Logga in
Logga in

Om oss

Det här är Munskänkarna

Föreningen Munskänkarna är en ideell förening som bildades 1958 och är en landsomfattande vinprovarorganisation med över 26 000 medlemmar.

Föreningen Munskänkarnas syfte är huvudsakligen att öka kännedom och kunskap om vin och andra ädla drycker, samt verka för goda och måttfulla dryckesseder.

För att nå dessa mål anordnar Munskänkarna vinprovningar och vinkurser samt utger medlemstidningen Munskänken med VinJournalen med åtta nummer per år.

Utbildningsprogrammet omfattar ett stort antal kurser, allt från introduktionskurs där man lär sig hur man provar vin, till vår mycket avancerade trebetygsutbildning. Kurserna genomförs utan krav på att delta i slutproven.

Munskänkarnas ambition är att skapa förståelse för värdet i att konsumera alkohol på ett sådant sätt att varken den egna kroppen eller någon annan drabbas.
Av den anledningen har vi inlett ett samarbete med Wine in Moderation.

Läs mera om vårt samarbete här

Föreningen utser också varje år Årets Vinort, Årets Vinprofil, Årets Vin, samt Årets Vinkrog.

Den huvudsakliga verksamheten bedrivs i de lokala sektionerna i Sverige men även i andra länder. Det är i dessa du som medlem har möjlighet att delta i provningar, kurser och annat som arrangeras. Via din sektion har du också möjligheten att påverka föreningen i stort genom föreningens årsmöte. Som medlem i Munskänkarna får du också exklusiv information om nya viner, bra köp, rapporter från vinvärlden och mycket annat genom medlemstidningen, föreningens hemsida och nyhetsbrev. Medlemsavgiften är 375 kr per kalenderår.

Munskänkarna finns idag på mer än 170 orter i Sverige och utomlands.

Fördjupa dig i verksamheten

 • image

  Världens roligaste skolbänk

  Det bästa sättet att lära sig mer om vin är förstås på plats i vingårdar och källare. I sällskap med andra vinvänner möter du engagerade vinproducenter, hör dem berätta om sitt arbete och smakar på deras viner.

 • image

  Spännande möten

  Med hela vinvärlden genom att gå på våra variationsrika provningar. Det handlar naturligtvis i första hand om att få smakupplevelser och att lära sig mer om själva drycken. Dessutom får du trevligt umgänge och nya vänner.

 • image

  Vill du veta mer om vin?

  Trött på att alltid fråga andra till råds om vin? Osäker på vilka viner som passar till maten du tänker laga? Eller vad som menas med terroir? Då kanske Munskänkarna kan vara något för dig.

 • image

  Vad är en Munskänk?

  Munskänk var i äldre tider en person som hade tillsyn över dryckesvarorna, avsmakade dem och “skänkte” (hällde i) åt gästerna.