Grillo

Månadens druva Grillo

Grillo från Sicilien är en druvsort som används till att framställa viner av olika stilar. Mest känd är den som partner till Catarratto i Marsalavinerna.

Grillo är en naturlig korsning av Catarratto Bianco och Muscat Alexandria (benämns ofta som Zibatto på Sicilien).
De torra vita vinerna från Grillo är oftast kraftfulla.

Fokus denna månad är att kombinera vinerna med mat, så bjud hem vännerna på en tre rätters med Grillo som följeslagare.

Terzavia Metodo Classico Brut Nature (varunr 78058, pris 349,-)

Det här vinet stiftade jag bekantskap med på en middag i början av oktober tillsammans med några vinprovnings vänner när vi hade tema Vulkanviner, men jag gick lite utanför radarn. Knastertorrt med krämiga bubblor, passar utmärkt som aperitif tillsammans med lite oliver, chark och ost.

Mandrarossa Grillo Costadune (varunr 73155, pris 119,-) är ett vin med lite fet karaktär som du avnjuter med kyckling Marsala på tallriken.

Receptet kommer från Allt om Mat och finns på nedanstående länk:

https://alltommat.se/recept/kyckling-i-marsalasas-med-soltorkade-tomater-och-karljohanssvamp/

Florio Marsala Superiore Dolce 2016 (varunr 8403, pris 112,-) – det här en blandning av Grillo och Catarratto. Ett riktigt bra dessertvin som jag avnjuter alldeles för sällan konstaterade jag när vi serverade det till Nougat- och Mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé, magiskt gott.


Receptet kommer från Allt om Mat och finns på nedanstående länk:

https://alltommat.se/recept/nougat-och-mascarponemousse-med-apelsinchutney-och-kaffegele/

Eftersom Ni förmodligen är glad och lyckliga efter måltiden är min rekommendation att avsluta med en bitter för att få lite balans, Averna Amaro Siciliana (varunr 86146, pris 289,-).