Palomino

Månadens druva Palomino

Om Palomino vore en människa skulle den anses vara en rätt harmlös och anonym individ som inte gjorde något större väsen av sig förutom att vara produktiv vid löpande bandet ...

... och där tillsammans med rätt attribut skulle denna människa uppfattas som riktigt häftig.

Det är exakt så Palomino (Palomino Fino, Palomino Basto eller Palomino de Jerez) den är neutral och ger hög avkastning, vilken är den främsta anledningen till att den odlas utanför Jerez även om det under det senaste decenniet har börjat dyka upp något lysande vin från Galicien eller någon av Kanarieöarna. På Kanarieöarna är den känd under namnet Listan Blanco och de har de största planteringarna utanför Jerez. Druvsorten härstammar från Jerez och förutom i tidigare nämnda områden odlas den bl.a. i Portugal (Malvasia Rei) Frankrike (Listan) och i Sydafrika under namnet Fransdruif (vit fransk).

Men det är när vi kommer till Jerez det händer något, då blir vinerna magiska, men det har in första hand inget att göra med druvan utan den främsta orsaken är att den helt eller delvis framställs under ett täcke av flor (jäst) och lagringen i Solerasystem.

I mina ögon är sherry världens bästa måltidsdryck sätt till pris och kvalitet. Jag nämnde förra månaden att under perioden 8-16 oktober så arrangeras ”The sherry week” för femte gången i mer än 30 länder. På min blogg www.grodahl.se kommer jag under denna period att presentera de olika sherrytyperna Fino, Manzanilla, Palo Cortado, Manzanilla, Oloroso,  Cream och PX lite mer ingående vad det gäller framställning och lagring, detta tillsammans med recept på tilltugg eller mat. Så den här gången nöjer jag med att tipsa om några riktigt bra viner med tips på tilltugg.

Lustau La Ina Fino (varunr 8294, pris 87,-) - salta mandlar

La Guita Manzanilla (varunr 8201, pris 59,-) - gröna oliver

Lustau Palo Cortado Peninsula Solera Reserva (varunr 8233, pris 249,-) - Jamon Serrano

Lustau Amontillado Lusteau Solera Reserva (varunr 8227, pris 104,-) Rumstempererad Manchego

Afonso Oloroso (varunr 76566, pris 94,-) - Skogssvampsoppa med timjantoast

 (bild från foodswinesfromspain.com)

 

Erik Grödahl

erik@grodahl.se