Tävlingen är utformad för tvåmannalag och omfattar enbart praktiskt vinprovning. Den inleds på sektionsnivå i början av året, därefter följer regionnivå och slutligen riksnivå.
De två bästa lagen på riksnivå får representera Sverige i VM som brukar hållas i oktober i Frankrike. De lag som placerar sig på tredje och fjärde plats i riksfinalen tävlar för Munskänkarna i SM som anordnas i samband med Vinets dag i januari.
Sektionstävling: Motsvarar praktiskt prov i kursen Fördjupad vinkunskap (Nivå 2) med flera viner av druvsorter från kursen Druvor och vin. Tävlingen består av en flight med sex viner (3 vita, 3 röda). Lagets svar ska bestå av dominerande druvsort, land och region.
Regiontävling: Motsvarar en nivå som något överstiger den för det praktiska Nivå 2-provet, även traditionella och tydliga vintyper som inte förekommer på praktiskt Nivå 2-prov kan komma att finnas med. Tävlingen består av en flight med sex viner (3 vita, 3 röda). Lagets svar ska bestå av dominerande druvsort, land och region.
Riksfinal: Motsvarar praktiskt prov i kursen Avancerad vinkunskap (Nivå 3), d v s det finns ingen begränsning i vintyper och druvsorter. Tävlingen består av tolv viner fördelade på två flighter (6 vita, 6 röda, varav torra, söta, stilla och mousserande kan förekomma). Lagets svar ska bestå av dominerande druvsort, land och region.
I samtliga tävlingar gäller att två alternativ ska anges för varje vin, poängsättningen görs precis på samma sätt som för Nivå 2-provet.
Mer detaljerad information om tävlingen hittar du här
2026 års tävlingsdatum
Sektionstävling: Lördagen den 24 januari till söndagen den 1 februari
Regiontävling: Lördagen den 28 mars
Riksfinal: Lördagen den 30 maj