Nyheter i Läroplan/kursplan för tvåbetyget

Nyheter i Läroplan/kursplan för tvåbetyget

Justeringar i läroplanen för tvåbetyget innebär att muscat tagits bort och viognier tillkommit.

Vi har gjort några justeringar i läroplanen för tvåbetyget, där vi tagit bort muscat som druva som kan komma på det praktiska provet. Teoretiska kunskaper om druvan krävs fortfarande. Druvan viognier återfår status att kunna komma på det praktiska provet efter att ha varit borttagen under många år.

Följande druvor ingår i det praktiska provet:

Gröna druvor: chardonnay, sauvignon blanc, riesling, pinot gris, gewurztraminer, chenin blanc, semillon, silvaner, grüner veltliner, muscadet, viognier, viura/macabeo och albariño/alvarinho.

Blå druvor: cabernet sauvignon, pinot noir, syrah/shiraz, gamay, tempranillo, nebbiolo, sangiovese, merlot, cabernet franc, grenache/garnacha, corvina, zinfandel/primitivo, malbec, tannat och pinotage.

Vi har även justerat i den föreslagna kursplanen. Det går alldeles utmärkt att respektive sektion genomför sin kurs såsom tidigare, men titta gärna på vilka vintyper som föreslås på varje kursavsnitt.

Kursplanen har förslag på 6 viner per avsnitt, med två extra viner så den som vill kan ha 8 viner per tillfälle. Vi hoppas att detta ska vara till hjälp i vinvalen tlll kursen.

Kursplanen har ändrats så att de tidigare föreslagna 13 tillfällena har blivit 14. Avsnitten ”Frankrike vita aromatiska”, ”Frankrike vita neutrala”, ”Frankrike röda viner” utgår och ersätts av 4 geografiska Frankrike-avsnitt.

Avsnitten ”Söta viner” och ”Starkviner” slås samman till ett avsnitt. Avsnittet ”Övningstentamen” delas upp i ett ”Vitt tväravsnitt” och ett ”Rött tväravsnitt”.

Inom en vecka kommer vi lägga upp justerade ppt för tvåbetyget där vi nu använder våra nya mallar för utbildningar. Viss justering av texterna har gjorts.

HET-gruppen genom Stina Pederson