London, Tokyo, Sydney och Bryssel. Och här i Sverige finns exempel i bland annat Göteborg och Solna. Fenomenet urbana vinerier tycks vara här för att stanna.

Vinspiration

Vidga vyerna: Serbien

Publicerat: 1 april 2022

Hur mycket serbiskt vin har du provat? Troligtvis för lite. Faktum är att det är ett av de länder på Balkan där det händer mest just nu, tack vare unga, entusiastiska vinmakare. Här får du skälen att vidga dina vyer.

Vinspiration

Gamla druvor och nya regler

Publicerat: 30 mars 2022

Genom att ha haft Jerez historia för ögonen ligger Alberto Orte plötsligt i framkant. Snart blir de ”bortglömda” druvsorter han har i sina vingårdar, bland annat vijiriega blanca och perruno, tillåtna i sherry.

Sponsrat innehåll

En sydafrikan med god smak

Publicerat: 22 mars 2022

Vet du inte vad du ska äta till vinet? Ring upp den som gjort det! Vi korkade upp ett par flaskor från Allesverloren och slog en signal till vinmakaren Danie Malan i Swartland.

Vinspiration

Checka in på bodegan

Publicerat: 10 mars 2022

Tajmingen var långt ifrån den bästa. Mitt under brinnande pandemi slog världens första sherryhotell upp portarna i Jerez. Men trots det har Tío Pepe Hotel varit fullbelagt sedan starten.

Vinspiration

Ge druvan du älskar att hata en andra chans

Publicerat: 2 mars 2022

Du har säkert hört historien om krog­gästen som avböjer kyparens förslag på vin med ett tvärsäkert: ”Jag tycker inte om ­chardonnay. Däremot skulle jag vilja ha en chablis.”

Vinspiration

Växtplats: Wien

Publicerat: 24 februari 2022

Det finns bara en enda vinregion i hela världen som kan stoltsera med ett så centralt läge som Wien. Här finns 580 hektar vingårdsmark och 138 vinerier – och en spännande specialitet att upptäcka.

Vinspiration

Rubén Sanz Ramiro

Publicerat: 23 februari 2022

På PM & Vänner kan du alltid räkna med ett stort utbud av sherry på glas. Det är tack vare den spanskfödde chefssommelieren Rubén Sanz Ramiro som upptäckte de sydspanska vinerna när han arbetade på The Fat Duck i London.

Vinspiration

Syskonkärlek i Bourgogne

Publicerat: 16 februari 2022

Saint-Aubin har kallats fattigmans-meursault, men knappast länge till. Vi gör ett nedslag i syskonappellationerna Meursault och Saint-Aubin för att undersöka sakernas tillstånd på plats.

Vinspiration

En flygande mästare

Publicerat: 9 februari 2022

Det finns cirka 400 personer i världen som kan kalla sig MW, master of wine. Vi har träffat en av dem, Madeleine Stenwreth. Med bas i Karlstad, men med hela världen som arbetsfält, så är hon ständigt på väg.

Vin & Mat

Med fino och manzanilla i köket

Publicerat: 31 januari 2022

Sherry till och i maten är en underbar ­kombination. Vi har tagit hjälp av både kockar och en sherryexpert för att få de bästa tipsen på vad vi äter till fino och manzanilla.

Vinspiration

Nya In Vino – snart i din brevlåda

Publicerat: 19 januari 2022

Premiärnumret av Munskänkarnas nya medlemsmagasin In Vino har nu skickats till tryck. Under vecka 3 eller 4 kan du se fram emot att det dyker upp hos dig.

Vinspiration

Nominera till Årets bästa vin 2022 här!

Publicerat: 14 januari 2022

Temat för 2022 års upplaga av Årets bästa vin är Spanien och de tre kategorierna är rött respektive vitt vin samt sherry.

Vinspiration

Varför In Vino?

Publicerat: 10 januari 2022

Undrar du över varför Munskänken bytts ut mot In Vino? Här får du svar på det – och lite till.

Vin & Mat

Kombinera sherry och sill

Publicerat: 15 december 2021

Det sägs att endast öl och nubbe fungerar till sillen, men då har man inte analyserat smakerna och känt efter. I vanlig ordning väljer vi vinet först och sillarna därefter. Sillsorterna är nämligen väldigt olika.

Vinspiration

Bandol

Publicerat: 24 november 2021

Åtta sydfranska kommuner räknas in i vinområdet Bandol, som ligger mellan hav och berg. Tre av kommunerna doppar tårna i medelhavet, medan de övriga fem...

Vin & Mat

Vin till Krabbröra, avokado och tångrom

Publicerat: 3 november 2021
Vinspiration

Är vin som pölsa?

Publicerat: 3 november 2021

Lever ett vin eller är det lika dött som pölsa? I senaste Munskänken (nr 6, 2021) resonerar Ulf Jansson kring vin med ålder och kan konstatera att den som vill smaka ett vin som är moget, också måste vara beredd på...

Vin & Mat

Gurkgazpacho och champagne

Publicerat: 29 juni 2021

Gurkgazpacho passar utmärkt på en somrig vegobuffé eller som en starter. Servera kyld med ett glas champagne för bästa feststämning.

Vin & Mat

Kombinera vin & mat

Publicerat: 28 juni 2021

Det finns en uppsjö viner att välja, här en mustig pinot noir från Californien.

Vin & Mat

Grillade karréspett

Publicerat: 28 juni 2021

Laga spetten på grillen för extra sommarkänsla och okomplicerad utomhusfest. Den saftigt goda fläskkarrén gör alltid succé på grillen. Välj svenskt ursprung om möjligt och gärna ekologiskt - det smakar mycket bättre.

