Nero di Troia

Nero di Troia

Ni med gott minne kanske kommer ihåg att jag skrev om den här druvan i maj 2017, men repetition sägs ju vara kunskapens moder, så vi kör igen.

Den främsta anledningen är att jag för en tid sedan provade fyra härliga viner på denna druva, som jag känner att jag vill dela med mig av. Det blir samma visa nästa månad, då jag dammar av Carignan, där fokus ligger på Chile och Kalifornien.

Nero di Troia var tidigare mest känd under namnet Uva di Troia som fortfarande används av en del odlare. En anledning till namnbytet enligt boken Wine Grapes var att några av odlarna var inspirerade av den sicilianska druvsorten Nero D’Avola och skulle göra druvan mer attraktiv genom att använda det lokala namnet Nero di Troia. Andra synonyma namn för druvan är bl.a. Sommarrello, Sumarello, Tranese, Troiano och Uva della Marina.

Nero di Troia är den tredje mest planterade blå druvsorten i Apulien efter Negroamaro och Primitivo.  Den växer huvudsakligen i närheten av Apuliens huvudstad Bari. Det råder en viss osäkerhet runt druvans ursprung. Det finns inte så mycket vetenskapligt att förlita sig på utan det mesta handlar om legender kring greker, staden Troja, men även den albanska staden Cruja som lokalt översätts till Troia, vi fördjupar oss inte mer i det utan fokuserar på druvan och vinerna.

Vinerna på Nero di Troia blir med rätt hantering kraftfulla med relativt hög strävhet och toner av viol, lakrits och kryddighet. Så det här är viner med bra lagringspotential, ofta till ett väldigt bra pris.

Bjud in vännerna till glöggparty och överraska med annorlunda provning på temat Nero di Troia. Efter en charkbricka avslutar Ni med Gnocchi med ostsås toppat med chips på Schwarzwaldskinka, en mycket god och lättlagad rätt, som har blivit en personlig favorit.  Kul att det var hemma hos Munskänkarnas förre ordförande Ylva Sundqvist jag blev serverad denna rätt första gången. För att Gnocchin skall suga åt sig så mycket smak som möjligt, koka den nästan klar, häll av vattnet och häll över grädde tillsammans med riven Västerbottensost som får koka in till en krämig konsistens.

Tre av vinerna kommer från DOCG Castel del Monte (slotten på kullen, innan 2012 var det DOC). Castel del Monte som är upptagen på UNESCOS världsarvslista började byggas 1240, slottet har bl.a. använts som fängelse. I de röda vinerna från DOC Castel del Monte är det också tillåtet att blanda in Aglianico och Bombino Nero.

Vinlista

Ragaletti DOCG Castel del Monte Riserva Rosso 2008 (varunr 70084, pris 139,-). Det här vinet lagrades cirka 14 månader på fat innan det fick ytterligare åtta år på tank innan lansering.

Gelso Nero Uva di Troia 2018 (varunr 75329, pris 139,-)

Il Falcone DOCG Castel del Monte Riserva 2012 (varunr 2335, pris 189,-) 70 % Nero di Troia, 30 % Montepulciano.

Romanico DOP Castel del Monte Nero di Troia 2015 (varunr 80175, pris 199,-).

Önskar Er en fridfull december

Erik Grödahl
erik@grodahl.se