Furmint

Furmint

Furmint är en druva som de flesta vinälskare förknippar med de söta vinerna från distriktet Tokaj-Hegyalja i nordöstra Ungern vid gränsområdet mot Slovakien (det görs även söta Tokajviner där).

I de söta vinerna blandas den med bl.a. Hárslevelü och Muskótaly. Tokaj är tillsammans med det röda Egri Bikaver de mest kända vinerna från Ungern. Furmint är dock så mycket mer än att vara stöttepelaren i Tokajvinerna. Den spänner över hela registret och ger allt från knastertorra mousserande via torra och halvtorra till mycket söta viner. Den kan också ge ganska tråkiga och smaklösa viner om den kommer från några av de högavkastande kloner som togs fram under kommunisttiden, men de är tack och lov på utdöende.

Furmint är neutral druvsort med hög syra som speglar växtplats, tidpunkt för skörd, skördeuttag och framställningsmetoder på ett utmärkt sätt. Den fungerar lika bra i kontakt med ståtank som med fat. Just dessa faktorer innebär att det kan serveras olika vintyper på Furmint genom en hel fyra rätters måltid, något jag finner mycket intressant. 

Förutom i Tokaji så finns det små odlingar i Somló vid Balaton, i Österrike, Slovakien, Slovenien och Sydafrika.

Beställ vinerna här nedan och sätt ihop din egen vin & matprovning med Furmint tillsammans med vännerna, du kommer att bli glatt överraskad.

Kreinbacher Prestige Brut (varunr 90007, pris 199,-) - den perfekta aperitifen med små tilltugg när gästerna kommer.

Balassa Bom Boly Furmint 2015 (varunr 70530,pris 169,-). Servera till en mousse på lättrimmad torsk smaksatt med liquid smoke, smetana och dill.

Kövágó Furmint 2015 (varunr 75650, pris 299,-, kollin om tre viner) - Scami stekt i chilli och vitök tillsammans med en krämig risotto.

Disznókö Tokaji Late Harvest 2015 (varunr 2748, pris 110,-) - Här finns det fler alternativ, Foie Gras, Brietårta med honung, torkad frukt och hackade nötter eller grönmögelost.

/Erik Grödahl