Aglianico

Aglianico

Det finns olika hypoteser vad det gäller druvans ursprung och namn. En av dessa som inte stöds av boken Wine Grapes är att den härstammar från Grekland och namnet Aglianico ska komma ifrån Hellanico

(druva från Grekland (Hellas)). Hypotesen i vindruvor är att namnet Aglianico kommer från spanskans llano som betyder platt. Spanjorerna ockuperade centrala Italien på 1600- och 1700 talet och spanska lla uttalas glia på italienska. De lärde får fortsätta tvista medan jag fokuserar på druvan.

Aglianico ger mörkröda viner med djup färg och en smakprofil med hög strävhet och fruktsyra, vilket innebär att de har bra lagringspotential. Den kallas också söderns Barolo. Doften domineras av mörka färska frukter som plommon och körsbär tillsammans med örter, choklad och cederträ. Druvan är främst förknippad med regionerna Kampanien, Basilikata och Kalabrien i södra Italien.

Sätt ihop en egen provning med alla eller några av följande vin och avnjut dem tillsammans med chark och smakrika hårdostar.

Teodosio 2016 (nr 2458, pris 119, -)

Taurasi Feudi San Gregorio 2015 (nr 6282, pris 219, -) - här rekommenderar jag att du häller hälften av vinet på karaff ungefär ett dygn inom servering och sedan låter du det står i rumstemperatur, snurra flaska med jämna mellanrum. Den andra hälften låter du vara kvar i flaskan och korkar igen. Servera det luftade vinet i första glaset och det från flaska och andra glaset och Komment.

SCEG Aglianico del Vulture 2018 (nr 77897, pris 249, -)

Erik Grödahl

Bild: WeandWine