Månadens druva

Månadens druva

Efter att ha inlett 2021 med två druvor som börjar på A följer jag alfabetet och den här månadens druva börjar som sig bör på B.

Druvans vetenskapliga namn är Brachetto del Piemonte, men det är mer känd som Brachetto eller Brachetto d’Aqui. Druvans ursprung är Monferrato mellan Asti och Alessandria i Piemonte. Druvan förknippas främst med det söta pärlande lågalkoholvinet Brachetto d’Aqui, men det framställs även stilla och mousserande viner. Vinerna blir friska med toner av röda bär såsom jordgubbar, smultron, hallon och körsbär. De söta vinerna benämns ibland som en röd variant av Moscato d’Asti.

Utbudet av viner på Brachetto är smalt på Systembolagets hyllor, för närvarande finns ett vin, Braida Brachetto d’Aqui (varunr 6260, pris 99,-), men den finns å andra sidan i 327 butiker. För mig har det här blivit en stor favorit sedan vi hade med det till en chokladrulltårta med maräng på vår vinmässa för ett par år sedan. Det är ett utmärkt vin till många typer av chokladdesserter, framför allt krämiga, så denna månad är det fokus på kombinationer.

Jag delar med mig av två recept med ljus choklad som passar utmärkt.

Limetryfflar

ca 20 st
1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 g vit choklad
50 g osaltat smör, rumsvarmt

Garnering:
½ dl strösocker
finrivet skal av 1 lime

  1. Koka upp grädde och tillsätt limesaft.
  2. Hacka chokladen och blanda ner den i grädden. Vispa tills alltsammans är helt slätt och tillsätt smöret. Ställ övertäckt i kyl och gärna över natten.
  3. Forma tryfflar med ett kuljärn eller med händerna. Förvara i kylskåp eller frys. Före servering rullas tryfflarna i socker och limeskal.

 

Vit Chokladmousse med romrussin

Det här räcker som dessert för 8 personer och tilltugg till minst 20.

4 dl vispgrädde
300 gram vit choklad
2 ägg
2 dl turkisk yognurt

Romrussin
1 dl rårörsocker
1 dl vatten
1 dl rom
2 dl ekologiska russin

Gör så här:

  1. Romrussin: Koka rårörsocker och vatten. Häll i rom och russin. Låt dra ett par timmar.
  2. Vispa grädden fast. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Vispa äggen och tillsätt chokladen snabbt under kraftig omrörning. Blanda i yoghurten och vänd till sist ner grädden. Häll moussen i en skål. Låt stå i kylen minst två timmar.
  3. Toppa moussen med romrussin.

 

Erik Grödahl, Piteå