Assyrtiko

Assyrtiko

Druvresan denna månad går till Grekland och ön Santorini i Egeiska havet. I den gråsvarta vulkaniska jorden som finns på ön står Assyrtiko för 70 procent av den planterade arealen.

Den här månaden kommer vinförslagen också att vara rekommendationen till månadens recept.

Assyrtiko är den tredje mest planterade druvsorten i Grekland.

Assyrtiko var en av de druvor som var med i VM i blindprovning 2015, då laget från Lerum kom nummer 3. Vi hade inget bättre svar än fatjäst Chardonnay, men det kändes inte rätt vare sig i näsa eller gom. Vi hade dock inget bättre alternativ för det är inte varje dag man provar Assyrtiko Wild Ferment by Gaia, som var det rätta svaret.

Druvans primäraromer är ganska neutrala och domineras av citrus och gröna äpplen samt mineralitet som kommer från den jorden. Assyrtiko ger viner med hög fruktsyra något som ger vinerna bra lagringspotential. Det är som för alla andra druvor, aromer och munkänsla präglas till största delen av vinifiering och lagring. Det här framgår väldigt tydligt i en jämförelse mellan Santorini Assyrtiko och Assyrtiko Wild Ferment by Gaia.

Beställa nedanstående viner och prova i följande ordning
Santorini Assyrtiko 2016 (varunr 91064, pris 199,-)
Assyrtiko Wild Ferment by Gaia 2016 (varunr 99751, pris 189,-)
Avantis Afoura Assyrtiko 2014 (varunr 74626, pris 289,-), Afoura är namnet på de större ekliggare som de traditionellt har lagrat vinerna i på Santorini.

/Erik Grödahl