Inspiration

Vin & Mat

Kräftbisque à la Mats

Publicerat: 5 maj 2021

Chablis, en klassiker som av något skäl fått en stämpel i Sverige av att vara perfekt till räkor. Varför, kan man undra då räkor är så söta och salta att de förminskar vinet till nästan ingenting.

Vin & Mat

Toppa med lingonsylt 

Publicerat: 5 maj 2021

Passar ett rött vin från norra Spanien med raggmunk och hur står sig de vita från samma område med smörstekt torsk?

Vin & Mat

Vin och sparris

Publicerat: 5 maj 2021

Sparris och vin är svårt sägs det. Nu är våren på väg och då är det snart sparristider. Varför då inte bevisa att det visst går bra att kombinera vin och sparris?

Vin & Mat

Cassoulet à la Roussillon

Publicerat: 4 maj 2021

Roussillon, den sydliga delen av Languedoc-Roussillon, har en egen stil även om det finns likheter med Languedoc. Vinerna har lite mer fokus på den syrarika och fylligt bäriga druvan carignan.

Vinkunskap

Snabbkurs - Cabernet Sauvignon

Publicerat: 3 maj 2021

Cabernet Sauvignon är en korsning av Cabernet Franc och Sauvignon Blanc och snacka om begåvad telning. Ingen annan rödvinsdruva ger så många karaktärsfulla viner från så många olika distrikt.

Vinresor

Svenska viner en bubblare

Publicerat: 3 maj 2021

Även om Sverige länge varit för svalt för vinodling så har svensk vinproduktion fått ett lyft de senaste åren.

Vinresor

Unik mångfald i liten vinregion

Publicerat: 3 maj 2021

För att provsmaka ett vin från Sachsen måste man resa dit, eftersom i stort sett allt vin som produceras i regionen också säljs på plats. På bilden: Vinbonden Klaus Zimmerling

Vinresor

Jurtschitsch – namnet är svårt att uttala men deras viner är lätta att dricka

Publicerat: 3 maj 2021

De österrikiska vinbönderna Alwin och Stefanie Jurtschitsch jobbar ekologiskt och gillar att experimentera med vin.

Vinresor

Eleganta viner i Spaniens Bourgogne

Publicerat: 3 maj 2021

I El Bierzo i nordvästra Spanien är klimatet både atlantiskt och kontinentalt. Här finns svalkande berg och gröna dalar och en luftfuktighet som bidrar till att vinerna från regionen upplevs som fräscha och friska.

Vinresor

Vinresor

Publicerat: 3 maj 2021

Knutet till vår medlemstidning ger Föreningen Munskänkarna ut en resebilaga med vinresor två gånger per år. Resebilagan röner alltid stort intresse bland våra medlemmar.

Vinkunskap

Druvor

Publicerat: 3 maj 2021

Här kan du fördjupa dig i druvornas värld. Druvorna har presenterats i Munskänkarnas nyhetsbrev under flera år, varför hänvisningar till viner kanske inte längre är aktuella.

Vin & Mat

Kombinera vin & mat

Publicerat: 3 maj 2021

Toast Skagen är i grunden en räkröra på smörstekt bröd toppat med löjrom. 
Smörstekningen ger en av de tongivande smakerna mot vinet och kräver framförallt fyllighet.

Räkorna har sältan som går ihop tillsammans med lite