2024 års vinkrogar utsedda

2024 års vinkrogar utsedda

172 vinkrogar och -barer runt om i Sverige har belönats med Munskänkarnas klasar efter våra lokala patrullers genomgång. Och än en gång är snittbetyget högre än föregående år.

Hela 13 nya krogar har letat sig in på årets lista över de bästa vinkrogarna och vinbarerna i Sverige. Förutom nykomlingar som Chez Jolie i Stockholm och Sjöbris i Umeå ligger merparten av de tillkomna i Trosa/Vagnhärad, vilket hänger ihop med att området är nytt på Munskänkarnas karta. Även Luleå med krogen Bistron har tillkommit sedan förra året.

Totalt 25 sektioner runt om i Sverige har arbetat med att bedöma sina lokala vinkrogar och vinbarer utifrån vinutbud, antalet viner på glas, prisbild, vinlistornas utformning, vinglasens kvalitet samt personalens kunskap om vin.

Det maximala antalet klasar en vinkrog eller -bar kan få är fyra och snittbetyget för bedömda krogar ligger i år på 3,28, vilket kan jämföras med förra årets 3,15. Av de krogar som även bedömdes förra året är det elva som fått fler klasar i år. Brezza i Uppsala, Levar Hotell & Gästgiveri i Nordmaling och Capanonne i Stockholm har lyckats med konststycket att få ytterligare två klasar.

Trots den positiva kvalitet­sutvecklingen på en generell nivå finns smolk i glädjebägaren. ­Liksom vid förra årets genomgång finns en ­tendens till ­kortare vinlistor, det vill säga färre ­viner att välja mellan, ­enligt Bosse Gustafsson som är över­gripande ­ansvarig för Munskänkarnas vinkrogsgrupp.

– Och på många håll har man fortfarande svårt att hitta personal med relevant yrkesutbildning eller yrkeserfarenhet, vilket är en kvardröjande effekt av pandemin, säger han. 

Den mest kännbara skillnaden­ ­jämfört med 2023 gäller dock notan:
– Den svaga svenska kronan har inneburit att priset på vin har ökat på krogen under året. Det har blivit dyrare att vara vinintresserad, konstaterar Bosse Gustafsson.

Bedömningarna av vinkrogar och vinbarer involverar ett stort antal frivilliga krafter inom föreningen. Eftersom arbetet utförs på ideell basis och därför bedrivs med olika intensitet i olika sektioner och regioner är guiden inte heltäckande.

Alla krogar som bedömts av Munskänkarna belönas med ett diplom som på många håll placeras väl synligt.

Samtliga bedömda krogar hittar du här