Garganega

Garganega

Vi avslutar vårens italienska druvresa med Garganega, en druvsort som de flesta förknippar med vinet det torra vinet Soave och det söta vinet Recioto di Soave från Venetien.

En Soave innehåller mellan 70 och 100 procent Garganega.

Förutom i Venetien finns det en del planteringar i Umbrien, Friuli och på Sicilien där den är känd under namnet Grecanico Dorato.

Direkt ett vin på Garganega har hällts upp i glaset är doften neutral med toner av gråpäron men efter en liten stund brukar de öppna upp sig och härliga toner av söt melon, färsk aprikos och honung stiger ur glaset. Vinerna känns ofta lite feta i munnen.

Bjud hem vännerna på en spännande försommarprovning med lite skaldjur till de två torra och en pannacotta till det söta.  

Fasoli Gino Soave Borgoletto 2014 (varunr 12502, pris 59,- halvflaska)

Monte Carbonare Soave Classico 2015 (varunr 79720, pris 203,-)  

Acinatium Recioto di Soave 2012 (varunr 2395, pris 149,-)

/Erik Grödahl