Barbera

Barbera

Den här månaden är det fokus på regionen Piemonte i allmänhet och druvan Barbera i synnerhet. Druvans ursprung är fortfarande okänt på det vetenskapliga planet, men den tros komma från Monferratos sluttning.

En tes är att namnet Barbera kommer från den medeltida drycken Vinum Berberis. Första gången den nämndes i skrift var i slutet av 1700-talet.

Barbera odlas i flera regioner i Italien, men förknippas främst med Piemonte. Från att ha varit en av de mest odlade druvsorterna i landet har den fallit ner till en tiondeplats. En av orsakerna till det är metanolskandalen i Italien 1986, då mer än 30 personer dog efter att ha druckit Barberaviner som hade tillsatts metanol.

Barbera var tidigare känt som folkets vin och det var mestadels enkla som dracks i väntan på att Barolo, Barbaresco, Gattinara och Ghemme mognade i källaren. Numera görs det högklassiga viner på Barbera och då framför allt Barbera d’Alba, Barbera d’Asti och Monferrato.

Trots att det är en sent mognande druva så kännetecknas vinerna av en mycket hög och frisk syra. Framträdande aromer är mörka frukter och bär såsom plommon, körsbär, hallon och blåbär. Jag föredrar normalt en serveringstemperatur på 16-17 grader.

Jag har satt ihop en miniprovning med två olika vinstilar, så att Ni uppleva den stora variation som finns mellan olika stilar.. Avsluta med Tagliatelle med Piedmontsås.

San Silvestro Piemonte Barbera 2019 (Nr 72782, pris 119,-)

Agricola Molino Barbera d’Alba Superiore 2018 (Nr 50645, pris 189,-).

 

Till receptet: