Om oss

Det här är Munskänkarna

Föreningen Munskänkarna är en ideell förening som bildades 1958 och är en landsomfattande vinprovarorganisation med närmare 30 000 medlemmar.

Föreningen Munskänkarnas syfte är huvudsakligen att öka kännedom och kunskap om vin samt verka för goda och måttfulla dryckesseder.

För att nå dessa mål anordnar Munskänkarna vinprovningar och vinkurser samt utger medlemstidningen In Vino med sex nummer per år.

Utbildningsprogrammet omfattar ett stort antal kurser, allt från introduktionskurs där man lär sig hur man provar vin, till vår mycket avancerade trebetygsutbildning. Kurserna genomförs utan krav på att delta i slutproven.

Munskänkarnas ambition är att skapa förståelse för värdet i att konsumera alkohol på ett sådant sätt att varken den egna kroppen eller någon annan drabbas.
Av den anledningen samarbetar vi med Wine in Moderation.

Läs mera om vårt samarbete här

Föreningen utser också varje år Årets Vinort, Årets bästa vin, samt Årets Vinkrogar.

Den huvudsakliga verksamheten bedrivs i de lokala sektionerna i Sverige och även i andra länder. Det är i dessa du som medlem har möjlighet att delta i provningar, kurser och annat som arrangeras. Via din sektion har du också möjligheten att påverka föreningen i stort genom föreningens årsmöte. Som medlem i Munskänkarna får du också exklusiv information om nya viner, bra köp, rapporter från vinvärlden och mycket annat genom medlemstidningen, föreningens hemsida och nyhetsbrev. Vi finns också på Facebook och Instagram. Medlemsavgiften är 375 kr per kalenderår. Munskänkarna följer GDPR, ta del av vår Personuppgiftspolicy

Munskänkarna finns idag på mer än 176 orter i Sverige och utomlands.

I Finland finns det ett antal sektioner runt om i landet både svensktalande och finsktalande. Läs mer på: Finska Munskänkarna (Soumen Munskänkarna) och Svenska Munskänkarna i Finland (SMiF).

Följ oss på Facebook och Instagram

    

 

Fördjupa dig i verksamheten

Spännande möten

Med hela vinvärlden genom att gå på våra variationsrika provningar. Det handlar naturligtvis i första hand om att få smakupplevelser och att lära sig mer om själva drycken. Dessutom får du trevligt umgänge och nya vänner.

Årets vinort

Årets vinort 2023 är Alto Adige – Italiens nordligaste och mest alpina vinregion. Med sin historiska koppling och närhet till Österrike är det lite av en blandning av germansk stringens och italiensk charm.

Vill du veta mer om vin?

Trött på att alltid fråga andra till råds om vin? Osäker på vilka viner som passar till maten du tänker laga? Eller vad som menas med terroir? Då kanske Munskänkarna kan vara något för dig.

Vad är en Munskänk?

Munskänkar har funnits sedan tusentals år tillbaka, ända sedan kungligheter och adel försökte ta livet av varandra genom att förgifta mat eller dryck.