Vinspiration

Quiz – lite svårare nivå!

Publicerat: 14 juni 2021

Sista veckan nu, dags för tävlingsexamen 😊. I det här quizet får du användning av dina lite mer specifika vinkunskaper. Lycka till!

Vinspiration

Korsord med vintema!

Publicerat: 7 juni 2021

Den här veckan gäller det att vara lite fyrkantig. Här får du användning för dina färdigheter i både vinkunskap, associationsförmåga och rättstavning i det kluriga korsordet på tema vin. Lycka till!

Vinspiration

Din bästa vinbild!

Publicerat: 31 maj 2021

Munskänkarnas medlemstävling om vin pågår för fullt. Missa inte att vara med! I denna veckas utmaning vill vi att du skickar oss din bästa vinbild!

Vinspiration

Upptäck vinprovning

Publicerat: 28 maj 2021

För dig som ännu inte upptäckt att vinprovning är enkelt och roligt, så finns här tre kortfilmer som tar dig med på vinprovningsäventyr som lär dig grunderna.

Vin & Mat

Viura med Bacalao

Publicerat: 27 maj 2021

Druvans ursprung sägs vara Vilafranca del Penedès i Katalonien och därifrån har den spridits till bl.a. Roussillon där den går under namnen Maccabeu, Rioja och Rueda.

Vinspiration

Årets bästa vin 2021

Publicerat: 26 maj 2021

Nu är omröstningen avslutad. Det kom in över 1000 röster. Inom kort kommer vi att berätta vilka viner som vann.

Vinspiration

Vart är vi på väg?

Publicerat: 19 maj 2021

I veckans tävling åker vi mot smakfulla mål… men vart? Fortsätt delta i Munskänkarnas medlemstävling på webben. Deltävlingar varje tisdag med fina veckopriser.

Vinspiration

Quiz

Publicerat: 17 maj 2021

Missa inte Munskänkarnas nya medlemstävling. I quiz och korsord kan du testa dina vinkunskaper. I andra utmaningar handlar det om att visa sin kreativitet. Deltävlingar varje tisdag med fina priser.

Vin & Mat

Kräftbisque à la Mats

Publicerat: 5 maj 2021

Chablis, en klassiker som av något skäl fått en stämpel i Sverige av att vara perfekt till räkor. Varför, kan man undra då räkor är så söta och salta att de förminskar vinet till nästan ingenting.

Vin & Mat

Toppa med lingonsylt 

Publicerat: 5 maj 2021

Passar ett rött vin från norra Spanien med raggmunk och hur står sig de vita från samma område med smörstekt torsk?

Vin & Mat

Vin och sparris

Publicerat: 5 maj 2021

Sparris och vin är svårt sägs det. Nu är våren på väg och då är det snart sparristider. Varför då inte bevisa att det visst går bra att kombinera vin och sparris?

Vin & Mat

Cassoulet à la Roussillon

Publicerat: 4 maj 2021

Roussillon, den sydliga delen av Languedoc-Roussillon, har en egen stil även om det finns likheter med Languedoc. Vinerna har lite mer fokus på den syrarika och fylligt bäriga druvan carignan.

Vinspiration

Snabbkurs - Cabernet Sauvignon

Publicerat: 3 maj 2021

Cabernet Sauvignon är en korsning av Cabernet Franc och Sauvignon Blanc och snacka om begåvad telning. Ingen annan rödvinsdruva ger så många karaktärsfulla viner från så många olika distrikt.

Vinspiration

Svenska viner en bubblare

Publicerat: 3 maj 2021

Även om Sverige länge varit för svalt för vinodling så har svensk vinproduktion fått ett lyft de senaste åren.

Vinspiration

Unik mångfald i liten vinregion

Publicerat: 3 maj 2021

För att provsmaka ett vin från Sachsen måste man resa dit, eftersom i stort sett allt vin som produceras i regionen också säljs på plats. På bilden: Vinbonden Klaus Zimmerling

Vinspiration

Jurtschitsch – namnet är svårt att uttala men deras viner är lätta att dricka

Publicerat: 3 maj 2021

De österrikiska vinbönderna Alwin och Stefanie Jurtschitsch jobbar ekologiskt och gillar att experimentera med vin.

Vinspiration

Eleganta viner i Spaniens Bourgogne

Publicerat: 3 maj 2021

I El Bierzo i nordvästra Spanien är klimatet både atlantiskt och kontinentalt. Här finns svalkande berg och gröna dalar och en luftfuktighet som bidrar till att vinerna från regionen upplevs som fräscha och friska.

Vinspiration

Vinresor

Publicerat: 3 maj 2021

Knutet till vår medlemstidning ger Föreningen Munskänkarna ut en resebilaga med vinresor två gånger per år. Resebilagan röner alltid stort intresse bland våra medlemmar.

Vinspiration

Druvor

Publicerat: 3 maj 2021

Här kan du fördjupa dig i druvornas värld. Druvorna har presenterats i Munskänkarnas nyhetsbrev under flera år, varför hänvisningar till viner kanske inte längre är aktuella.

Vin & Mat

Kombinera vin & mat

Publicerat: 3 maj 2021

Toast Skagen är i grunden en räkröra på smörstekt bröd toppat med löjrom. 
Smörstekningen ger en av de tongivande smakerna mot vinet och kräver framförallt fyllighet.

Räkorna har sältan som går ihop tillsammans med lite