Nebbiolo

Nebbiolo

Nebbiolo är en gammal druvsort och den omnämndes första gången 1266. Av den anledningen är det svårt att peka ut ”föräldrarna” genom DNA eftersom en del av de potentiella föräldrarna är utdöda sedan länge.

Namnet Nebbiolo kommer från det italienska ordet för dimma, nebbia. I boken Wine Grapes (Jancis Robinson m.fl) anser de att namnet kommer från den tjocka hinnan från blomningen som täcker den mogna druvan, något som påminner om en tät dimma. Det här står i motsats till det vi har lärt oss att det kommer från dimman som ligger över Piemonte när druvorna mognar och skördas.

Nebbiolo är en druva som knoppas tidigt och mognar sent, vilket ger en lång växtsäsong, något som gör att Nebbiolo samlar på sig mycket aromämnen.

I de flesta fall blir viner från Nebbiolo ljusa i färgen och när de mognar på flaska blir de tegelröda tidigare än många andra druvsorter. Vinerna är ofta tanninrika med hög fruktsyra, men jag upplever att många producenter har mjukat upp sina viner de senaste 15 åren. Jag kommer ihåg Fontanafredda Barolo 1998 som vi provade när jag gick 1-betygskursen i början av 2000-talet, det var som att slicka på en planka.

Det är en härlig känsla att hälla upp en Nebbiolo i en stor kupa, snurra glaset och mötas av en palett av dofter såsom viol, tjära, körsbärkärnor, söt lakrits, vilda rosor, multna löv och det tidigare nämnda nyponsoppapulvret. Känsla av söt lakrits får jag också i munnen när jag trycker upp tungan mot gommen.

Jag serverar den gärna 15-17 grader till en pasta med köttfärssås smaksatt med koncentrerad tomatpuré, pancetta, en skvätt Nebbiolo och grädde som toppas med riven smakrik ost, basilika och olivolja. Det blir en rätt smakrik men enkel maträtt, som matchar vinet perfekt, men som ger vinet den uppmärksamhet det förtjänar.

Ungefär 75 % av den planterade arealen i Italien återfinns i Piemonte, runt 20 % finns Lombardiet och små planteringar finns i bl.a. Valle d’Aosta och på Sardinien.

Utanför Italien finns Nebbiolo i bl.a. Kalifornien, Sydafrika, Argentina och Mexico. Nebbiolo från producenten L.A. Cetto i Baja California i Mexico har varit med på både EM och VM i blindprovning. Tyvärr finns den inte tillgänglig i Sverige, men prova deras Cabernet Sauvignon eller Petite Sirah som finns i BS för 99 kronor så får Ni en uppfattning om potentialen på deras Nebbiolo.

Kärt barn har många namn, så här kommer några synonymer innan vintipsen:

Chiavennasca (Lombardiet)

Picoutener/Picotendro (Valle d’Aosta)

Spanna (norra Piemonte)

Tittar vi på årets vinort Barbaresco fanns det 63 flaskor i Systembolagets sortiment 28/1, så det finns mycket att välja på. Rör ihop en köttfärssås och servera några av nedanstående. Jag har valt lite olika ursprung.

Ufo Lequio 2015 (varunr 2426, pris 299,-)

Pio Cesare Barbaresco 2014 (varunr 99562, pris 489,-) Fanns 120 flaskor 28/1

Giulia Negri Barolo Serradenari 2012 (varunr 74393, pris 379,-)

Clendenen Family Vineyards Bricco Buon Natale Nebbiolo 2009 (varunr 72017, pris 429,-)

Capo di Terra 2009 (varunr 95716, pris 179,-) - Lombardiet, lanseras i TSE 1/2

Il Glicine 2015 (varunr 99563, pris 299,-) - Lombardiet, lanseras i TSE 1/2


Erik Grödahl

Bilden kommer från Giulia Negri