Vinutbildning

Utmana vårt utbildningsprogram

Det är ditt intresse som styr, vi ger dig verktygen du behöver för att nå dina mål.

Vidga dina vyer hos oss

Du kanske bara vill lära dig att identifiera ditt favoritvin eller att lära dig mer om vinproduktionen i Kalifornien. Vilka behov du än har kan Munskänkarnas utbildningar hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Du kan läsa mer om våra utbildningar längre ner.

 

Utbildningar

 • Sektion
  Karlstad-Solstaden
  Plats
  Studieförbundet Vuxenskolan
  Datum
 • Sektion
  Kungsholmen
  Plats
  Pelican Self Storage
  Datum
 • Sektion
  Karlstad-Solstaden
  Plats
  Studieförbundet, Vuxenskolan
  Datum
 • Sektion
  Kungsholmen
  Plats
  Pelican Self Storage
  Datum
Alla kommande utbildningar

Varför Munskänkarna?

Upptäck vinets värld

Introduktionskursen Upptäck vinets värld är för dig som är en helt vanlig vinkonsument som känner dig nyfiken på att få veta lite mer om vin. Du lär dig om de vanligaste vinerna och vinländerna och får upp ögonen för hur roligt och enkelt det är att kombinera vin och mat. Det övergripande målet är att du ska upptäcka vinets fascinerande värld och bli inspirerad att gå vidare. Inga förkunskaper krävs.

Vinets grunder

Här läggs den första byggstenen i vårt utbildningsprogram. Fyra kurstillfällen ger dig en bred första orientering i bland annat våra vanligaste vintyper och populäraste druvsorter. Du får också en grundförståelse för hur druvor odlas och vin tillverkas. Dessutom ingår sensorik och praktiska moment hur vin kombineras med grundsmaker. Målet är att du ska stå väl rustad för nästa utbildningssteg och känna drivet att vilja lära dig mer om vin.

Världens vinländer

Med Vinets grunder som bas bygger du här vidare i ditt lärande om vin. Nio kurstillfällen ger dig grundläggande kunskaper om våra mest betydelsefulla vinländer både i Europa och Nya Världen. Du får bland annat lära dig om ländernas vingeografi och klimat, deras vinhistoria och lagstiftning samt typiska viner och hur de kombineras med mat. Målet är att du ska få en bra översikt över vinvärlden och bli intresserad att lära dig mer.

Druvor och vin

Druvor och vin är tillsammans med Världens vinländer påbyggnadssteget efter Vinets grunder. Vid nio kurstillfällen fördjupar du dig i våra sex viktigaste druvsorter och lär dig mer om hur vin produceras. Vin och mat är en integrerad del av kursen. Målet är att du ska ha goda kunskaper om vinproduktion och de viktigaste druvsorterna. Tillsammans med kunskaperna från Världens vinländer ska du framgångsrikt kunna ta dig an nästa utmaning: steget upp på avancerad nivå.

2-betyg

Tvåbetygskursen är det första steget på den avancerade nivån. Här får du fördjupa dig i vinets historia, druvsorter, vinodlingsområden och olika vinodlingstekniker. Målet är att du ha ska ha en gedigen vinkunskap och kunna analysera ett vin och bestämma dess ursprung och ingående druvsorter. Kursen omfattar normalt tolv kurstillfällen.

3-betyg

Trebetygskursen är utbildningssystemets mest avancerade kurs. Här får du möjlighet att fördjupa dig på vinets alla kunskapsområden. Examinationen i kursen består av tre delar: teori, praktik och fördjupat eget arbete. Målet är du ska vara en kunskapsspridare på bland annat provningar och utbildningar.