Monastrell

Monastrell

Det är väl mer regel än undantag i vinvärlden, kärt barn har många namn. Månadens druva Monastrell är väl för de flesta känd under namnet Mourvédre

ett namn som kommer från den spanska staden Sagunto som fram till och med 1868 gick under namnet Murviedro på katalanska (på franska Morvedre) därifrån druvan skall ha kommit till Provence på 1600-talet. Men innan dess kom den till Roussillon på 1500-talet från den spanska staden Mataró och just Mataro är namnet denna druva är känd under i Australien och Kalifornien.

Monastrell då? Det sägs komma från det latinska namnet monasteriellu, som på svenska betyder kloster.

De största planteringarna av Monastrell finns i södra Spanien, företrädesvis i Murcia, Castilla-La Mancha och Valencia. Därefter följer södra Frankrike med Provence, Languedoc, Roussillon och södra Rhône.

De mest kända vinerna kommer från Bandol och i samband med VM i blindprovning i oktober gjorde vi ett besök hos Château Pibarnon, fantastiskt kraftfulla och komplexa viner med en stor lagringspotential, tyvärr finns de för tillfället på Systembolaget, men håll utkik.


Det är en liten druva med tjockt skal, vilket brukar ge mörka viner med hög strävhet och fruktsyra. Framträdande dofter är mörka frukter, färsk tobak, lakrits och färsk tobak, som med lite lagring övergår till animalisk karaktär. Det är en allsidig druva, som i första hand används för att framställa torra viner, men både i södra Spanien och Australien görs det söta och förstärkta viner.

Här har jag satt ihop en liten hemmaprovning ”Världen runt”

La Bastide Blanche 2014
(varunr 2262, pris 170,-). Årets Munskänksvin 2016 har en självklar plats i denna provning, det här är en cuvée på 70 % Mourvédre, 25 % Grenache, 3 % Cinasaut och 2 % Carignan.

Ladum Nature Monastrell Old Vines
(varunr 72825, pris 120,-). 100 % Monastrell från Alicante, väldigt mycket vin för pengarna och bra lagringspotential.

Spice Route Mourvédre 2013
(varunr 74431, pris 130,-). Bushwine från Swartland i Sydafrika på 100 % Mourvédre.

Ministry of Clouds Mataro 2014
(varunr 78678, pris 320,-). Ett välgjort och komplext vin framställt på druvor som har vuxit på gamla (runt 70 år) och yngre stockar.

Castaño Dulce Monastrell 2013
(varunr 8412, pris 100,-). Ett utmärkt dessertvin från Yecla i södra Spanien, framställs genom att jäsningen avbryts när vinet nått runt 5 % genom tillsats av neutral vinsprit. Perfekt att servera till en chokladmousse.