Nero di Troia (1)

Nero di Troia

Vi fortsätter vår resa bland druvorna i södra Italien och månadens druva är Nero di Troia eller Uva di Troia som den också kallas. Det är den tredje mest planterade blå druvsorten i Apulien efter Negroamaro och Primitivo

Den växer huvudsakligen i närheten av Apuliens huvudstad Bari. Det råder en viss osäkerhet runt druvans ursprung. Det finns inte så mycket vetenskapligt att förlita sig på utan det mesta handlar om legender kring greker, staden Troja, men även den albanska staden Cruja som lokalt översätts till Troia, vi fördjupar oss inte mer i det utan fokuserar på druvan och vinerna.

Vinerna på Nero di Troia blir med rätt hantering kraftfulla med relativt hög strävhet och toner av viol, lakrits och kryddighet.

Samla ihop vännerna till en spännande och lite annorlunda provning.

Zensa Nero di Troia Organico 2015 (varunr 79139, pris 89,-). Det är intressant att jämföra denna ”publikfriare” med 11 gram socker per liter mot de mer komplexa och välgjorda Brando och Rasciatano.

Brando Nero Di Troia 2014, (varunr 74278, pris 200,-)

Rasciatano Nero Di Troia 2007 (varunr 72141, pris 299,-), det här vinet har fått högsta betyget ”Tre glas” i Italienska vinbibeln Gambero Rossos Vini d’Italia 2010 2011.