Frankofilt när Munskänkarna väljer ursprung

Frankofilt när Munskänkarna väljer ursprung

Munskänkarna är klart frankofila vad gäller vininköpen från ursprung i det klassiska Europa. Vad gäller den så kallade Nya världen är Nya Zeeland en solklar favorit i kategorin vitt vin.

Omkring hälften av de munskänkar som besvarade frågorna i vår senaste undersökning har Frankrike som förstahandsval vad gäller klassiska ursprung i Europa – både för vitt och rött vin. På den vita sidan kommer Tyskland som god tvåa, medan Italien kniper silvermedaljen i den röda kategorin.

Även i Systembolagets försäljningsstatistik för helåret 2022, sorterat per land, är Frankrike i topp vad gäller vitt vin från europeiska ursprung. Här har däremot Spanien kilat in sig på topplistan, ovanför Tyskland. I kategorin rött vin är det Italien som dominerar stort, miltals före Frankrike och Spanien.    

Preferenserna i Nya världen är tydliga vad gäller vitt vin. 43 procent av de som besvarade undersökningen valde Nya Zeeland som förstahandsalternativ. I Systembolagets statistik är det istället Sydafrika som dominerar på den vita sidan. I Munskänkarnas undersökning rankas Sydafrika som trea, strax bakom Australien.

USA sticker ut som det populäraste ursprunget i Nya världen vad gäller rött vin – både hos munskänkar och i Systembolagets statistik. I båda fallen ligger dessutom Australien på andra plats, däremot rankas Sydafrika som trea hos munskänkar, medan Chile kommer in trea på monopolet.

Enkätundersökningen om ursprung gjordes via Munskänkarnas egna digitala kanaler i augusti 2023. 441 personer besvarade frågorna.