Mötesplatsen för alla som gillar vin

Vinprovningar, vinutbildningar – och massvis av inspiration

Nedåt pil
SENASTE VINTIPSEN!

Hitlista 1 februari 2023

BETYG

14
201:-
Prisvärt
97050
Öppen fruktig doft med citrus, persika, gröna äpplen, vita blommor, mandel och kritig mineral. Torr, medelfyllig smak med frisk syra, stor lätt mousse, och ett rent slut. 12,5 %. 4200 fl.

BETYG

15,5
311:-
Mer än prisvärt
92039
Relativt stor, ung fruktig doft med gult och grönt äpple, lime, persika och gummi. Torr, medelfyllig smak med rund fin kropp, frisk syra, bra längd och balanserat slut. 13,5 %. 1800 fl.

BETYG

15
261:-
Mer än prisvärt
95169
Ung fruktig doft med gröna och gula äpplen, citron, päron och vit persika. Medelfyllig med en gulfruktig smak, hög läskande syra, relativt hög viskositet och en stenig mineralisk längd. Ekologiskt. 12,5 %. 6000 fl.

BETYG

16
381:-
Mer än prisvärt
94095
Stor, ung doft med kalkig mineralitet, gummi, gula frukter och citrus. Torrt, medelfylligt med en hög läskande syra, ihållande längd och ett långt balanserat slut. Ekologiskt. 13 %. 1800 fl.

BETYG

17,5
1226:-
95155
Öppen doft med gula frukter, persika honung och viss mineralitet. Söt, intensiv len smak med hög balanserad syra, citrus, honung, och avrundad avslutning. 6,5 %. 240 fl.

Sök fler viner som recenserats av våra provningsgrupper här:

Vinlocus

Utvalda vinprylar direkt hem till dig

I Munskänkarnas egen webbshop hittar du vinprylarna du behöver – till rabatterat pris för dig som är medlem.

Vinrecensioner

Redan 1966 började Munskänkarna regelbundet att recensera viner – först i Sverige. Våra två provningsgrupper bevakar löpande Systembolagets sortiment och bedömer viner utifrån kvalitet, prisvärde och typicitet.

In Vino

I Munskänkarnas medlemstidning In Vino möter du profiler i vinvärlden, läser om trenderna och får följa med till vingårdar. Självklart tipsar vi om vinet och maten som sätter guldkant på tillvaron.

Årets bästa vin

Årets bästa vin är ett nytt initiativ i föreningen Munskänkarna. Temat för 2022 års upplaga var Spanien och de tre kategorierna rött respektive vitt vin samt sherry.

Vinkrogar

Varje år utser vi Årets vinkrogar som bland annat bedöms utifrån det totala utbudet, hur många viner som serveras på glas och vinlistans utformning.

Årets vinort

Årets vinort 2023 är Bolzano i Alto Adige – Italiens nordligaste och mest alpina vinregion. Med sin historiska koppling och närhet till Österrike är det lite av en blandning av germansk stringens och italiensk charm.

Blindprovningstävling

I vår egen blindprovningstävling kan du sätta dina vinkunskaper på prov. Tävlingen anordnas varje år och inleds på sektionsnivå och avslutas med att de vinnande lagen skickas till VM respektive SM.

Druva i fokus

Läs, lär och prova druvorna som fått lite extra fokus i våra nyhetsbrev och sociala medier. Kanske du hittar en ny favorit?

Podd och film

Munskänkarna finns så klart även på Youtube, Soundcloud och Spotify.

Medlemskap i Munskänkarna

Välkommen till en vinspirerande värld!

Hur steg 1

Du kan enkelt bli medlem genom att anmäla dig här på hemsidan. I föreningen finns det gott om människor som mer än gärna delar med sig av sina tips och erfarenheter.

Hur steg 2

Lär dig mer om vin här på webben eller i medlemsmagasinet In Vino som skickas hem till dig. I Vinlocus kan du också se omdömen på tusentals provade viner.

Hur steg 3

Aktuella provningar och utbildningar hittar du på hemsidan – alltid till självkostnadspris. Bara att logga in och anmäla dig!

+1880
Vinprovningar
28 000
Medlemmar
176
Sektioner

Vi har många sektioner i Sverige och utomlands och du kan gå med i Munskänkarna oavsett var du bor. Ett medlemsskap kostar endast 375 kr/år.

Bli medlem