115 nya tvåbetygare

115 nya tvåbetygare

Totalt deltog 385 medlemmar i årets tvåbetygsprov, varav 115 godkändes. De som pluggat till teoriprovet hade gjort det bra, mycket bra till och med. Högsta poängen var det bästa på 15 år!

Även lägsta poäng någon fick var bland de bättre. Det betyder att hela 57 procent godkändes på teoridelen!

Det praktiska provet hade lite sämre resultat, men ändå bättre än de två senaste åren. En första preliminär rättning inför årsmötet då vi hade rättat ca 70 procent av de praktiska proven visade ett katastrofalt dåligt resultat. Eftersom vi ser genom åren att vissa sektioner och regioner generellt har bättre respektive sämre resultat än andra så slumpade det sig så att de vi rättade först var de med sämre resultat. Det är alltså ingen bra idé att dra slutsatser för tidigt. Nästan 35 procent klarade det praktiska provet. En anledning till att det praktiska provet inte har bättre resultat kan vara att det varit svårt att prova under de senaste pandemiåren.

Efter sommaren kommer vi att lägga ut en uppdaterad Läroplan/Kursplan som vi hoppas ska ge en tydligare bild av vilka vintyper man förväntas kunna. Vi kommer också justera lite i vilka druvor/vintyper som ingår. Mer info om det kommer!

Totalt har vi fått 115 helt godkända tvåbetygare. Grattis till er!

Teoretiskt tvåbetygsprovprov

Antal deltagare: 253 st
Maxpoäng: 85 poäng
Gräns för godkänt: 49 poäng

I toppen:
Dan Olsson, Ystad, 81,3 poäng
Magnus Holst, Ystad, 79,2 poäng
Lise-Lotte Holmberg, Alingsås, 78,6

Praktiskt tvåbetygsprov

Antal deltagare: 338 st
Maxpoäng: 28 poäng
Gräns för godkänt: 13,5 poäng

I toppen: 
Elisabeth Nilsson, Sotenäs, 27 poäng
Lennart Svensson, Lidköping, 25 poäng
Maria Ryen, Solstaden, 23,5 poäng


Kristina Pederson
Utbildningsgruppen HET