Marsanne

Marsanne

Marsanne är en av många riktigt bra druvor som lever ett väldigt anonymt liv i Sverige.

Söker du på Marsanne på Systembolagets hemsida får du åtta träffar, en av träffarna är namnet på en producent och fem är blandviner, tråkigt, men det är verkligheten i den kommersiella värld vi lever i.

Det här är en druva som i första hand förknippas med norra Rhône och runt 90 procent av vinerna som framställs på Marsanne härstammar därifrån. Förutom i Rhône finns det odlingar i bl.a. Australien, USA, Sydafrika och på Nya Zeeland.

Marsanne trivs bästa i varmare klimat och den är svårodlad, vilket kan vara en av förklaringarna till dess popularitet. De dofter som främst kännetecknar druvan är vita blommor, stenfrukter och honungsmelon. Syran är medelhög. Detta sammantaget gör att den är svår att pricka i en blindprovning, jag brukar ofta förväxla den med Viognier, men det skulle undvikas genom att tänka till eftersom alkoholhalten brukar vara lägre i Marsanne.

Andra namn på Marsanne är bl.a. Marsana, Ermitage och Hermitage.

Sätt ihop en provning hemma och njut av denna härliga druva.
Tahbilk Marsanne 2011 (varunr 6406, pris 96,-) från Victoria i Australien. Ett vin som har funnits på Systembolaget sedan mitten av 90-talet, men som numera tyvärr lever ett anonymt liv i beställningssortimentet, jag tycker vinet förtjänar bättre än så.
Crozes Hermitage Les Jalets 2015 (varunr 2819, pris 150,-).
Hermitage Blanc 2012 (varunr 92099, pris 380,-). Från E. Guigal kommer detta legendariska vin som släpptes i småpartier den 17/2, så det gäller att skynda fynda innan det tar slut.

/Erik Grödahl