Callet

Callet

Säg Mallorca och de flesta tänker på sol, bad och semester. Så här års invaderas ön av cyklister som vill utöva sin hobby/idrott i det behagliga klimatet.

På bilden: Calletdruvor på vingården Ànima Negra.

Det är få som förknippar Mallorca med vin, men det är faktiskt så att den franska vintidskriften La Revue du Vin de France anser att producenten tillhör Ànima Negra tillhör de tio främsta producenterna i Spanien, inget dåligt betyg.

Mallorca har två DO, Binissalem Mallorca (623 ha) som ligger norr om Palma och Pla I Llevant (485 ha) som täcker hela den östra delen av ön. I det stora hela inte speciellt mycket i ett land där den totala andelen planterad vinareal är 975 000 ha, även om DO och DOCa/DOQamotsvarar en liten del av detta.

Mallorca förknippas i första hand med fem druvor. De gröna Moll och Prensal Blanc,och då blå Callet, Manto Negro och Fogoneu.

Fokus den här månaden ligger på Callet vars tidslinje inte är 100 %-igt bekräftad, men sägs vara ett barn till Fogoneu och ett halvsyskon till Manto Negro. Översatt från mallorquinska till svenska betyder Callet svart.

Själv är jag en förespråkare för inhemska druvsorter, som oftast härstammar från vilda druvor eller naturliga korsningar och ger en mångfald och blir ett signum för regionen jämfört med druvsorter som har exporterats till världens alla hörn.

Callet är en druvsort som mognar sent och är resistent mot många sjukdomar. Den förknippades tidigare med ljusa och rätt lätta viner, men i takt med att kvaliteten har höjts och skördeuttagen minskat framställs numera kraftfulla viner med bra tanninstruktur och en elegant parfymerad doft med toner av bl.a. viol och lakrits.

Det är vanligt att göra cuvée med andra inhemska druvsorter (ofta som en field blend), men förekommer också tillsammans med Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Syrah.

Jag har satt ihop en liten miniprovning som Ni kan köra tillsammans med Era vänner, två endruveviner och två cuvéer.

Can Majoral Callet 2015 (varunr 73172, pris 219,-) – kommer från gamla vinstockar och innehåller bara de sulfiter som bildas vid jäsningen.

Sótil Negre Ecologic 2015 (varunr 73818, pris 239,-) – biodynamiskt vin 50 åriga stockar. I likhet med Can Majoral Callet, bara naturliga sulfiter.

Ànima Negra ÀN/2 (varunr 70120, pris 239,-) – Namnet ÀN/2 speglar att det är husets andravin. Det är en cuvée på 65 % Callet, 20 % Manto Negro/Fogoneu och 15 % Syrah. Vill du lyxa till det prova deras prestigevin ÀN 2015 (varunr 70719, pris 419,-), som är en cuvée på 95 % Callet och 5 % Manto Negro/Fogoneu. Det sistnämnda har väldigt liten allokering.

12Volts 2016 (varunr 76647, pris 269,-) – från producenten 4kilos kommer detta kultvin. Namnet 4kilos kommer ifrån att de från början investerade 4 miljoner pesetas i det här projektet. 4kilos har en koppling till Ànima Negra genom att oenologen Francesc Grimalt som var med och grundade Ànima Negra 1994 lämnade företaget 2006 och startade 4kilos.

Namnet 12Volts då? Ja det är en inspiration av den energi man hittar i vinet och som genom sin koppling till det centrala nervsystemet laddar batterierna. Hur svårt kan det vara?

Vinet då? Ett mjukt och välbalanserat vin gjort på 60 % Callet/Fogoneu, 20 % Syrah, 10 % Cabernet Sauvignon och 10 % Merlot.

På tallriken då? Prova med Arroz Brut (smutsigt ris) som är en rätt med bl.a. kanin, kyckling, fläskkött och sniglar. Det går ju att anpassa det som finns tillgängligt lokalt.

Lycka till!

Erik Grödahl